Foto: Shutterstock
Laikā, kad liekais svars un aptaukošanās kļuvusi par vienu no aktuālākajām veselības problēmām, daudz tiek runāts arī par to, kā tad atbrīvoties no uzkrātajiem kilogramiem. Tiesa, bieži informācija par ātru un vienkāršu svara zaudēšanu ir mārketinga triks vai mīti, kas patiesībā kavē atbrīvošanos no liekā svara, liekot zaudēt motivāciju.

Lai iegūtu slaidākas formas, pietiek ar gribasspēku vai kādu brīnumainu diētu, kas jāievēro tikai dažas nedēļas – tie ir tikai daži no šiem mītiem. Paļaušanās uz tiem var radīt vairāk slikta nekā laba, jo cilvēks var zaudēt motivāciju, nepārtraukti dzirdot, ka pieņemšanās svarā ir viņa izvēle un gribasspēka trūkumus. Savukārt maģiskas diētas un badošanās var ievērojami apgrūtināt mērķa sasniegšanu ilgtermiņā.

Tos, kas vēlas zaudēt svaru ātri un vienkārši, aicinām iepazīties ar pieciem mītiem par šo procesu, kas aprakstīti, iedvesmojoties no "Web Md" un "Healthline" ekspertu skaidrojumiem.

Pastāv pārtikas produkti vai piedevas, kas palīdz notievēt

Foto: Shutterstock
Ir cilvēki, kas naivi tic – pastāv ēdieni vai produkti, kas veicina kaloriju degšanu pat tad, ja tu neko nedari. Patiesībā nav tādu ēdienu, kas paātrina vielmaiņu un palīdz tev ātrāk zaudēt svaru. Pat ja kāds produkts uz vielmaiņu iedarbojas pozitīvi, tā ietekme ir pārāk niecīga, lai rezultāts būtu pamanāms.

Uzturs, protams, ir ļoti nozīmīgs faktors ceļā uz veselīgāku dzīvi bez liekā svara. Tāpat arī dažādiem produktiem ir atšķirīga uzturvērtība, arī kaloriju daudzums tajos ir atšķirīgs, bet negaidi, ka varēsi tavam organismam nepieciešamās fiziskās aktivitātes aizvietot, piemēram, ar ābolu vai tasīti zaļās tējas. Un ja kāds tev apgalvo – šķipsniņa asu garšvielu pie tavām vakariņām sadedzinās tikpat daudz kaloriju, kā skrējiens pa parku, netici. Tieši tas pats attiecas uz dažādām pārtikas piedevām un uztura bagātinātājiem – tie nevar tev palīdzēt atbrīvoties no liekā svara, neveicot izmaiņas savā dzīvesveidā.

Ja vēlies lai tavs organisms patiešām pats dedzinātu vairāk kaloriju, arī esot miera stāvoklī, izmēģini spēka treniņus. Muskuļi palīdzēs sadedzināt kalorijas, nevis viens konkrēts produkts. Tāpat ieteicams lietot uzturā vairāk šķiedrvielu, jo tās dod sāta sajūtu un enerģiju ilgākam laikam.

Aptaukošanās ir saistīta ar gribasspēku, nevis bioloģiju

Foto: Shutterstock

Runājot par cilvēkiem ar lieko svaru, ļoti bieži tiek apgalvots, ka tā ir viņu izvēle – cilvēka figūra esot atkarīga tikai un vienīgi no viņu gribasspēka. Šāds uzskats neatbilst patiesībai. To cik cilvēks sver un kā izskatās, viņa izvēle nosaka tikai daļēji. Liekais svars un aptaukošanās ir ļoti kompleksa problēma, un ļoti bieži ar gribasspēku vien tās risināšanai nepietiek.

To, kādā formā ir cilvēks, var ietekmēt desmitiem un pat simtiem faktoru. Tas var būt saistīts arī ar policistisko olnīcu sindromu, depresiju, vairogdziedzera darbību un citām veselības problēmām. Tāpat vielmaiņu ietekmē hormoni un ķīmiskie procesi ķermenī. Ļoti bieži cilvēkiem ar lieko svaru ir problēmas arī ar šiem procesiem, un tas atbrīvošanos no nevajadzīgajiem kilogramiem padara vēl grūtāku.

Pārliecība, ka ar gribasspēku pietiek, var atturēt cilvēkus, kam tas nepieciešams, doties pie ārsta, lai risinātu problēmas ar lieko svaru. Protams, nevajadzētu gaidīt, ka visas tavas problēmas atrisinās kāds cits, bet ir jāapzinās, ka ne vienmēr pietiek tikai ar gribasspēku.

Ja ēdīsi brokastis, zaudēsi svaru

Foto: Shutterstock

Ir izpētīts, ka brokastu ēdāji parasti sver mazāk nekā cilvēki, kas no šīs ēdienreizes atsakās. Tomēr tas nenozīmē, ka brokastu ēšana tev palīdzēs zaudēt svaru. Speciālisti pieļauj, ka šī tendence ir skaidrojama ar to, ka cilvēki, kas ir veselīgi visās savās dzīves jomās, vienkārši biežāk ēd brokastis. Tas ir tikai viens no viņu veselīgā dzīvesstila elementiem.

Patiesībā brokastu ēšana kā tāda neietekmē tavu svaru. Tāpat nevajadzētu ticēt apgalvojumiem, ka brokastis ir maģisks līdzeklis vielmaiņas paātrināšanai. Nepastāv viena formula, kas derētu visiem cilvēkiem cīņā ar lieko svaru. Ēd tad, kad esi izsalkusi, nepārēdies un brokasto, ja vēlies, bet negaidi, ka šī viena ēdienreize nesīs neticamus rezultātus cīņā ar liekajiem kilogramiem.

Dažādas diētas ir labs līdzeklis svara mazināšanai

Foto: Shutterstock
Industrija, kas no tā pelna naudu, vēlas, lai tu ticētu – dažādas diētas darbojas un ir lielisks līdzeklis liekā svara uzveikšanai. Patiesībā diētām ir ļoti zema efektivitāte ilgtermiņā. 85 procenti cilvēku, kas ir ievērojuši kādu stingru diētu, gada laikā atgūst zaudēto svaru. Turklāt ļoti bieži – ar uzviju.

Cilvēki, kas ievēro diētas, biežāk pēc laika pieņemas svarā nekā tie, kas neievēro. Strikta sevis ierobežošana, lai zaudētu svaru, ir viens no drošākajiem ceļiem uz to, lai nākotnē uzkrātu liekos kilogramus. Ja patiešām vēlies atbrīvoties no liekajiem kilogramiem, turklāt tas ir tavs mērķis ilgtermiņā, neveries ar cerīgu skatu diētu virzienā. Tā vietā izvirzi mērķi mainīt savu dzīvesveidu un uztura paradumus.

Kļūsti aktīvāka, ēd veselīgāk, guli vairāk. Tas palīdzēs tev justies labāk, un atbrīvošanās no liekajiem kilogramiem būs tāds patīkams "blakusefekts".

Resns nozīmē slims, bet tievs – vesels

Foto: Shutterstock
Cilvēki ļoti bieži stingri pieturas pie uzskata – apaļīgs cilvēks ir neveselīgs, bet tievs – veselīgs. Jā, liekais svars un aptaukošanās tiek saistīts ar paaugstinātu dažādu hronisku slimību risku. Tas iekļauj sirds un asinsvadu problēmas, otrā tipa cukura diabētu, noteiktas vēža formas un citus. Tomēr tas nenozīmē, ka visi apaļīgie cilvēki ir slimi. Tāpat arī slaigs viduklis noteikti nav nekāds veselības indikators.

Ir ļoti daudz cilvēku ar lieko svaru, kas ir veseli un jūtas labi. Tāpat nevar noliegt, ka arī slaidiem cilvēkiem var būt problēmas ar sirdi vai viņi var saslimt ar vēzi. Ir jāņem vērā, ka ne visa veida liekais svars ir kaitīgs – tauki, kas atrodas vidukļa rajonā, biežāk tiek saistīti ar veselības problēmām. Tāpat atceries, ka ne visiem cilvēkiem ir jācenšas samazināt savu svaru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!