Foto: F64

Juris Jansons, agrākais "Rīgas Slimokases" likvidators un bijušais vadītājs, kurš marta sākumā ievēlēts par tiesībsargu, ceturtdien deva Saeimā tiesībsarga zvērestu un līdz ar to sāks pildīt šī amata pienākumus.

Marta sākumā par Jansonu slēgtajā balsošanā savu balsi atdeva 53 deputāti, bet par otru kandidāti Anitu Kovaļevsku nobalsoja 39 deputāti. Jansons pēc ievēlēšanas žurnālistiem norādīja, ka viņa galvenais uzdevums būšot panākt izmaiņas tiesībsarga izvirzīšanas kārtībā, nosakot, ka tiesības nominēt kandidātus ir Valsts prezidentam. Viņš arī solīja sadarboties ar Kovaļevsku. Jansons atzina, ka katrs slēgtais balsojums ir pārsteigums.

Savukārt Kovaļevska sacīja, ka par deputātu balsojumu neesot pārsteigta, jo tas lielā mērā atbildis iepriekš paziņotajam. Viņa arī pauda cerību, ka viņas kandidēšana uz tiesībsarga amatu neietekmēs Saeimu, kad tai būs jābalso par Kovaļevskas apstiprināšanu tiesneses amatā uz mūžu. Šobrīd viņa ir iecelta amatā uz noteiktu termiņu.

Kovaļevska arī norādīja, ka Administratīvās rajona tiesas tiesneses amatu viņa negrasās atstāt, tā atbildot uz Jansona pausto gatavību ar savu bijušo konkurenti sadarboties.

Jansonu amatam oficiāli izvirzīja opozīcijā esošā apvienība "Saskaņas centrs" (SC). Arī valdības koalīcijā esošā ZZS solīja atbalstīt Jansona ievēlēšanu, līdz ar to Jansona kandidatūrai jau bija apsolīts Saeimas vairākuma atbalsts, un vēlāk par to paziņoja arī "Par labu Latviju" frakcija.

Savukārt "Vienotība" pēdējā kandidātu izvirzīšanas dienā nolēma virzīt amatam Administratīvās rajona tiesas tiesnesi, bijušo Valsts cilvēktiesību biroja darbinieci Anitu Kovaļevsku. ZZS šo kandidāti atzina par spēcīgu, taču atbalstu Jansonam mainīt negrasoties.

Vēlāk Āboltiņa apgalvoja, ka "Vienotības" rīcībā ir pierādījumi, ka patiesībā Jansons ir ZZS kandidāts, kas tiekot "bīdīts" ar SC rokām, un atbalsts viņam skaidrojams ar "politisko tirgu".

"Vienotība" pirms dažām nedēļām koalīcijas sēdē nemaz nepaguva nosaukt savu tiesībsarga amata kandidātu, jo ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis, apsteidzot koalīcijas partnerus, paziņoja, ka par bijušo Augstākās tiesas priekšsēdētāju Andri Guļānu "Vienotība" varot aizmirst. Brigmanis atzina, ka patiešām, pirms "Vienotība" oficiāli izvirzīja Guļāna kandidatūru, viņš koalīcijas sanāksmē paudis, ka šai kandidatūrai nevar nodrošināt atbalstu ZZS frakcijā.

Saeimā iepriekš netika panākta vienošanās par tiesībsarga amata kandidātu, tādēļ parlamenta frakciju padome 10.februārī nolēma kandidātu pieteikšanas termiņu pagarināt par vienu nedēļu - līdz 17.februārim. Tiesībsarga Romāna Apsīša pilnvaru laiks beidzās šā gada 28.februārī un Apsītis, kuram februārī palika 72 gadi, paziņoja, ka atkārtoti nekandidēs uz tiesībsarga amatu.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!