Foto: Shutterstock
Ciets vēders un apgrūtināta vēdera izeja var būt ļoti nepatīkamas problēmas, kuras sabojā visu dienu. Ja šādu kaiti piedzīvo ilgstoši, noteikti būtu jādodas pie ārsta, lai atrastu vispiemērotāko risinājumu. Tomēr, ja tā gadās tikai reti, un pa rokai nav neviena ērta vēdera izeju uzlabojoša līdzekļa, vari izmēģināt vēdera masāžu. Te gan jāpiebilst, ka ar vēderu viss jādara ļoti uzmanīgi. Ja sajūti sāpes, diskomfortu vai satausti ko neierastu, noteikti pārtrauc masāžu, un tomēr dodies pie ārsta. Masāža nederēs tiem, kam ir aktīvas vai bijušas problēmas ar zarnām, piemēram, kairināto zarnu sindroms. Lai masējot netraumētu ādu, izvēlies kādu patīkamu eļļu vai ķermeņa losjonu

Britu Gija un Sv. Tomasa klīnikas izdevumā ieteikta šāda masāža:

1) Veic 3 maigas, bet stingras glaudošas kustības no kaunuma kaula līdz nabai

2) Veic 3 glaudošas pusapļa kustības no nabas virspuses uz vēdera sāniem un līdz kaunuma kaulam. Dari to ar abām rokām reizē

3) Veic vairākas apļveida kustības no kaunuma kaula līdz nabai un atpakaļ. Kustība jāveic pulksteņrādītāja virzienā!

4) Ar vienu roku veic maigas apļveida mīcošas kustības, bet ar otru velc vēderu lejup. Atceries, ka šim nav jābūt sāpīgi.

5) Atkārto to pašu, bet tagad ar otru roku velc vēderu augšup.

6) Atkārto iepriekšējos divus punktus.

7) Veic glaudošas kustības no labās puses uz kreiso, ja masē pats sevi.

8) Veic maigas vibrējošas kustības ar roku virs nabas.

9) Atkārto visu 10–20 minūtes.

Kā viena no populārām masāžas tehnikām cieta vēdera gadījumā jāmin arī ILU jeb "I Love You" masāža, kuru var pielietot arī maziem bērniņiem koliku gadījumā. Tā palīdz virzīt uz izeju gan vēdera gāzes, gan arī neizgājušo vēdera saturu.

1) Sāc ar maigām, bet stingrām glaudošām kustībām no kreisās puses ribu galiem līdz iegurņa kaula izcilnim (tas asais pauguriņš, kuru var saskatīt vai sataustīt, guļot uz muguras), it kā veidojot burtu I. Atkārto 10 reizes.

2) Ar tādām pašām kustībām veido L burtu – velc roku pa krūškurvja apakšu no labās puses uz kreiso, un tad uz leju līdz iegurņa kaula izcilnim. Atkārto 10 reizes.

3) Visbeidzot, veic kustību no labās puses kaula izciļņa līdz ribām, tad uz kreiso pusi, tad lejā līdz iegurņa kaulam. Veidojas burts U.

4) Pabeidz masāžu ar vieglām apļveida kustībām ap nabu pulksteņrādītāja virzienā. Atkārto visus 4 soļus 2-3 reizes.

Ar šīm kustībām tiek masēta augšupejošā zarna, šķērszarna un lejupejošā zarna. Vēdera problēmu gadījumā masāžu vari veikt divas reizes dienā.

Materiāls izstrādāts 04/2018; SALV.DULC12.18.04.0119

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!