Foto: F64

Eksprezidents un Reformu partijas līderis Valdis Zatlers nolēmis atklāt, kāda slimība lika viņam uz laiku apturēt darbību aktīvajā politikā - "Man bija prostatas vēzis, pietiekami nopietni," intervijā žurnālam "Ir" atzinis Zatlers.

Iepriekš viņš to nav atklājis, cenšoties pasargāt mediķus no liekas uzmanības, kāda iepriekš novērota gadījumos, "kad jāārstē vipi".

"Ja jums ir kāda cita vaina - iesnas vai esat nosūtīts uz asins analīzēm, nu, iztaisiet arī tās! Tas neprasīs ne laiku, ne ko citu, - vienu lieku ķeksīti uz analīzēm pievilkt klāt. Lai tas ieietas kā norma," Zatlers mudina vīriešus būt uzmanīgiem pret veselību, jo prostatas vēzis parasti tiešā veidā neliek par sevi manīt, bet to atklāj analīzes.

Zatlers intervijā atklājis, ka "stāv stingri ar abām kājām uz zemes". "Es gribu, lai man ir ārsts, kam varu cilvēcīgi un profesionāli uzticēties. Gribu tuvu pie mājām, saviem tuvākajiem, esmu pilnīgi pārliecināts - tas ir tas, kas vajadzīgs," viņš sacījis.

"Dzīvojot manu samērā dinamisko dzīvi, sevis saudzēšana vai čubināšana nekad nebija raksturīga. Es jau kā vecs ķirurgs - nav sūdzību, nav jāārstē. Protams, viens no faktoriem ir tas, ka divus mēnešus biju Černobiļā [glābšanas darbos pēc atomreaktora avārijas 1986.gadā]. Otrs faktors - noteikti ir kāds iekšējs konflikts. Tā ir mana personīgā teorija, ko stāstīju saviem pacientiem: ar jums tagad ir notikusi nelaime, mēs palīdzēsim, bet jums ir jāsaprot, kādas izmaiņas jāizdara savā domāšanā un dzīvē, jo ir kāds iemesls, kāpēc tā ir noticis," klāstījis eksprezidents.

Viņš atzinis, ka mēģinās saprast, kāds iekšējais konflikts veicinājis slimību, bet "tas nebūt nav simtprocentīgi [droši], ka es šo konfliktu atradīšu, jo var arī sevi tik labi nepazīt".

Viņš žurnālam stāstījis, ka iekšējo konfliktu varētu būt radījuši meli, kuru Saeimā apkārt viņam ir ļoti daudz, "otra lieta, kas rada disharmoniju, - ļoti daudz enerģijas Saeimā tiek veltīts destrukcijai".

"Visi gaida slēpnī brīdi, kad apstākļi sakrīt tā, lai varētu izbīdīt savu ideju. Tā notiek pat ļoti attīstītās demokrātiskās valstīs, mēs neesam unikāli. Ja kāds kaut ko grib darīt, ir jāpārvar baiga pretestība. Kā karā," viņš stāstījis.

Viņš arī atklājis, ka vēlas "būt pozitīvs piemērs tam, kā cilvēks tiek galā ar savu audzēja diagnozi, ar ārstēšanas procesu, kā tajā pašā laikā turpina dzīvi". "Dara to, ko viņš ir iesācis, nevis vaimanā. Jūs nesagaidīsit, ka es sākšu vaimanāt," paudis Zatlers.


Jau vēstīts, ka Zatlers pagājušajā nedēļā paziņoja, ka operācijas un tai sekojošā atlabšanas perioda dēļ uz laiku pametīs politisko skatuvi. Viņš apliecinājis, ka arī atlabšanas periodā turpinās vadīt Reformu partiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!