Foto: DELFI

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks no amata atbrīvojis atstādināto KNAB darbinieku, kurš tiek vainots "Latvenergo" amatpersonu krimināllietas materiālu izpaušanā.

KNAB gan atbrīvotās amatpersonas statusu un vārdu joprojām neatklāj, taču presē izskanējis, ka tas ir biroja izmeklētājs Ruslans Balakleiskis.

Izvērtējot disciplinārlietas izmeklēšanas komisijas slēdzienu, KNAB vadītājs 18.maijā pieņēma lēmumu par atstādinātās biroja amatpersonas sodīšanu ‒ atbrīvošanu no amata, pavēstīja KNAB pārstāvis Andris Vitenburgs.

Pārbaudē secināts, ka biroja amatpersona nav ievērojusi tiesību aktos noteiktos ierobežojumus un aizliegumus attiecībā uz izmeklēšanas noslēpuma saglabāšanu un ierobežotas pieejamības informācijas izmantošanu.

Tāpat pārbaudē ir noskaidrots, ka izpaustajai informācijai ir pierādījumu nozīme "Latvenergo" amatpersonu krimināllietā. Tādējādi amatpersonas rīcības dēļ ticis grauts KNAB prestižs un samazināta sabiedrības uzticēšanās KNAB un citu tiesībsargājošo iestāžu atbildīgām amatpersonām, ar šādu rīcību apdraudot ātru, efektīvu un vispusīgu izmeklēšanu.

KNAB priekšnieks informē, ka ar prettiesisko rīcību amatpersona zaudējusi darba devēja uzticību, jo fakti liecina, ka tā mērķtiecīgi veikusi tīšas darbības un apzinājusies to prettiesisko raksturu, paredzējusi tās kaitīgās sekas un apzināti pieļāvusi to iestāšanos.

"Par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu – tīšām darbībām pretēji dienesta interesēm ‒ KNAB vadītājs pieņēmis lēmumu piemērot sodu – atbrīvošanu no amata. Izvērtējot visus disciplinārlietā noskaidrotos apstākļus, KNAB vadītājs secinājis, ka biroja amatpersonas atbrīvošana no amata ir atbilstošākais disciplinārsods tās izdarītā pārkāpuma smagumam," norāda KNAB.

Lai nepieļautu līdzīgus gadījumus, iekšējās kontroles jomā birojā ir veikti papildu pasākumi, proti, pilnveidoti iekšējās kontroles pasākumi attiecībā uz darbu elektroniskā vidē un informācijas aizsardzību, aktualizēta izmeklēšanas noslēpuma glabāšanas kārtība, kā arī pastiprināti ir veikta darbinieku informēšana un izglītošana normatīvo aktu prasību ievērošanā.

Jau ziņots, ka KNAB aprīļa sākumā sāka dienesta pārbaudi, kad portālā "pietiek.com" tika publicēti Latvijas energokompānijas "Latvenergo" lietas audioierakstu sarunu faili.

Biroja priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks paziņojis, ka lietas materiālu noplūdināšanā, iespējams, iesaistīta arī kādas citas institūcijas amatpersona, kura ir augsta un publiski zināma. Tās vārds netiek atklāts.

TV3 ziņoja, ka "Latvenergo" krimināllietas materiālus, iespējams, noplūdinājuši KNAB izmeklētājs Ruslans Balakleiskis un Saeimas deputāts, Nacionālās drošības komisijas loceklis Andrejs Elksniņš ("Saskaņas centrs"). Deputāts saistību ar lietas noplūdi noliedz.

Saistībā ar materiālu noplūdi KNAB tika sākts arī kriminālprocess, kuru pašlaik izmeklē Ģenerālprokuratūra. Streļčenoks iepriekš paziņoja, ka šajā kriminālprocesā KNAB darbiniekam piemērots aizdomās turētā statuss.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!