Foto: LETA

Arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka vietniece Juta Strīķe apstiprina, ka KNAB priekšnieks Normunds Vilnītis viņai prasījis noklausīties politiķu telefonsarunas.

"Es varu apstiprināt, ka biju lieciniece sarunām, ka Vilnītis lūdza veikt operatīvās darbības pasākumus pret atsevišķiem politiķiem. Bez tiesiska pamata," teica Strīķe un piebilda, ka arī viņa ir saņēmusi šādus Vilnīša norādījumus bez tiesiska pamata.

"Mēs skaidri apzināmies, ka mēs kā amatpersonas prettiesiskus norādījumus nedrīkstam pildīt, un mēs neesam pieļāvuši prettiesisku darbību veikšanu un neklausījām šiem norādījumiem," viņa uzsvēra.

Par šīm sarunām Strīķe un KNAB Operatīvo izstrāžu nodaļas vadītājs Juris Jurašs informējuši prokuratūru, tāpēc plašāku informāciju viņa nevēlējās izpaust, tostarp, kuru politiķu vārdi minēti. Viņa arī neatklāja laiku, kad Vilnītis savus lūgumus izteicis, taču, pēc Strīķes vārdiem, "runa nav par pēdējiem mēnešiem".

Jau ziņots, ka KNAB Operatīvo izstrāžu nodaļas vadītājs Jurašs otrdien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Korupcijas novēršanas apakškomisijas sēdē apgalvoja, ka KNAB šefs viņam vairākkārt lūdzis prettiesiski noklausīties politiķu telefonsarunas. Atsevišķas sarunas ar Vilnīti par sarunu noklausīšanos esot bijušas Strīķes klātbūtnē.

Vilnītis pārmetumus noraida.

Likums noteic, ka operatīvā nepublisku sarunu slepena noklausīšanās veicama tikai sevišķā veidā un ar Augstākās tiesas priekšsēdētāja vai viņa īpaši pilnvarota Augstākās tiesas tiesneša akceptu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!