Foto: Shutterstock
Ir cilvēki, kam aukstā laikā vai citos apstākļos regulāri uzmetas aukstumpumpas, bet citi šķiet no šīs nelaimes pasargāti. Tomēr izrādās, ka herpes vīruss, kas izraisa aukstumpumpas, ir atrodams apmēram 90-99 procentos cilvēku. Ja vīruss ir nokļuvis cilvēka organismā, tas to nekad neatstāj. Tomēr dažiem cilvēkiem tas aktivizējas un izraisa aukstumpumpas ievērojami biežāk nekā citiem.

Visbiežāk aukstumpumpas metas uz lūpām, pie deguna vai degunā, bet var būt arī uz vaiga vai zoda. Par iemesliem, kas liek aktivizēties vīrusiem, un to, kā sevi pasargāt sniedz dermatoloģe Anna Bērziņa un "Benu" aptiekas farmaceita asistente Zanda Ozoliņa.

Tā kā aukstumpumpa ir vīrusa izraisīta infekcija, to, vai tā parādīsies, lielā mērā ietekmē cilvēka imunitāte. Parasti herpesvīruss aktivizējas un kā aukstumpumpa parādās brīžos, kad imūnā sistēma kādu iemeslu dēļ tiek izsista no līdzsvara. Tomēr fakts, ka cilvēkam divas reizes sezonā uzmetas aukstumpumpa, vēl nenozīmē, ka viņam ir slikta imunitāte, kas ir nopietna un ar analīzēm nosakāma diagnoze. Turklāt izrādās, ka arī ādai ir sava imunitāte – šūnas, kas pasargā pret visa veida ādas saslimšanām, palīdz uzturēt ādu veselu un pasargā ne tikai no herpesvīrusa, bet arī sēnīšu infekcijām, kārpām.

Stress, smēķēšana un slimības – kas liek parādīties aukstumpumpām


Foto: PantherMedia/Scanpix
Dermatoloģe Bērziņa skaidro, ka cilvēka imunitāte pazeminās dažādu iemeslu dēļ, bet visbiežākais kaitnieks ir stress, kas traucē imūnsistēmai strādāt ar pilnu jaudu. Stress organismam var būt psiholoģisks (kaut vai no strīda ar partneri, bērnu vai priekšnieku, no sliktas pašsajūtas vai vienkāršas neapmierinātības ar dzīvi), gan fizisks stress, kādu ar krasām temperatūras un laika apstākļu svārstībām ķermenim sagādā rudens un ziema.

Imunitāti pavājina pārsalšana, pārkaršana un pārsauļošanās (arī solārijā). Jebkurš saaukstēšanās vīruss, piemēram, tāds, kas izraisa iesnas, provocē aukstumpumpas parādīšanos. Jutīgs sievietēm ir arī mēnešreižu laiks – ja moka pirmsmenstruālais sindroms, kura pavadonis ir paaugstināts stress, nav brīnums, ka uzrodas arī aukstumpumpa. Ādas dabīgo aizsargbarjeru bojā arī smēķēšana, kas rada sīkas traumas un iekaisumu, un tas savukārt provocē pumpas rašanos.

Herpesvīruss izdalās siekalu pilienu ceļā – tas ir lipīgs, tāpēc arī pēc kontakta ar slimu cilvēku, pat ja viņam tajā mirklī aukstumpumpa nav redzama, var gadīties, ka uzmetas pumpa.

Visinfekciozākais ir pūslīša saturs, tāpēc pumpu nevajag durt pušu, arī kreveli nevajag plēst – tas paildzina dzīšanu un veicina to, ka infekcija var izplatīties tālāk uz sejas ādas. Piemēram, no lūpas pāriet arī uz zodu vai pat vaigu.

Pirmais signāls, ka parādīsies aukstumpumpa, ir dedzinoša, kņudoša sajūta vietā, kur būs pumpa. Taču jebkāda veida sajūtas ir individuāla lieta – dažam tas izpaužas izteikti un akūti, un viņš pamana kņudinošo sajūtu, bet cits attopas tikai tad, kad jau parādījies pūslītis. Tie, kuriem piemīt prasme piefiksēt kņudinošo sajūtu, spēj noķert īsto mirkli un uzreiz ķerties pie ātrās palīdzības – tad pastāv lielāka varbūtība, ka pumpa neizveidosies vispār (tā gan notiek samērā reti) vai arī aukstumpumpa būs mazāka un ātrāk sadzīs.

Efektīvākie līdzekļi pret aukstumpumpām


Foto: Shutterstock
Bērziņa stāsta, ka pati lieto un saviem pacientiem iesaka vismaz piecas reizes dienā smērēt aciklovīru saturošu ziedi vai krēmu aukstumpumpām. Ir arī smēres un geli, kas nesatur aciklovīru, taču to sastāvā mēdz būt dažādas skābes, kas aukstumpumpu labi pārklāj, izveidojot plēvīti un palīdzot pumpai neizplesties.

Līdzekļus pret aukstumpumpām parasti klāj ar vates kociņu, liekot sērkociņa galviņas lieluma smēres zirnīti. To dara, vates kociņu viegli, viegli pieliekot pumpai, neberzējot un netriepjot plašiem vēzieniem, pretējā gadījumā infekcija var izplatīties tālāk. Pirms un arī pēc procedūras noteikti jānomazgā rokas. Minētos līdzekļus var iegādāties aptiekā bez receptes, un tos drīkst lietot arī maziem bērniem. Ziežu sastāvā ir vielas, kas palīdz ātrāk sadziedēt pumpu, taču ziedes nenogalina vīrusu. Tiem, kam aukstumpumpas parādās regulāri, šos preparātus ieteicams nēsāt līdzi somiņā.

Aptiekās nopērkami arī citi preparāti aukstumpumpu mazināšanai, piemēram, silīcija gels, kā arī līmējamie plāksteri, kas mēdz būt mazāk efektīvi nekā geli un ziedes.

Ja pumpu pamana jau kā pūslīti, arī tad var smērēt aciklovīru saturošās ziedes, taču lielas jēgas jau tam vairs nebūs. Aukstumpumpai, maksimums, divu nedēļu laikā vajadzētu pāriet, ja vien to neaiztiek ar rokām, nebučojas un infekcija neizplešas plašāk.

Tautas līdzekļi aukstumpumpu uzveikšanai

Lai gan mediķi par tautas metodēm izsakās skeptiski, tomēr, ja mājās nav aciklovīru saturošas ziedes, bet jūti herpes veidošanos, vari kādu no tām izmēģināt. Iecienītākā ir zobu pasta – tā mazina niezi un kņudošo sajūtu. Ja zobu pastas sastāvā ir mentols, tas atvēsina un mazina dedzinošo sajūtu. Arī ausu sērs var mazināt nepatīkamo kņudēšanu, tomēr ārstēšanai tas neko nedod, turklāt ausu sērs nav ne tīrs, ne sterils materiāls. Saskaņā ar tautas gudrībām pret aukstumpumpām palīdz arī propoliss spirtā un kliņģerītes ar propolisu, kā arī istabas auga kalanhojes lapas.

Ieteikumi sevis pasargāšanai no aukstumpumpām


Foto: Shutterstock
Protams, ir laimīgie cilvēki, kam aukstumpumpa uzmetusies vienu vai tikai dažas reizes mūžā. Taču parasti scenārijs ir cits: ja aukstumpumpa parādījusies vienreiz un otrreiz, ticamākais, tā būs vēl un vēl. Lai gan joprojām nav atrasts veids, kā pilnībā izskaust herpesvīrusu no organisma, tā parādīšanās biežumu iespējams samazināt. Pirmkārt, samazinot ikdienas stresu un darot lietas, kas sagādā prieku. Otrkārt, spēcinot un sargājot organismu no ārējās vides ietekmes.

Aukstumpumpa divas trīs reizes rudens, ziemas un pavasara sezonā nav nekas ārkārtējs. Taču, ja aukstumpumpa ir reizi mēnesī, tas jau patiešām nozīmē – bieži. Tad ieteicams doties pie ģimenes ārsta vai infektologa un meklēt iemeslu. Parasti ārsts iesaka uztaisīt pilnu asins ainas analīzi un, ja nepieciešams, iespējams, arī citus izmeklējumus, piemēram, pārbaudīt aknas un nieres, noteikt cukura līmeni asinīs. Atrodot faktoru, kas tieši izprovocē pumpas rašanos, iespējams piemeklēt atbilstošāko ārstēšanu. Ja aukstumpumpa nav saistīta ar kādu slimību, iespējams, ārsts ieteiks lietot pretvīrusa medikamentu, to pašu aciklovīru, tikai tablešu veidā. Dažreiz ārsts iesaka lietot medikamentus, kas stiprina un stimulē imunitāti un vienlaikus palīdz izvairīties no herpēm.

Farmaceite Ozoliņa profilakses nolūkos iesaka lietot uztura bagātinātājus ar lizīnu un cinku. Ieteicams no uztura izslēgt šokolādi, kolu, alu, zirņus, riekstus (zemesriekstus, Indijas riekstus, mandeles, valriekstus), želatīnu un pilngraudu pārslas, jo neaizstājamā aminoskābe arginīns, kas ir šajos produktos, ir nepieciešama, lai vairotos herpes vīruss. Izvairies no visa, kas šķietami veicina pūslīšu uzliesmojumu. Izmanto lūpu balzamu, kura saules aizsardzības faktors (SPF) ir vismaz 15.

Tāpat kā smiekli un žāvāšanās, arī aukstumpumpa ir lipīga. Neskūpsties ar savu partneri, ja vienam no jums ir aukstumpumpa. Visbiežāk infekcija tiek nodota, esot tiešā kontaktā ar inficētā cilvēka siekalām, bet tomēr to var arī iegūt, ja lieto kopīgus dvieļus, glāzi vai zobu birsti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!