Foto: Shutterstock
Nav nekāds noslēpums, ka daudziem no mums rīti sagādā patiesas mocības. Un tiem, kuriem rīti nav paši enerģiskākie, ar šķību aci var vien nolūkoties uz neiedomājamo entuziasmu, kādu izstaro cīruļi jeb tie, kuriem labpatīk celties agri.

Jau vēstījām par to, kāpēc patiesībā būtu vērtīgi celties, piemēram, piecos no rīta un piedāvājām arī dažas stratēģijas, kuras izmēģināt, lai reāli arī pieceltos tik agri. Tomēr ar vārdiem "piecelsies agrāk, dzīvosi laimīgāk" vien nepietiek, lai uzliktu modinātāju agrāk nekā ierasts – vajag pierādījumus. "Business Insider" min dažus faktus, kas, iespējams, iedvesmos agrajiem rītiem!

Panākumi karjerā

Foto: Shutterstock

Kā kļūt veiksmīgākam un uzņemt apgriezienus? Celies agrāk! Biologs Kristofs Rendlers atklāj, ka "cilvēki, kuriem darba spars visaugstākais ir no rīta, ir daudz labāk "ieprogrammēti" veiksmei karjerā, tāpēc, ka viņi ir aktīvāki nekā tie cilvēki, kuri teic, ka viņu darba spējas ir visaugstākās vakarā".

Rendlers veica pētījumu, kurā piedalījās 367 studenti. Tā dēvētie cīruļi daudz vairāk spēja sasniegt savus izvirzītos mērķus un bija aktīvāki ilgtermiņā.

Ar desmit veiksmīgiem sievietes karjeras pamatnoteikumiem vari iepazīties šeit.

Darbiņu atlikšana uz vēlāku

Foto: Shutterstock

"Kāpēc darīt šodien to, ko vari izdarīt rīt," noteikti reti teica kāds cilvēks, kuram labpatīk celties agrāk – to pētījumā pierādījis Ēriks Džefijs, minot, ka vakara cilvēki jeb pūces daudz biežāk mēdzot atlikt darbiņus uz nākamo dienu. Līdzīgus rezultātus uzrādījis arī kāds 2007. gadā veiktais pētījums.

Jāatzīst, ka darbu atlikšana nav sevišķi patīkams ieradums, jo sagādā nevienas vien galvassāpes. Šis ieradums var traucēt tev kā personīgajā, tā arī profesionālajā dzīvē.

Veselīgākas vecumdienas

Foto: Shutterstock
Bez jebkādas liekas intrigas pētnieki paziņojuši, ka tieši jaunieši ir tie, kuri labprātāk pagulēs ilgāk, bet vakarā paliks ilgāk nomodā. Tomēr vairāki atklājumi uzsver tieši to, ka tie cilvēki gados, kuri ceļas agrāk, jūtas daudz labāk. Tāpēc, iespējams, vērts padomāt par savu ieradumu maiņu jau tagad, lai vecumdienās nav tik sarežģīti mainīt savus gadu laikā nemainīgos, kā arī grūti laužamos ieradumus.

Runājot par novecošanu, šeit vari aplūkot, kas ir tās lietas, kas nodevīgi nodod vecumu, bet šeit vari aplūkot dažus galvenos iemeslus un veidus, kā cīnīties ar novecošanu.

Pozitīvisms un depresija

Foto: Shutterstock
2012. gadā veiktais pētījums pierādīja to, ka agrie putniņi daudz biežāk ir pozitīvi noskaņoti un viņu garastāvoklis ir daudz labāks. Pētnieki izvirzīja hipotēzi, ka pozitīvisms ir saistīts ar diennakts ritmu.

Pretēji pozitīvismam, 2010. gadā pētnieki pierādīja, ka vakaru un vēlu nakšu mīļi daudz biežāk ieslīgst depresijā. Ar skaudro Alises stāstu par deviņu gadu cīņu ar depresiju vari iepazīties šeit.

Modinātāja atlikšana nav laba doma

Foto: Shutterstock
Atceries, atliekot modinātāja signālu par pāris minūtēm, nekādā veidā nepiešķir sev jebkādas priekšrocības. Tu nejutīsies izgulējusies un patīkamāk – tu būsi izjaukusi visu miega ritmu, kas, savukārt, liks tev justies miegainai. 2011. gada veiktajā pētījumā atklājās, ka fragmentēts miegs var radīt bezspēku pat visas dienas garumā.

Tā vietā, lai atļautos vēl laiski pasnauduļot pāris minūtes pirms darbīgās dienas, esi produktīvāka un slejies augšā, lai stātos pretī dienas pārbaudījumiem.

Sliktie ieradumi un stress

Foto: Shutterstock
Ak, neveselīgie ieradumi! Šķiet, esam izmēģinājušas visu, lai no tiem atradinātos. 2014. gadā veiktais pētījums izvirza apstiprinājušos ideju par to, ka tie cilvēki, kuri par savu īsto un darbīgo laiku uzskata vakaru, mēdz daudz vairāk smēķēt un lietot alkoholu. Atliek vien kļūt par cīruli un, iespējams, būsi jau par soli tuvāk veselīgam dzīvesveidam.

Vērts piebilst arī to, ka tiem, kuriem rīti nesagādā prieku, atskanējis modinātājs jau vien var radīt zināmu stresu. Tomēr, kā vēsta atklājumi, tieši agrāka celšanās mūs var darīt daudz atbrīvotākus un mazināt lielo stresu.

Iespējams, vērts iepazīties arī ar labajām lietām,kas ar tevi notiks, ja centīsies izvairīties no alkoholiskajiem dzērieniem. Varbūt tas sagādās vēl lielāku motivāciju!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!