Foto: LETA

Latvijas Infektoloģijas centrs (LIC), kas šā gada pavasarī pēc reorganizācijas tika pievienots Rīgas Austrumu klīniskajai universitātes slimnīcai, iepriekš uzņēmies pārmērīgas finanšu saistības, kas slimnīcai šogad radīs 2,5 miljonu latu zaudējumus, aģentūrai BNS pastāstīja Veselības ministrijas (VM) runasvīrs Oskars Šneiders.

Tādēļ VM sākusi dienesta pārbaudi, kurā izvērtēs atbildīgo amatpersonu, tostarp LIC vadītājas un pašreizējās stacionāra "Latvijas Infektoloģijas centrs" vadītājas Baibas Rozentāles darbību un to, kādēļ šāda situācija izveidojusies.

Valdība otrdien atbalstīja nepilnu 2,6 miljonu latu piešķiršanu Rīgas Austrumu slimnīcas pamatkapitāla palielināšanai, tostarp LIC uzņemto saistību samaksai.

Šneiders gan nevarēja precizēt, cik lielas saistības un kādiem mērķiem LIC uzņēmies – arī tas tikšot noskaidrots dienesta pārbaudē, kuru plānots pabeigt līdz septembra beigām.

Nepatīkamo situāciju atklājusi jūnijā izveidotā VM darba grupa, kuras uzdevums bija izvērtēt saistības, kuras pēc LIC reorganizācijas pārņēmusi Rīgas Austrumu slimnīca.

"Darba grupa konstatēja, ka Austrumu slimnīcai šogad radušies 2,5 miljonu latu zaudējumi, kas saistāmi tieši ar LIC pārmērīgajām saistībām," sacīja VM pārstāvis.

Veselības ministre Ingrīda Circene pēc valdības sēdes sacīja, ka februārī LIC pirms pārņemšanas sniedzis VM informāciju, ka tai nav nekādu parādsaistību un visi rēķini ir nomaksāti, savukārt martā centrs ir uzņēmies kredītsaistības, kas pārsniedz tā budžetu.

Pēc ministres teiktā, uzņemtās kredītsaistības ir "diezgan lielas", taču viņa nevēlējās atklāt precīzu to apmēru.

Tāpat LIC izveidojušies vairāki nenomaksāti rēķini, tamdēļ centra valdei uzdots līdz nākamajai nedēļai sagatavot priekšlikumus visu maksājumu sabalansēšanai.

Circene norādīja, ka atbildīgos radušos situāciju meklēs dienesta izmeklēšanā.

VM valsts sekretārs Rinalds Muciņš otrdien žurnālistiem paskaidroja, ka LIC pārņemšanas procesā atklājies – centram ir vairāki nesamaksāti rēķini un saistības ar tiktāl pārceltiem termiņiem, ka nu tās ir jāsedz Austrumu slimnīcai.

Jau vēstīts, ka valdība šā gada februārī, neskatoties uz daudzu LIC darbinieku protestiem, atbalstīja Latvijas Infektoloģijas centra reorganizāciju, līdz 1.aprīlim to pievienojot Rīgas Austrumu klīniskajai universitātes slimnīcai un izveidojot jaunu institūciju – Slimību profilakses un kontroles centru.

LIC vadītāja Rozentāle tika iecelta par Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionāra "Latvijas Infektoloģijas centrs" galveno ārsti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!