Foto: Shutterstock

Daudzi vīrieši un arī pa kādai daiļā dzimuma pārstāvei pie alus labprāt uzkož vītinātas zivis. Ne viens vien tās iecienījis, uzskatīdams par veselīgu alternatīvu čipsiem. Sak, svaigas zivis taču ir veselīgas, tātad arī vītinātās satur daudz vērtīgu vielu, turklāt noteikti nav tik barojošas kā čipsi. Vai tiešām vītinātas zivis uzskatāmas par veselīgu uzkodu, Rutks.lv jautāja uztura speciālistei Jeļenai Pavlovai.

"Vītinātajās zivīs ir liels olbaltumvielu saturs. To daudzums pārsniedz 40 gramus uz 100 gramiem produkta. Cilvēkam dienā vajadzētu uzņemt vidēji gramu olbaltumvielu uz vienu kilogramu ķermeņa svara. Tātad, ēdot vītinātās zivis, var uzņemt lielu daļu pilnvērtīgu olbaltumvielu," stāsta Pavlova.

Vītinātās zivis un citas jūras veltes (piemēram, kalmārs) ir bagātīgas ar tādām minerālvielām kā cinku, kalciju, fosforu un kāliju. Tās satur arī D un A vitamīnu, kā arī B grupas vitamīnus.

"Salīdzinot ar citām sāļajām uzkodām, piemēram, čipsiem, vītinātajām zivīm ir savas priekšrocības, tomēr ir arī savi trūkumi," norāda Pavlova.

Vītināto zivju plusi

  • Tajās ir mazāk tauku nekā čipsos – 100 gramos vītinātās raudas jeb tā sauktās voblas ir nedaudz vairāk par četriem gramiem tauku, bet tikpat lielā čipsu daudzumā ir aptuveni 30 grami tauku, turklāt zivis satur vērtīgās omega 3 taukskābes.
  • Vītinātās zivis, atšķirībā no čipsiem, parasti nesatur pārtikas piedevas. Galvenās sastāvdaļas ir pats produkts un sāls, tomēr reizēm tiek pievienots garšas pastiprinātājs. Visbiežāk tas ir nātrija monoglutamāts (E621). Uztura speciāliste iesaka izvēlēties produktu bez šīs pārtikas piedevas.
  • Kilokaloriju daudzums vītinātajās zivīs nereti ir pat uz pusi mazāks nekā čipsos – 100 gramos čipsu ir vairāk nekā 500 kilokaloriju, bet 100 gramos vītinātu zivju parasti līdz 300 kilokalorijām.

Vītināto zivju mīnusi

  • Tajās ir ļoti liels sāls saturs. Tā daudzums var būt pat 9 grami uz 100 gramiem produkta. Dienā vajadzētu uzņemt ne vairāk par 5 gramiem sāls, kas atbilst vienai tējkarotei, jo, kā zināms, pārmērīgs sāls patēriņš veicina asinsspiediena paaugstināšanos, kā arī sirds un asinsvadu slimību attīstību. Čipsos sāls daudzums ir mazāks – aptuveni 2 grami sāls uz 100 gramiem produkta.
  • Vītinātās zivīs, tāpat kā svaigajās, iespējama smago metālu klātbūtne.
  • Vītinātos produktos var būt garšas pastiprinātāji.
  • Neskatoties uz lielo sāls daudzumu, ir iespējama bīstamu parazītu (Anisakis simplex un Corynosoma) klātbūtne (vītināšanas procesā temperatūra nepārsniedz 40 °C). Pēc Pārtikas un veterinārā dienesta datiem, tos gan sastop reti, visbiežāk – savvaļas zivīs. Audzētavās audzēto zivju paraugos šādi parazīti līdz šim nav atrasti.
  • Vītinātās zivīs ir iespējama dažādu cilvēka veselībai bīstamu baktēriju, piemēram, listēriju un jersīniju, klātbūtne.
  • Tajās ir vairāk holesterīna nekā svaigās zivīs (salīdzinot uz 100 gramiem produkta).

"Vītinātas zivis ir našķis, ko, gluži tāpat kā čipsus, pārlieku bieži lietot nav ieteicams. Dienā, kad šāds sāļš produkts tiek lietots, jāizvairās no citu sāļu produktu lietošanas un papildu sāls pievienošanas ēdieniem," rezumē Pavlova. "Vītinātās zivis nav ieteicamas cilvēkiem, kuriem ir sirds un asinsvadu, aknu un nieru slimības, podagra un gremošanas sistēmas slimības."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!