Foto: DELFI Reporter

Kamēr Valsts policija pieļauj, ka pēc divdesmit darba dienām nāksies lauzt līgumu ar fotoradaru uzstādītāju "Vitronic Baltica un Partneri", un līdz ar to radari beigs darbu uz Latvijas ceļiem, iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP) nav tik skeptisks. Tomēr viņš uzsver, ka līguma pārtraukšanas gadījumā, tiks meklēti risinājumi, lai nodrošinātu, ka ātruma pārkāpējus ķertu fotoradari.

Ministrs sarunā ar portālu "Delfi" uzsvēra, ka pirms izdarīt secinājumus un spriest par tālāko rīcību, ir jāsagaida oficiālie paskaidrojumi no "Vitronic". Viņš atzina, ka mutiski dzirdēti dažādi skaidrojumi, kāpēc uzņēmumam nav izdevies pildīt līgumu un uzstādīt visus 160 stacionāros fotoradarus, taču līdz otrdienai oficiālie paskaidrojumi nebija saņemti. Tāpēc ministrs, kurš pašlaik atrodas ārpus Latvijas, norāda, ka jāievēro līgums un jāsagaida oficiālie paskaidrojumi.

Viņš atturējās kategoriski apgalvot, ka pēc divdesmit darba dienām, kuru laikā "Vitronic" jāiesniedz paskaidrojumi par līguma nepildīšanu, fotoradari uz Latvijas ceļiem beigs darbu. Ministrs arī piekrita Valsts policijas priekšnieka vietnieka Guntara Marķitāna teiktajam, ka fotoradari valstij tomēr ir ļoti nepieciešami.

Viņš atturējās prognozēt valsts tālāko rīcību līguma laušanas gadījumā - vai tiks meklēts finansējums esošo radaru atpirkšanai, vai sekos kāda cita rīcība, lai nodrošinātu radarus uz ceļiem. Taču ministrs portālam "Delfi" uzsvēra, ka jebkurā gadījumā meklēs risinājumus, lai radari tomēr būtu.

Jau vēstīts, ka valsts dos fotoradaru ieviesējam, uzņēmumam "Vitronic Baltica un partneri" vēl divdesmit dienas paskaidrojumu iesniegšanai, un, ja tie nebūs pārliecinoši, valsts lauzīs līgumu ar šo publiskās un privātās partnerības privāto sadarbības partneri.

Valsts policijas un "Vitronic" pārstāvju tikšanās laikā panākta vienošanās, ka policija vēl 20 dienas gaidīs no uzņēmuma paskaidrojumus, kāpēc joprojām nav uzstādīti visi 160 stacionārie fotoradari, kā to paredz līgums ar valsti. Ja uzņēmuma argumenti par kavēšanos nebūs pietiekami pamatoti, policija šaubās, ka varētu vēl reiz ļaut "Vitronic" pagarināt fotoradaru uzstādīšanas termiņu. Visticamāk, pēc 20 dienām, līgumu lauzīs.

Ja pēc divdesmit dienām policija nolems pārtraukt līguma darbību, tad arī šobrīd uzstādītie fotoradari pārtrauks fiksēt ātruma pārkāpumus.

Atbilstoši līgumam "Vitronic Baltica un partneri" kopumā jāuzstāda 160 stacionārie fotoradari, no kuriem 100 ir ar mērierīcēm un 60 - tukši ietvari. Patlaban uz Latvijas ceļiem pavisam kopā darbojas 61 fotoradars - 27 stacionārie fotoradari un 34 pārvietojamie fotoradari.

Aplēsts, ka kopumā radaru piegāde un uzturēšana varētu izmaksāt vairāk nekā 11 miljonus latu.

Kopumā jaunu radaru iegādes ieceres īstenošana prasīja gandrīz divus gadus -pirmās runas par to no amatpersonām izskanēja 2009.gada vasarā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!