Foto: Shutterstock

Kā zināms, lai mūsu organisms spētu pilnvērtīgi darboties, tam nepieciešami visi vajadzīgie vitamīni un minerālvielas, ko varam nodrošināt, uzņemot sabalansētu un veselīgu uzturu. Taču mūsdienās pilnvērtīgs uzturs un regulāras maltītes diemžēl drīzāk ir uzskatāmas teju par greznību, nevis normu, mūžīgās steigas dēļ mums bieži vien izvēloties ne tik veselīgas alternatīvas vajadzīgajām uzturvielām bagātai ēdienreizei.

Tā rezultātā laika gaitā organismā var veidoties noteiktu vitamīnu un mikroelementu deficīts, kas ietekmē gan mūsu fizisko un garīgo pašsajūtu, gan imunitāti un noskaņojumu. Šai sakarā aicinām tevi iepazīties ar biežāk novērotajiem atsevišķu vitamīnu trūkuma simptomiem un mediķu ieteikumiem, kā to deficītu novērst.

Saplaisājuši lūpu kaktiņi

Foto: Shutterstock

Saplaisājuši lūpu kaktiņi visbiežāk novērojami pavasarī un rudenī, taču dzelzs, cinka un B grupas vitamīnu trūkuma gadījumā šī nepatīkamā parādība tevi var piemeklēt jebkurā gadalaikā. Nereti no saplaisājušiem lūpu kaktiņiem cieš veģetārieši nepilnīgā uztura dēļ, kā arī tie rodas pazeminātas imunitātes un nepilnvērtīga uzņemto olbaltumvielu daudzuma rezultātā.

Lai šo problēmu novērstu, regulāri savā ēdienkartē iekļauj lasi, tunci, olas, spinātus, lapu bietes, tomātus, zemesriekstus un pākšaugus, kā arī putnu gaļu. Tā kā dzelzs organismā uzsūcas tikai kombinācijā ar vitamīnu C, iekļauj savā uzturā arī dārzeņus un zaļumus, piemēram, brokoļus, sarkano papriku, kāpostus un ziedkāpostus!

Sārti izsitumi uz ādas un pastiprināta matu izkrišana

Foto: Shutterstock

Ja uz tavas sejas ādas regulāri parādās sārti izsitumi, kā arī esi piefiksējusi, ka matu ķemmē sāk palikt vairāk nekā uz galvas, ļoti iespējams, tavā organismā trūkst biotīna – B grupas vitamīna, kas nepieciešams veselīgai ādai un matiem.

Jāpiebilst, ka mūsu organisms spēj veidot taukos šķīstošu vitamīnu rezerves (A, D, E un K), taču tas neuzkrāj ūdenī šķīstošos B grupas vitamīnus.

Lai šī vitamīna trūkuma rašanos nepieļautu, ēd avokado, sēnes, ziedkāpostus, sojas pupiņas, riekstus, avenes, banānus un olas!

Aknei līdzīgi izsitumi uz vaigiem, rokām un sēžamvietas

Foto: Shutterstock

Ja cīnies ar sārtām un sāpīgām zemādas pumpām dažādās ķermeņa daļās, tavam organismam trūkst taukskābes, kā arī vitamīni A un D.

Lai to deficītu novērstu, piesātinātajām taukskābēm, kā arī transtaukskābēm bagātus produktus maini pret veselīgajiem taukiem bagātiem ēdieniem. Ēd lasi, sardīnes, riekstus – valriekstus un mandeles, kā arī dažādas sēklas, tā uzņemot veselīgās nepiesātinātās taukskābes.

Savukārt A un D vitamīna deficīta novēršanai uzturā iekļauj zaļumus un krāsainus dārzeņus – burkānus, saldos kartupeļus, sarkano papriku un salātus, kā arī veselīgā daudzumā uzturies saulē un iekļauj ēdienkartē jūras veltes un ar D vitamīnu bagātinātus produktus!

Tirpšana, kņudēšana un ādas jutīguma zudums plaukstās, pēdās un citās ķermeņa daļās

Foto: Shutterstock

Šie simptomi raksturīgi vitamīnu B9, B6 un B12 trūkuma gadījumā, ietekmējot perifērās nervu sistēmas darbību. Jāpiebilst, ka minēto vitamīnu trūkums izraisa arī tādus simptomus kā depresija, mazasinība, hormonālais disbalanss un nogurums.

To mazināt palīdzēs spināti, sparģeļi, bietes, pākšaugi, olas, austeres, mīdijas, gliemenes un mājputnu gaļa.

Krampji un sāpes locītavās, kājās un pēdās

Foto: Shutterstock

Krampju radīto diskomfortu ierosina magnija, kalcija un kālija trūkums, kas nereti novērots sportistiem un aktīva dzīvesveida piekritējiem, kuri sevi regulāri pakļauj lielai fiziskai slodzei. Ķermenim svīstot, no organisma tiek izvadīti sāļi un minerālvielas, kā arī jau minētais ūdenī šķīstošais vitamīns B.

Lai šos simptomus novērstu, ēd banānus, mandeles, lazdu riekstus, ķiršus, ābolus, greipfrūtus, brokoļus, kāpostus, salātus, spinātus, Ķīnas kāpostu un rukolu!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!