Foto: stock.xchng

Ņemot vērā ekonomiskās situācijas attīstību Latvijas ekonomikā, Finanšu ministrija (FM) ir paaugstinājusi šā gada iekšzemes kopprodukta (IKP) prognozi līdz 4%. Savukārt nākamajā gadā izaugsmes prognoze nav mainīta un paliks 3,7%, pieaugot līdz 4% 2014. un 2015.gadā, portālu "Delfi" informēja FM pārstāvis Aleksis Jarockis.

Saskaņā ar apstiprināto šā gada budžeta grozījumu grafiku valdība otrdien izskatīja aktualizētās makroekonomiskās attīstības un budžeta ieņēmumu prognozes šim gadam un 2013.–2015.gadam.

"Aktualizējot makroekonomiskās attīstības un budžeta ieņēmumu prognozes šim gadam, Finanšu ministrija var pilnvērtīgi uzsākt budžeta grozījumu sagatavošanas procesu. Budžeta grozījumos prioritāri būtu atbalstāmi tie pasākumi, kas nerada papildu izdevumu pieprasījumu ietekmes turpmākajiem gadiem. Raugoties vairāku gadu šķērsgriezumā no 2007.gada, šie būs pirmie grozījumi, kas tiek plānoti ar pozitīvu ievirzi, neveicot izdevumu samazināšanu," norādīja FM Finanšu ministrijas parlamentārā sekretāre Karina Korna.

Iepriekšējās makroekonomisko rādītāju prognozes izstrādāja februārī, gatavojot Konverģences programmu, un paredzēja IKP pieaugumu šogad 2% apmērā, 2013.gadā - 3,7%, bet 2014. un 2015.gadā - 4%. Vidēja termiņa makroekonomiskās attīstības scenāriju tad veidojja uz konservatīviem pieņēmumiem par ārējās vides attīstību.

Izstrādājot vidēja termiņa makroekonomisko rādītāju prognozes, FM ir konsultējusies ar Latvijas komercbanku ekspertiem un prognozes saskaņojusi ar Ekonomikas ministriju un Latvijas Banku. Tāpat FM ir konsultējusies ar Starptautiskā valūtas fonda un Eiropas Komisijas ekspertiem.

Aktualizējot makroekonomisko rādītāju prognozes, pārskatīta arī potenciālā IKP prognoze vidējam termiņam, kas ietekmēja strukturālās bilances rādītājus.

Tāpat, ņemot vērā grozījumus likumā par pievienotās vērtības nodokli, valdība pārskatīja šā gada kopbudžeta nodokļu ieņēmumus, ko prognozē 4224,8 miljonu latu apmērā, tai skaitā valsts budžetā – 3410,8 miljonu latu un pašvaldību budžetā 814 miljonu latu apmērā.

Kopbudžeta nodokļu ieņēmumi šajā gadā varētu pārsniegt plānotos nodokļu ieņēmumus par 170,5 miljoniem latu jeb 4,2%. Nodokļu un nenodokļu prognozes 2012. gadam ir sagatavotas, ņemot vērā šā gada sešu mēnešu izpildi, jaunos makroekonomiskos rādītājus un pieņemtās izmaiņas likumdošanā.

Korna arī piebilda, ka, gatavojot budžeta grozījumus, svarīgi bija ņemt vērā mērķi, ka budžeta deficīts nedrīkst pārsniegt 2,1% no iekšzemes kopprodukta. Tāpēc budžeta grozījumiem jābūt nelieliem un mēreniem, viņa uzsvēra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!