Foto: F64
Iekšlietu ministrija (IeM) divu mēnešu laikā vērtēs vienu no Vācijas fotoradaru ražotāja "Vitronic" priekšlikumiem atpirkt 57 mērierīces, kas jau šobrīd tiek izmantotas ātruma pārsniedzēju ķeršanai. Par to pēc valdības sēdes informēja iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP).

Ministrs atzīmēja, ka 29.septembrī līgums ar esošo fotoradaru ieviesēju "V-Traffic" tiks lauzts, tomēr ministrija mēģinās runāt ar uzņēmumu par iespēju slēgt pagaidu līgumu divu mēnešu pārejas periodam, kamēr tiks izvērtēta iespēja atpirkt radarus.

Kozlovskis informēja, ka valdība slēgtajā sēdē uzdevusi IeM darīt visu nepieciešamo, lai vērtētu iespēju noslēgt līgumu par ne vairāk kā 57 mērierīču iegādi no Vācijas fotoradaru ražotāja. Tie ir uz ceļiem jau uzstādītie 27 stacionārie radari un izmantotie 30 pārvietojamie radari.

"Vai to mēs realizēsim [atpirksim fotoradarus] – mēs nevaram 100% apgalvot," teica ministrs, skaidrojot, ka nepieciešams izpildīt virkni priekšnoteikumu. "Būs audits. Mums ir jāizvērtē, vai viss atbilst tam, kas ir izteikts rakstiski, jāpārliecinās dabā par mērierīču darboties spēju. [..] Protams, mēs skatīsimies, lai mēs nepārmaksātu".

Auditu īstenos neatkarīgs auditors, kas tiks izvēlēts, ievērojot visus normatīvus. Tāpat būs aptauja, lai noskaidrotu, cik šāds audits varētu izmaksāt, teica Kozlovskis.

Viņš atturējās nosaukt iespējamo summu radaru iegādei, vien norādot, ka tā nebūs lielāka par desmit miljoniem latu. "Mēs darīsim visu, lai tiešām tā summa būtu adekvāta," teica iekšlietu ministrs. "Runājam par minimāli nepieciešamo aktīvu iegādi, lai šie radari turpinātu strādāt."

Ministrs sacīja, ka radaru atpirkšanas gadījumā policisti nebūtu tie, kuri apkalpotu mērierīces. Šo darbu varētu uzticēt IeM pārziņā esošajai Nodrošinājuma valsts aģentūrai. "Es pat domāju, ka tie cilvēki, kuri patlaban strādā, liela daļa varēs turpināt darbu," teica Kozlovskis.

Jautāts, vai radari turpinās ķert ātruma pārsniedzējus pēc līguma laušanas šonedēļ, ministrs teica, ka IeM ir uzdots darīt visu iespējamo, lai radari nepazustu no ceļiem.

"Uzdevums ir dots IeM par nepārtrauktību. [..] Tas ietver sevī to, ka šos divus mēnešus pārejas procesā, iespējams, slēgsim atsevišķu pagaidu vienošanos par pakalpojuma sniegšanu, protams, uz esošās infrastruktūras bāzes. Tas tiek darīts vienīgi drošības interesēs," teica Kozlovskis, paužot cerību, ka "V-Traffic" piekritīs šim kompromisam un neatstās Latviju bez radariem, kad laiks paliek tumšāks.

Valsts policijas šefs Ints Ķuzis piebilda, ka "neviena diena nebūs Latvijā tāda, kad netiks kontrolēts ātrums uz Latvijas ceļiem".

Jau ziņots, ka IeM iepriekš saņēma vairākus Vācijas radaru ražotāja "Vitronic" priekšlikumus par iespējamo sadarbību, lai pēc sadarbības pārtraukšanas ar pašreizējo radaru uzstādītāju "V-Traffic" elektroniskie ātruma pārkāpēju ķērāji nepazustu no Latvijas ceļiem. IeM izskatīšanai valdībā virzīja to Vācijas firmas ierosinājumu, ko uzskatīja par pieņemamāko, teica ministrs.

Valdība sēdē augusta beigās nolēma lauzt līgumu ar fotoradaru piegādātāju un ieviesēju "Vitronic Baltica un partneri". Līgumu nolemts lauzt, jo radaru ieviesējs nav pildījis līguma nosacījumus. Atbilstoši līgumam "Vitronic Baltica un partneri" kopumā jāuzstāda 160 stacionārie fotoradari, no kuriem 100 ir ar mērierīcēm un 60 - tukši ietvari. Patlaban uz Latvijas ceļiem pavisam kopā darbojas 61 fotoradars - 27 stacionārie fotoradari un 34 pārvietojamie fotoradari.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!