Foto: F64
Ja, pārbaudot radiatora temperatūru, konstatēji, ka tā augšdaļa ir karsta, bet apakšdaļa auksta, tad apkures katla sistēmā ir iekļuvis gaiss un to nepieciešams atgaisot.

Nepieciešamie rīki

Radiatora misiņa atslēga

Virtuves papīra dvieļi vai saimniecības lupata

1.     Radiatora atslēga

Iegādājieties misiņa radiatora atslēgu (tā būs daudz izturīgāka par lētākiem modeļiem). Tev arī būs nepieciešami virtuves papīra dvieļi vai saimniecības lupata, kas pēc darba būs ļoti netīra un to būs jāizmet.

2.     Atgaisošanas skrūve

Atgaisošanas skrūve ir neliela četrstūraina skrūve un tās galviņai apkārt redzams plastikāta apvalks. Tā parasti atrodas radiatora malā, kas ir pretēja siltumtīkla pievadam ar regulētāju. Ja skrūvi nevari atrast, meklē to radiatora aizmugurē, tikai tad vajadzēs cita veida atslēgu.

3.     Atskrūvē skrūvi

Skrūvi atver, griežot pretēji pulksteņa rādītāja virzienam. Tas jādara lēni, lai to pilnībā neizskrūvētu. Te jābūt piesardzīgam, jo skrūve ir maza un, ja tā tiek izskrūvēta, no radiatora ar lielu spiedienu šļāksies ūdens.

4.     Uzmanies no plūdiem

Skrūvējot skrūvi, var būt liela pretestība, un būs jāpielieto daudz spēka. Iespējama ūdens izplūšana. Ja sāk tecēt ūdens, nekavējoties skrūvē to ciet, griežot skrūvi pulksteņa rādītāja virzienā.

5.     Ļauj izplūst gaisam

Ja dzirdi, ka no radiatora izplūst gaiss, nogaidi, kamēr gaisu nomaina ūdens un tad aizskrūvē skrūvi. Lieto papīra dvieļus vai lupatu, lai iztecējušam ūdenim būtu kur sasūkties. Ūdens tecēs pa radiatoru uz leju un tas būs netīrs ar rūsu, kas var nelabojami sabojāt paklāju, aizkarus vai tapetes - tādēļ vienmēr lieto papīra dvieļus vai lupatu.

6.     Pārbaudi temperatūras vienmērību

Kad radiatora atgaisošana pabeigta, pārbaudi vai radiatoram gan augša, gan apakša ir silta. Ja tās joprojām ļoti atšķiras - augša ir karsta un apakša - auksta, atgaiso pārējos radiatorus mājā.

7.     Pārbaudi pārējos radiatorus

Starplaikos regulāri pārbaudi ūdens spiedienu apkures sistēmā. Apstaigā un pārbaudi, vai vēl kāds radiators nav auksts, un turpini atgaisošanu. Ja pēc atgaisošanas radiators nekļūst vienmērīgi silts, izslēdz divus tuvāk esošos radiatorus un pagaidi dažas minūtes, vai aukstais radiators nekļūs silts. Ja tas nekļūst silts, atkārto atgaisošanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!