Finanšu ministra Einara Repšes meita, kādreizējā Talantu fabrikas dalībniece Madara Repše (attēlā pa labi) nabadzīgajā Āfrikas valstī Ugandā palīdzējusi vietējiem iedzīvotājiem ierīkot dzeramā ūdens ieguves vietu.

Pēdējā laikā 25 gadus veco Madaru Repši Latvijā vairs nesastapt, jo jau kopš šī gada sākuma viņa uzturas Minhenē. Tieši šajā Vācijas pilsētā Madara iepazinusies ar Džeimsu Devitu-Vaildu, kas ir starptautiskas bezpeļņas organizācijas The Wilde Foundation dibinātāju un labdarības projekta Global H2O radītājs.

Žurnālam Privātā Dzīve Madara atzinusi, ka labdarības projekta cēlais mērķis viņu ļoti aizkustinājis. Lai arī labdarības organizācija ir jauna, cilvēku atsaucība esot milzīga, un tajā iesaistījušies cilvēki no Vācijas, Austrijas, Itālijas, ASV un Japānas.

Ugandā Madara pavadījusi divas nedēļas un atbildējusi par labdarības projekta norises dokumentēšanu, tā iemūžināšanu fotogrāfijās un arī video scenāriju. Lai gan pirmais urbums 90 metru dziļumā izrādījās neveiksmīgs, jo tajā nebija ūdens, otrais mēģinājums ierīkot ūdensvadu bija veiksmīgs, un šobrīd Kitgumas reģiona Diboljekas ciematā ir par vienu dzeramā ūdens ieguves vietu vairāk.

Arī Madara šajā procesā ir pielikusi savu roku, palīdzot ar lāpstu aizrakt zemē ievietotās caurules. Madara nebeidz priecāties, ka tagad 8000 cilvēku būs iespēja dzert tīru ūdeni. Projekta kopējās izmaksas tiek lēstas ap 15 000 ASV dolāru.

Iepriekš vietējiem iedzīvotājiem ar dzeramā ūdens ieguvi bija ļoti bēdīgi. Lai to iegūtu, bija jāmēro vairāki kilometri, un ļoti bieži cilvēki izlīdzējās ar ūdeni no vietējiem dīķiem, ezeriem un upēm, kas ir pilnas ar parazītiem, baktērijām un dzīvībai bīstamiem vīrusiem, tāpēc pusei iedzīvotāju ir nopietnas veselības problēmas. Bērniem izredzes sasniegt piekto dzimšanas dienu ir 1:3.

Finanšu ministra meita sākotnēji organizācijā darbojās kā brīvprātīgā, bet tagad viņa jau kļuvusi par Latvijas oficiālo pārstāvi.

Sarunā ar izklaides portālu Mango Madara stāsta, ka darba ir daudz. "Šobrīd strādāju pie labdarības organizācijas mājaslapas tulkošanas, lai pavisam drīz varētu izveidot sadaļu latviešu valodā, kā arī apstrādāju fotogrāfijas, kas ievietotas mājaslapā. Līdz marta vidum jāpagūst arī sagatavot atskaites par pirmo labdarības pasākumu, jo tuvojas organizācijas biedru pasākums, kurā tiks apspriests pirmajā projektā paveiktais," stāsta Madara.

Fotogalerijā ieskats, kā norisinājās pirmā labdarības projekta Global H20 ūdensvada ierīkošana, kurā piedalījās arī Latvijas finanšu ministra meita Madara Repše (foto: Global H20 arhīvs).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!