Kārlis Krišjānis Barons dzimis 1865. gada 12. oktobrī Sanktpēterburgā par latviešu Dainu tēvu dēvētā Krišjāņa Barona ģimenē. Barons tiek uzskatīts par latviešu zobārstniecības nozares pamatlicēju.

Kārlis Barons mācījies Sanktpēterburgas 1. klasiskajā ģimnāzijā. Pēc tās absolvēšanas 1884. gadā viņš iestājies Maskavas universitātes Fizikas un matemātikas fakultātes Dabaszinību nodaļā, bet no 1888. līdz 1891. gadam turpināja studijas Medicīnas fakultātē. 1892. gadā Kārlis Barons pārcēlās uz Rīgu, kur strādāja kā privātārsts un skolas ārsts. 1899. gadā viņš kļuva par Rīgas-Orlas dzelzceļa līnijas iecirkņa ārstu un 1902 - 1914. gadam strādāja Dr. Leo Dolina (1864 - 1917) zobārstu skolā.

Līdz ar valsts neatkarības iegūšanu, Latvijā izveidojas arī jaunas mācību iestādes, tostarp arī Latvijas Augstskola, kas vēlāk pārtapa par Latvijas Universitāti. Tās Medicīnas fakultātē bija paredzēta arī zobārstu apmācība. Izstrādāt memorandu Zobārstniecības nodaļas dibināšanai Baronam uzticēja Latviešu zobārstu biedrība, un 1920. gada jūnijā Barona sastādītā programma tika apstiprināta Latvijas Universitātes organizācijas padomē, bet jau rudenī nodaļa sāka darbu.

1921. gadā Latvijas Universitāte Kārli Baronu ievēlēja par Medicīnas fakultātes vecāko docentu un Medicīnas fakultātes Zobārstniecības nodaļas vadītāju, bet 1931. gadā viņam piešķīra medicīnas goda doktora grādu un ievēlēja par profesoru.

Kārlis Barons daudz strādājis stomatoloģiskajā ķirurģijā, interesējies par fizikālo terapiju un rentgenoloģiju, rakstījis par stomatoloģiskās profilakses jautājumiem, žokļu lūzumu diagnostiku un ārstēšanu, komplikācijām pēc zobu izraušanas u.c. jautājumiem, līdz mūža beigām vadījis Latviešu zobārstu biedrību.

1935. gadā Kārlis Barons pensionējās, kļuva par Latvijas Universitātes ārštata profesoru un turpināja vadīt Zobārstniecības institūtu līdz pat 1944. gadam. No 1930. līdz 1940. gadam Kārlis Barons bija Latvijas Sarkanā Krusta vadītājs, pateicoties viņa organizatora talantam un lielajām darbaspējām, Latvijas Sarkanais Krusts kļuva par ietekmīgāko un bagātāko sabiedrisko organizāciju neatkarīgajā Latvijā.

Diemžēl Barona nāve Otrā pasaules kara laikā izvērtās traģiska - 1944. gada 20. oktobrī Turaidā viņš gāja bojā pēc tam, kad pakļuva zem Sarkanās armijas tanka.

Atzīmējot Latvijas zobārstniecības pamatlicēja Kārļa Barona 150 gadadienu, 15. oktobrī Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā notiek konference, kas veltīta Kārļa Barona dzīvei un darbībai. Konferences organizatori ir Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejs, Rīgas Stradiņa universitātes Stomatoloģijas institūts, Latvijas Zobārstu asociācija un Latvijas Sarkanais Krusts.

Izstāde apmeklētājiem atvērta no 16. oktobra līdz 27. februārim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!