Foto: Europa.eu
Eiropas Komisija 11.septembrī prezentēs plānu par banku savienības izveidošanu Eiropas Savienībā (ES), lai bloka valstu nodokļu maksātājiem vairs nebūtu jāglābj grūtībās nonākušas kredītiestādes, otrdien paziņoja informēta ES amatpersona.

"Plāns būs gatavs 11.septembrī," norādīja amatpersona un piebilda, ka līdz tam laikam noritēs darbs pie plāna detaļām.

Par banku savienības izveidošanu ES valstu līderi vienojās samitā jūnija beigās. Tās nolūks ir panākt, ka izmaksas, kas saistītas ar bankrotējušu banku pārstrukturēšanu un noregulēšanu, turpmāk uzņemas banku īpašnieki un kreditori, nevis nodokļu maksātāji.

Banku savienība darbosies līdzās jaunajam pastāvīgajam eiro zonas glābšanas mehānismam Eiropas Stabilitātes mehānismam (ESM). No ESM līdzekļiem būs iespējams tiešā veidā piešķirt naudu grūtībās nonākušām eiro zonas bankām, lai izvairītos no problēmām un valsts parādu apmēra pieauguma.

Vairāku ES valstu valdības pēc krīzes izcelšanās 2008.gadā ir bijušas spiestas iztērēt nodokļu maksātāju naudu milzīgos apmēros, lai glābtu bankas un novērstu vispārēju sabrukumu finanšu sektorā. Lai nepieļautu šādas situācijas atkārtošanos, EK norādījusi, ka vēlas lauzt pastāvošo saikni starp bankām un valsts sektoru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!