Foto: LETA
Piektdien stājas spēkā iedzīvotāju neapmierinātību izraisījušie jaunie diferencētie AS "Latvenergo" elektroenerģijas tarifi mājsaimniecībām.

Turpmāk mājsaimniecību patēriņam līdz 1200 kilovatstundām (kWh) tiks piemērots starta tarifs 8,25 santīmi par kilovatstundu, savukārt, sākot ar iztērēto 1201.kilovatstundu elektroenerģijas, mājsaimniecībām par elektroenerģiju būs jānorēķinās pēc pamata tarifa – 10,74 santīmi par kilovatstundu.

Pēc jaunajiem tarifiem iedzīvotājiem būs jāsāk maksāt maijā. Uzņēmums atgādina, ka vēl visu aprīli var veikt maksājumus par līdz 31.martam patērēto elektrību. Norēķinoties maijā, elektrības maksājumiem jau tiks piemērota 1200 kilovatstundu uzskaite, kuras sākums būs skaitītāja rādījums 1.aprīlī.

Ja klients veic maksājumus neregulāri, "Latvenergo" sistēmā par jauno tarifu atskaites sākumpunktu tiks pieņemts pēdējais maksājums, kas veikts par patērēto elektroenerģiju līdz 2011. gada 31. aprīlim. Tas nozīmē, ka aprīlī piemērojamais tarifs patēriņam būs tāds pats kā šobrīd, un, ja mājsaimniecības patēriņš ir neliels, tad iedzīvotājiem maksājumā nekas nemainīsies pat vairākus turpmākos mēnešus, norāda uzņēmums.

"Latvenergo" īstenotās sociālā atbalsta programmas ietvaros daudzbērnu ģimenes pēc 1. aprīļa ar starta tarifu varēs norēķināties papildus par 2400 kilovatstundām elektroenerģijas, savukārt trūcīgās ģimenes ar bērniem saņems 500 kilovatsundas par brīvu.

"Latvenergo" norāda, ka naudas izteiksmē tarifu izmaiņu ietekme mājsaimniecībām, kas mēnesī patērē 101 – 200 kilovatstundas, būs vidēji 1,10 lati. Mājsaimniecībām, kas patērē 200 – 400 kilovatstundas mēnesī, elektrības maksājums pieaugs vidēji par 4,36 latiem, savukārt mājsaimniecībām, kas patērē vairāk par 400 kilovatstundām mēnesī, elektrības maksājums palielināsies, sākot no 10 latiem.

Lai gan "Latvenergo" norāda, ka 61% mājsaimniecību Latgalē, 51% Kurzemē, 48% Zemgalē un 46% Vidzemē gada elektroenerģijas patēriņš nepārsniedz 1200 kilovatstundas un līdz ar to tās par elektroenerģiju verētu maksāt pēc līdzšinējā tarifa, eksperti iepriekš norādījuši, ka tarifu kāpums var smagi skart trūcīgos iedzīvotājus, kuriem dažādu iemeslu dēļ ir liels elektroenerģijas patēriņš, piemēram, daudzbērnu ģimenes. Tāpat apšaubīts "Latvenergo" aplēšu korektums.

Jau vēstīts, ka jaunos "Latvenergo" tarifus tiesā apstrīdējušas vairākas privātpersonas, uzņēmumi un pašvaldības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!