Foto: Publicitātes foto
Igaunijas enerģētikas koncerns "Eesti Energia" otrdien prezentēja jaunākās tehnoloģijas šķidro degvielu, kas iegūta no degslānekļa, un paziņoja par plāniem nākotnē ar šādu degvielu segt visu Igaunijas dīzeļdegvielas patēriņu, informē "Eesti Energia" meitas uzņēmums Latvijā "Enefit".

Uzņēmums skaidro, ka līdz šim degslāneklis galvenokārt ir izmantots elektroenerģijas ražošanai, tomēr tagad ir rasts pielietojums arī vienam no šī procesa blakusproduktiem – degslānekļa eļļai. "Sākotnējie izmēģinājumi pierāda, ka dīzeļdegviela, ko iegūst no degslānekļa eļļas, ir pilnībā spējīga konkurēt ar degvielu, kas iegūta no naftas produktiem. Tādējādi tiks samazināta Baltijas valstu atkarība no degvielas importa," uzsver "Enefit".

"Degslānekļa izmantošana pašlaik strauji attīstās, lai apgūtu augstvērtīgu produktu ražošanas iespējas. Šodien mums ir 600 litri auto degvielas, kas ir saražota no mūsu degslānekļa eļļas un atbilst visām mūsdienu degvielas normām. Līdz 2016.gadam mēs plānojam paplašināt ražošanu, lai varētu izgatavot degvielu tādā apjomā, kas ļautu nosegt visas Igaunijas dīzeļdegvielas patēriņu," skaidro "Eesti Energia" degvielas ražošanas vadītājs Hari Miks. "Mums degslāneklis ir nākotnes nozīmīgākais izraktenis, kas ļauj apgūt jaunas ražošanas jomas ar augstu pievienoto vērtību," stāsta "Eesti Energia" valdes priekšsēdētājs Sandors Līve.

"Enefit" informē, ka Igaunija veiksmīgi apgūst degslānekļa krājumus arī ārvalstīs. "Eesti Energia" iegādājās ASV kompāniju "Oil Shale Exploration Company" (OSEC), kurai pieder vienas no lielākajām privātīpašumā esošajām degslānekļa atradnēm. Tāpat arī Jordānijā "Eesti Energia" attīsta divus degslānekļa projektus - degslānekļa spēkstaciju ar maksimālo jaudu 900 MW un degslānekļa eļļas ražotni ar maksimālo jaudu 38 000 barelu eļļas dienā.

Pasākuma laikā ikvienam tika piedāvāta iespēja testēt auto, kurš bija uzpildīts ar "Eesti Energia" ražoto degvielu.

AS "Eesti Energia" ir Igaunijas valstij piederošs uzņēmums, kas pārvalda degslānekļa ieguvi un elektroenerģijas un siltuma ražošanu. Starptautiskajā tirgū "Eesti Energia" ir pazīstama ar "Enefit" zīmolu un pašlaik aktīvu darbību ir izvērsusi arī Latvijā, Lietuvā, Somijā un Jordānijā. Uzņēmuma darbība ietver plašu pakalpojumu spektru no degslānekļa ieguves un pārstrādes līdz pat elektroenerģijas sadalei un pārdošanai, kā arī dažādus ar elektroenerģiju saistītus papildu pakalpojumus.

"Eesti Energia" tirgo elektroenerģiju arī Latvijas un Lietuvas atvērtajā tirgū, kā arī Somijas cenu zonā "Nord Pool" elektroenerģijas biržā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!