Foto: RIA Novosti/Scanpix
Latvijas speciālistu Oļega Znaroka un Harija Vītoliņa vadītā Maskavas "Dinamo" komanda trešdien izcīnīja Kontinentālās hokeja līgas (KHL) Gagarina kausu.

Finālsērijas izšķirošajā septītajā spēlē "Dinamo" ar rezultātu 1:0 (0:0, 0:0, 1:0) izbraukumā pārspēja Latvijas aizsarga Georgija Pujaca pārstāvēto Omskas "Avangard" komandu, sērijā līdz četrām uzvarām būdami pārāki ar 4-3.

Uzvarētājiem vienīgos vārtus guva Jakubs Klepišs.


Spēles pirmo bīstamo momentu izveidoja "Avangard" komanda, kad pēc komandas biedra piespēles metienu nekavējoties izdarīja Aleksandrs Perežogins, taču "Dinamo" vārtsargs Aleksandrs Jerjomenko metienu atvairīja. Tūlīt ātrā pretuzbrukumā devās maskavieši, bet pēc Leonīda Komarova un Sergeja Soina metieniem no vārtu priekšas labi nospēlēja Omskas komandas vārtsargs Kari Ramo.

Turpinājumā aktīvāk spēlēja Maskavas vienība, izdarot metienus pa vārtiem, bet tie bija nesekmīgi. Mača 13.minūtē sākās pirmie asumi un katrā komandā pa vienam spēlētājam saņēma divu minūšu noraidījumu. Trešdaļas otrajā pusē spēles iniciatīvu pārņēma "Avangard", kuri atbildēja ar bīstamiem pretuzbrukumiem, tomēr pirmajā trešdaļā vārti netika gūti.

Otrā trešdaļa iesākās ar "Avangard" uzbrukumu, bet ripu ķērājcimdā tvēra Jerjomenko. Pēc brīža jau Komarovam bija iespēja atklāt spēles rezultātu, tomēr viņš nespēja pārspēt pretinieku vārtsargu, un iesāka asumus vārtu priekšā. Tikmēr 30.minūtē "Avangard" pirmo reizi varēja spēlēt vairākumā, taču šī iespēja Pujaca pārstāvētajai komandai palika neizmantota. Salīdzinot ar pirmo periodu, spēles temps bija krities, tāpat arī metienu skaits uz vārtiem. Otrās 20 minūtes noslēdzās ar nelielu mājinieku pārsvaru, un neizšķirtu rezultātu.

Trešās trešdaļas sākumā uzbrukumus veidoja "Dinamo", un pēc viena no metieniem Ramo nospēlēja nedroši, atsitot ripu vārtu priekšā, tomēr ātru pretuzbrukumu izveidoja "Avangard", kuri meta garām vārtiem. Pēc periodā spēlētām piecām minūtēm "Dinamo" komandai bija divu vīru vairākums, jo "Avangard" spēlētāji Perežogins un Gusevs saņēma noraidījumus. Neraugoties uz milzīgo spiedienu uz Ramo vārtiem, Maskavas kluba hokejisti nespēja izvirzīties vadībā. Pēc mazākuma aktīvāki kļuva Omskas komandas spēlētāji, kuri biežāk uzturējās pretinieku aizsardzības zonā.

Spēles pirmie un vienīgie vārti tika gūti 53.minūtē, kad pēc Mareka Kvapila piespēles no aizvārtes ripu vārtos raidīja Klepišs. Brīdī, kad tika gūti vārti, laukumā atradās arī Pujacs. Tomēr "Avangard" nenolaida rokas, un izveidoja labu vārtu gūšanas iespēju pie Jerjomenko vārtiem, bet uzbrukuma noslēdzošā fāze nepadevās.

Pēdējās minūtēs Omskas komanda vārtsargu nomainīja pret sesto laukuma spēlētāju, izveidojot uzbrukumu virpuli "Dinamo" vārtu priekšā, bet rezultāts netika izlīdzināts, un "Dinamo" triumfēja Gagarina kausa izcīņā.

Pujacs šajā mačā nospēlēja 23 minūtes un divas sekundes, kas bija otrs lielākais spēles laiks komandā, bet metienus uz vārtiem neveica un noraidījumus nenopelnīja.

Par finālsērijas vērtīgāko spēlētāju tika atzīts "Dinamo" vārtsargs Jerjomenko, kurš pēdējā spēlē atvairīja visus 18 metienus.

Atgādinām, ka "Avangard" komanda pēc četrām sērijas spēlēm bija vadībā ar 3-1, bet nākamajos trīs mačos vienība piedzīvoja zaudējumus, kas arī maksāja uzvaru turnīrā.

Pujacs ir pirmais Latvijas hokejists, kurš cīnījies Gagarina kausa finālā. Tāpat viņš iekļauts Latvijas izlases kandidātu sarakstā pirms gaidāmā pasaules čempionāta.

Kā ziņots, "Avangard" komanda Austrumu konferences finālā ar 4-1 pieveica regulārā čempionāta spēcīgāko vienību Čeļabinskas "Traktor", bet Maskavas "Dinamo" Rietumu konferences finālsērijā ar 4-0 pārspēja ambiciozo Sanktpēterburgas SKA.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!