Foto: Europa.eu
Eiropas Centrālās bankas (ECB) darbinieki jūnijā sākumā rīkos pirmo streiku finanšu organizācijas vēsturē, protestējot pret ECB ieplānotajām pensiju sistēmas izmaiņām, pirmdien vēsta "Financial Times" (FT).

Pusotru stundu gara protesta akcija notiks 3. jūnijā. Uz to aicināja arodbiedrība "International and European Public Services Organisation", kurā ietilpst 460 no 1500 ECB darbiniekiem.

Darbinieku neapmierinātību izsauca pensiju sistēmas reorganizācija, kura ierobežo ECB nodarbināto iespējas pensionēties līdz 65 gadu vecumam. Izmaiņas skārušas arī pabalstu aprēķināšanas kārtību, kā rezultātā to apmērs var samazināties vidēji par 15%.

Savukārt par arodbiedrības pārstāvju galveno pretenziju kļuvis tas, ka bankas vadība gaidāmās izmaiņas neapsprieda ar padotajiem.

ECB administrācija gan norādīja, ka iespējamās izmaiņas tika apspriestas jau divu gadu garumā un tās ir nepieciešamas pašreizējos ekonomikas apstākļos.

FT norāda, ka ECB streiks kļūs par pirmo starp pasaules lielākajām centrālajām bankām.

Piemēram, kopš Anglijas Bankas arodbiedrības izveidošanas 1975. gadā organizācija protesta akcijas nav rīkojusi. Savukārt 1913. gadā izveidotās ASV Federālo Rezervju sistēmas pārstāvji vispār nav spējuši atcerēties streikus bankas pastāvēšanas vēsturē.

Eiropas Centrālā banka izveidota 1998. gadā. Tā atrodas Frankfurtē, Vācijā. bankas uzdevums ir pārvaldīt Eiropas vienoto valūtu euro un saglabāt cenu stabilitāti eirozonā. ECB atbild arī par eurozonas monetāras politikas veidošanu un īstenošanu.

ECB strādā neatkarīgi no eirozonas valstu centrālajām bankām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!