Foto: LETA

Rīgas vicemērs un pašvaldības uzņēmuma "Rīgas nami" kapitāldaļu turētāja pārstāvis Andris Ameriks (GKR) atstādinājis uzņēmuma valdes locekļus un savus partijas biedrus Kārli Kavacu un Almeru Ludviku, jo radušās aizdomas, ka viņi "veikuši augsta riska finanšu darījumus", tostarp ar maksātnespējīgo firmu "Zeus", un nodarījuši uzņēmumam 600 000 latu zaudējumus.

Ameriks otrdien žurnālistiem pastāstīja, ka atstādinājis Kavacu un Ludviku, saistībā ar to, ka viņi "veikuši augsta riska finanšu darījumus" - konvertējuši latus uz eiro un dolāriem, un atpakaļ, cerot uz uzņēmuma papildus peļņu līdz ar labvēlīgām valūtas kursa svārstībām.

Darījumi veikti ar uzņēmumu "Zeus", kura pamatkapitāls ir vien 2000 latu, sacīja Ameriks.

Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas "Lursoft" dati liecina, ka uzņēmums "Zeus" reģistrēts 2005.gada pavasarī. Tā pamatkapitāls ir 2000 latu un kā darbības jomas uzņēmums norādījis operācijas ar vērtspapīriem, finanšu starpniecību, monetāro starpniecību u.c.

2011.gadu uzņēmums noslēdzis ar 431 964 latu apgrozījumu un 156 782 latu peļņu. Uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir Valters Tučs, bet valdē strādā Ivars Ciska. Kā noskaidroja portāls "Delfi", publiskajos reģistros nav nevienas atzīmes par to, ka "Zeus" būtu maksātnespējīgs. Pagaidām arī tā maksātnespēju neviens nav pieprasījis. 

Kā stāstīja Ameriks, līdzekļi uzņēmumā "Zeus" ieguldīti un nav atgūti, tāpēc radušies 600 000 latu zaudējumi.

Ņemot vērā šo informāciju, Ameriks izlēmis līdzšinējo valdi atstādināt. Patlaban iecelta "Rīgas namu" pagaidu valde - valdes priekšsēdētāja pienākumus pildīs līdzšinējā Rīgas domes Īpašumu departamenta komercdarbības pārvaldes priekšniece Ilze Spūle, bet valdē darbosies Vineta Verika.

Ameriks izvairīgi vērtēja iespējamo atstādināto valdes locekļu atbildību, norādot, ka jaunieceltajai uzņēmuma valdei jāsadarbojas ar Audita un revīzijas pārvaldi un jānoskaidro precīzas darījuma detaļas.

Ja atklāsies informācija, ka šie ir krimināla rakstura nodarījumi, uzņēmuma jaunā valde vērsīsies policijā vai prokuratūrā, teica Ameriks. Viņš gan pagaidām no tālākiem spriedumiem atturējās, sakot: "neesmu prokurors vai policists".

Ameriks pastāstīja, ka ir uzklausījis Kavaca mutisku skaidrojumu. Kavacs savas darbības skaidrojis ar "vēlmi radīt uzņēmumam papildus ienākumus".

Ameriks atklāja, ka darījumi notikuši 2012.gadā, bet šādas darbības nav raksturīgas pašvaldības uzņēmumam. Abi atstādinātie valdes locekļi savas pilnvaras ir pārkāpuši, secinājis Ameriks. 

Gan Kavacs gan Ludviks ir Amerika vadītās GKR dibinātāju vidū. Ameriks aicinājis abus partijas biedrus līdz audita beigām apturēt darbību partijā. Ja Kavaca un Ludvika darbības ar valūtu izrādīsies likuma pārkāpumi, partija atskaitīs atpakaļ naudu, ko viņi ziedojuši partijai.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) partiju ziedojumu un dāvinājumu datu bāzē gan nav reģistrēti partijai "Gods kalpot Rīgai" ziedojumi no abiem uzņēmuma valdes locekļiem, bet biedra naudās Ludviks jūnijā samaksājis 1000 latu, savukārt Kavacs maija nogalē - 9000 latu.

Ameriks nekomentēja, vai šajos darījumos bijis iesaistīts arī bijušais "Rīgas namu" valdes loceklis Mareks Segliņš, kurš amatu uzņēmuma valdē atstāja šovasar. Pašvaldības uzņēmuma "Rīgas nami" valdi pēdējoreiz nomainīja 2010.gada 28.jūlijā, kad toreizējais Rīgas vicemērs Ainārs Šlesers (LPP/LC) kā uzņēmuma kapitāldaļu turētājs atbrīvoja uzņēmuma ilggadējo vadītāju Andri Lāci. Toreiz Lāča vietā "Rīgas namu" valdē tika iecelts bijušais Rīgas domes Īpašuma departamenta direktors Kavacs.

Uzņēmuma valdē jau kādu laiku darbojas arī bijušais Rīgas vicemērs un Šlesera partijas biedrs Ludviks, kurš atbild par kultūras jautājumiem.

Savukārt šovasar no "Rīgas namu" valdes aizgāja bijušais iekšlietu un tieslietu ministrs Mareks Segliņš, kurš to pamatoja ar interešu konflikta novēršanu - viņš atjaunojis zvērināta advokāta praksi, taču likums to neļauj apvienot ar valdes locekļa amatu.

Uzņēmums "Rīgas nami" izveidots, lai apsaimniekotu pašvaldības nekustamos īpašumus. Pēc Rīgas Kultūras aģentūras likvidācijas "Rīgas nami" deleģēts uzdevums organizēt kultūras dzīvi "Rīgas Mākslas telpā", kinoteātrī "Rīga" un Rīgas Kongresu namā.

"Lursoft" informācija liecina, ka Rīgas nami apmaksātais pamatkapitāls ir 69,33 miljoni latu. 2011.gadu uzņēmums noslēdza ar 2 502 143 latu apgrozījumu un 64 537 latu peļņu pēc nodokļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!