Foto: RIA Novosti/Scanpix
Maskavas Hamovņiku tiesa pankgrupas "Pussy Riot" dalībnieces piektdien atzina par vainīgām huligānismā un piesprieda katrai divu gadu cietumsodu, ko grupas dalībnieces izcietīs vispārēja režīma kolonijā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Tiesa spriedumu pankgrupas dalībnieču lietā lasīja vairākas stundas. Prokuratūra mūziķes lūdza sodīt ar trim gadiem cietumā.

Jaunietes tiesas spriedumu uztvērušas mierīgi, vēsta BBC. Saskaņā ar spriedumu jaunietēm piespriestajā ieslodzījuma termiņā tiks ieskaitīts līdz tiesas sēdei cietumā pavadītais laiks. Jekaterina Samuceviča apcietināta šā gada 15.martā, bet Marija Aļohina un Nadežda Tolokoņņikova nedaudz ātrāk - šā gada 3.martā.

Grupas dalībnieču advokāti paziņojuši, ka pārsūdzēs tiesas spriedumu un pauda gatavību vērsties pat Eiropas Cilvēktiesību tiesā.

"Grupas "Pussy Riot" dalībnieces, izmeklēšanā nenoskaidrotos apstākļos, vienojās sazvērestībā ar mērķi nopietni pārkāpt sabiedrisko kārtību un paust necieņu pret sabiedrību," spriedumā norādījusi tiesnese.

Tiesas spriedumu par nesamērīgu piektdien nosaukusi Eiropas Savienības (ES) augstā ārlietu pārstāve Katrīna Eštone. "Šis gadījums paliek zem jautājuma Krievijas starptautiskos pienākumus attiecībā uz godīgu, caurspīdīgu un neatkarīgu tiesas procesu," BBC citē Eštones paziņojumu.

 BBC vēstīja, ka sprieduma nolasīšanas laikā gan pie tiesas ēkas, gan zālē pulcējās daudz cilvēku, tika pastiprināti arī policijas spēki. BBC ziņo, ka ir arī vairāki aizturētie un starp tiem ir bijušais pasaules čempions šahā un politiķis Garijs Kasparovs, kā arī Kreisās frontes koordinators Sergejs Udaļcovs.

BBC vēsta, ka apsūdzētās spriedumu klausās mierīgi, dažreiz uzsmaidot sanākušajiem atbalstītājiem.


Samuceviča, Aļohina un Tolokoņņikova apsūdzētas par huligānismu, jo viņas valsts galvenajā pareizticīgo katedrālē izpildīja pret Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu un viņa politiku vērstu dziesmu.

Šo tiesas prāvu ir nosodījušas daudzas valstis un daudzi slaveni mūziķi un mākslinieki, sakot, ka tā ir vēršanās pret vārda brīvību. Lietas izskatīšanas laikā pie tiesas ēkas bieži pulcējās demonstrantu pūlis, kurš prasīja ieslodzītās sievietes atbrīvot.

Putins, apmeklējot Londonas Olimpiskās spēles, iepriekš ārvalstu medijiem sacīja, ka lūgs dziedātājas nesodīt pārāk bargi.

Jau vēstīts, ka 21.februārī "Pussy Riot" dalībnieces Maskavas Kristus Pestītāja katedrālē sarīkoja "panku lūgšanu" "Dievdzemdētāja, padzen Putinu!". Akcijas dalībnieces uzskrēja uz paaugstinājuma līdzās baznīcas ikonām, kur pārkrustījās, metās ceļos un lēkāja. Martā grupas dalībnieces tika aizturētas.

Grupas dalībnieces tiesā neatzīst vainu reliģiskā huligānismā. Apsūdzētās uzskata, ka ar savām darbībām neko kriminālsodāmu nav pastrādājušas un maksimālais sods, ko viņām varētu piespriest, ir administratīvais.

Tolkoņņikova tiesā paziņojusi, ka viņas rīcībai bija tikai politiski motīvi, viņa nav vēlējusies ar akciju aizskart ticīgos. "No ētikas viedokļa tā bija kļūda, šo akciju rīkot Dievnamā," paziņoja grupas dalībniece. "Mēs nevērsāmies pret ticīgajiem, bet gan pret pastāvošo politiku," sacīja Tolkoņņikova.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!