Foto: AFP/Scanpix
Tiesas priekšā stājies 24 gadus vecais Džeimss Holmss, kuru apsūdz masu slaktiņa sarīkošanā ASV Kolorādo štata pilsētas Aurora kinoteātrī. Raidsabiedrība BBC otrdien vēsta, ka prokuratūra apsūdzētajam varētu prasīt nāvessodu.

Apsūdzētajam uz tiesas laiku piemērots apcietinājums bez tiesībām uz atbrīvošanu pret drošības naudu. Prokuratūra paziņojusi, ka apsver iespēju vīrietim pieprasīt nāvessodu, taču galīgo lēmumu pieņems pēc konsultācijām ar nogalināto un cietušo ģimenēm.

BBC vēsta, ka pirmajā tiesas procesa etapā Holmsam visdrīzāk izvirzīs apsūdzības par 12 pirmās pakāpes slepkavībām, proti, par slepkavībām, kas ir iepriekš plānotas. Apsūdzības var tikt izvirzītas arī par slepkavības mēģinājumu, kas izdarīts pastiprinošos apstākļos un ieroču nēsāšanas noteikumu pārkāpšanu. Gaidāms, ka galīgās apsūdzības prokuratūra izvirzīs 30.jūlijā.

Pirmās tiesas sēdes laikā apsūdzētais nav izrādījis nekādas emocijas. BBC vēsta, ka viņš, esot apcietinājumā, izmeklētājiem nesadarbojas.

Jauno vīrieti vaino 12 cilvēku slepkavībā un 58 cilvēku ievainošanā, taču, kā vēsta varasiestādes, mirušo varētu būt vairāk, jo daudzi no cietušajiem ir smagi ievainoti. Apšaude kinoteātrī filmas "Tumšais bruņinieks atgriežas" laikā notika 20.jūlijā.

Holmsa ģimene nākusi klajā ar paziņojumu, kurā uzsvēruši: "Mūsu sirdis ir ar tiem, kuri tika ierauti šajā traģēdijā." Tai pašā laikā slepkavas ģimene lūgusi medijus cienīt viņu privāto dzīvi. Ģimenes advokāte Līza Demiana paziņojusi, ka Holmsa vecāki atbalstīs dēlu tiesas prāvas laikā, jo, neskatoties uz notikušo "viņš ir viņu dēls".

Jau ziņots, ka Holmss, kuram līdzi bija šautene un divas pistoles, 20.jūlijā atklāja uguni kinoteātrī, kad tur cilvēku pilnā seansā tika rādīta jaunā filma par Betmenu "Tumšais bruņinieks atgriežas" ("The Dark Knight Rises").

Policija pēc uzbrukuma aizturēja Holmsu, kurš bija uzvilcis bruņas, ballistisku ķiveri un vesti, kakla aizsargu, melnus cimdus un gāzes masku acīmredzot, lai pasargātos no asaru gāzes, ko viņš izplatīja kinoteātra auditorijā pirms uguns atklāšanas. Aizturēšanas brīdī viņš policijas darbiniekiem nepretojās.

Aizturētais apgalvoja, ka viņam dzīvoklī esot sprāgstvielas, tāpēc cilvēki no daudzdzīvokļu nama, kurā viņš dzīvoja, tika evakuēti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!