Foto: AFP/Scanpix

Spānijas premjers Mariano Rahojs paziņojis par jauniem un stingriem taupības pasākumus, tai skaitā plānots palielināt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi no 18% līdz 21% un par trešdaļu samazināt pašvaldību darbinieku skaitu, ziņo ārvalstu masu mediji.

"Euronews" norāda, ka šis paziņojums ir negaidīts, jo iepriekš premjers noliedzis jaunus taupības plānus.

Premjers atzinis, ka šie taupības plāni ir nepatīkami, taču tie ir neizbēgami. "Situācija ir pārāk nopietna, un mums jārīkojas nekavējoties," sacījis Rahojs.

Pasākumu galvenais mērķis ir ietaupīt 30 miljardus eiro (21 miljardu latu) un mazināt budžeta deficītu atbilstoši ES prasībām.

Savukārt no tūristiem, kas ieradīsies Spānijā, lidostās iekasēs jaunu nodevu – 7 eiro no cilvēka (4,2 latus), ziņo "Interfax".

Opozīcijā esošo sociālistu līderis Alfredo Rubaļkaba paudis bažas, ka šie pasākumi novedīs pie ekonomikas lejupslīdes, bezdarba un uzticības mazināšanas Spānijas ekonomikai.

Rahojs atzinis, ka viņš iepriekš solījis samazināt nodokļus, bet tagad ir spiests tos celt, jo "situācija mainījusies un mums ir tai jāpielāgojas", viņu citē raidsabiedrība BBC. Viņš sacījis, ka taupības pasākumi ļaus divu gadu laikā ietaupīt 65 miljardus eiro (aptuveni 45,5 miljardi latu).

Uzzinot par valdības plāniem, Madrides ielās izgājuši tūkstošiem protestētāju, pievienojoties ogļračiem, kas protestē pret finansējuma samazināšanu industrijai, un policijai pat nācās šaut ar gumijas lodēm, lai nomierinātu demonstrantus.

ES valstis otrdien paziņoja, ka piedāvās Spānijai 30 miljardu eiro (21 miljarda latu) aizdevumu kā palīdzību šīs valsts bankām. Panākta vienošanās, ka Spānijai noteiktais 2013.gada termiņš budžeta deficīta samazināšanai līdz 3% var tikt pagarināts par vienu gadu.

Iepriekš Spānijas valdība nolēma pieņemt eirozonas valstu finansiālo palīdzību 100 miljardu eiro (70 miljardu latu) apmērā, lai palīdzētu grūtībās nonākušajām bankām, un tas būtiski audzēs jau tā lielo Spānijas valdības parādu. Palīdzība tiks sniegta Spānijas finanšu sistēmai, nevis ekonomikai kopumā.

Spānijas valdība nevēlas, lai saņemtais atbalsts būtu ar tādiem nosacījumiem, kādi tika izvirzīti Grieķijai, Īrijai un Portugālei, kurām pieprasīja striktus pasākumus izdevumu samazināšanai.

Savukārt analītiķi iepriekš norādījuši uz Spānijas ekonomikas vājumu.

Spānija maijā paziņoja, ka tās budžeta deficīts 2011.gadā ir bijis 8,9% no IKP, nevis iepriekš paziņotais 8,51% no IKP. ES pēc tam maijā brīdināja, ka Spānija varētu nesasniegt šim gadam un 2013.gadam izvirzītos mērķus budžeta deficīta samazināšanā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!