Foto: Reuters/Scanpix

Japānas Okinava salai tuvojas spēcīgs taifūns "Bolaven", vietējās varas iestādes jau izsludinājušas brīdinājumu, un sākusies iedzīvotāju evakuācija, vēsta ārvalstu masu mediji.

"Bolaven" ir šogad jau 15.taifūns reģionā. Prognozēts, ka tas sasniegs Okinavu svētdien vakarā, ziņo raidsabiedrība BBC. Meteorologi brīdina, ka "Bolaven" var kļūt par spēcīgāko taifūnu pēdējo 50 gadu laikā, vēja ātrums var pārsniegt 250 kilometrus stundā (69,5 metri sekundē).

Japānas Nacionālā meteoroloģijas pārvalde pieļauj, ka brāzmās vēja ātrums var sasniegt pat 70 metrus sekundē, un tas būtu spēcīgākais taifūns kopš 1956.gada, ziņo "Itar Tass". Viļņu augstums jūrā var sasniegt 10 metrus.

Vietējie iedzīvotāji jau sākuši pamest savas mājas, vēsta "Itar Tass". Aptuveni 300 cilvēki jau devušies uz pagaidu patvērumiem.

Svētdien no rīta taifūns atradās dienvidos no Okinavas un lēnām virzījās uz salu. Sinoptiķi paredz, ka taifūna epicentrs šķērsos prefektūru vakarā. Sinoptiķi aicina iedzīvotājus nepamest mājas un brīdina par gaidāmajām spēcīgām lietusgāzēm, kas var izraisīt plūdus un zemes nogruvumus kalnu rajonos.

Taifūna tuvošanās jau paralizējusi satiksmi starp Okinavu un pārējo pasauli. Galvenaja prefektūras lidostā Nahā atcelti visi reisi. Pasažieru kuģu satiksme arī ir apturēta. Spēcīgas vēja brāzmas vietām ir sarāvušas elektrības gaisa līnijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!