Foto: Shutterstock

Sabiedrības veselības pētnieki apšauba tabakas rūpniecības mēģinājums pārdot elektroniskās cigaretes kā produktu, kas palīdzēs izvairīties no saslimšanas ar vēzi un citām slimībām, neatmetot smēķēšanu, vēsta portāls news.vice.com.

Tabakas kompānijā "Philip Morris International" (PMI) vēsta, ka darbā ir pieņemt vairāk nekā 400 zinātnieku un ekspertu, kas strādā ar to, lai elektroniskās cigaretes padarītu veselībai nekaitīgākas un pierādītu Pārtikas un zāļu pārvaldei, ka to lietotājiem ir mazākas iespējas saslimt ar dažādām smēķētājiem raksturīgām slimībām.

Savukārt pretsmēķēšanas un sabiedrības veselības pārstāvji apšauba kompānijas centienus novērst cigarešu radītās slimības un to, ka elektroniskās cigaretes var mazināt smēķētāju atkarību.

Tiek uzsvērta elektronisko cigarešu pieaugošā loma tirgus nozarē, tāpēc ir nepieciešami kvalitatīvi un spēcīgi pētījumi šajā nozarē. 

Veselības vadības politikas profesors Džordžijas štata universitātē Terijs Pečekeks uzskata, ka tabakas industrijai tas ir veids, kā paplašināt savu nozari. Viņš arī uzskata, ka, ja laikā, kad tabakas nozare sāka savu attīstību, proti, 1950. gadā, nevarēja nodrošināt tās nekaitīgo ietekmi uz cilvēku veselību, tad visticamāk to nevar labot arī tagad. Pečekeka veiktie pētījumi arī apliecina, ka cigaretēs esošais nikotīns apdraud smadzeņu attīstību jauniešiem. Pētījumos uzmanība tiek vērsta arī tam, ka jaunie produkti, to skaitā elektroniskās cigaretes, var nodarīt kaitējumu smadzenēm, ja jaunieši sāks ar tām eksperimentēt jau pārāk agrā vecumā. 

Savukārt "Philip Morris" ir atteikušies komentēt šos kritiskos pārmetumus.

Stentons Glentzs, Tabakas kontroles un pētniecības centra direktors, uzskata, ka elektroniskās cigaretes pircējus var izdoties pievilināt ar to, ka tajās ir mazāk nikotīna nekā parastajās cigaretēs. Tomēr viņš arī uzsvēra, ka daudzi elektronisko cigarešu lietotāji turpina pīpēt arī parastās un ka patiesībā to lietošana pat par trešdaļu var samazināt iespējamību atmest smēķēšanu pavisam.

Tiek rekomendēts pirms izstrādāt noteikumus katram jaunam produktam, izsvērt visus tā lietošanas aspektus, piemēram, arī to, lai gados jauni cilvēki nesāktu eksperimentēt ar elektroniskajām cigaretēm jau tad, kad iespējams viņi vēl nemaz nesāktu smēķēt.

Sabiedrības veselības pārstāvji arī atgādina to, kāds ir tabakas industrijas patiesais mērķis – pārdot savu produkciju un kas nozīmē, ka viņu interesēs ir, lai cilvēki turpina smēķēt.

Jāatgādina, ka smēķēšana izraisa tādas elpošanas slimības kā hronisks bronhīts, hroniska obstruktīva plaušu slimība, plaušu vēzis un daudzas citas. Tāpat tā palielina risku saslimt ar sirds un asinsvadu slimībām, kā arī ar 2. tipa cukura diabētu.

Par to, cik strauji uzlabojas cilvēka veselība pēc smēķēšanas atmešanas, lasiet rakstā "Kas notiek ar cilvēka ķermeni, atmetot smēķēšanu" delfi.lv/rutks

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!