Foto: LETA

Nacionālā apvienība pirmajā lasījuma būs gatava atbalstīt nākamā gada valsts budžeta projektu, bet otrajā lasījumā tai būs izšķirīgi svarīga koalīcijas partneru atbilde par atbalstu 31,6 miljonu latu vērtajai demogrāfijas programmai, intervijā laikrakstam ”Diena” atzinis Nacionālās apvienības VLTB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Viņš atzinis, ka finansējums NA izstrādātajai demogrāfijas programmai būs izšķirošs, lai apvienība atvalstītu budžetu. ”Taču, varbūt tas izklausīsies tā augstos toņos un patētiski, ja mēs esam saviem vēlētājiem teikuši, ka demogrāfija ir mums prioritāte, tad tas mums ir kaut kas vairāk nekā ķeksītis. Un šī prioritāte izriet no ļoti akūtas nepieciešamības. Mēs pietiekami skaidri informējām partnerus, ka pašreizējais piedāvājums demogrāfijas jautājumos mūs neapmierina,” paudis Dzintars.

Viņš atklājis, ka pirmajā lasījumā NA atbalstīs šo budžetu, ”bet otrajā lasījumā būs mūsu atšķirīgs redzējums”.

”Mēs neizskatām pat tādu iespēju, ka šie principi – atbalsts pirmsskolu mācību iestādēm, vecāku pabalsti līdz pusotra gada vecumam, minimālās māmiņu algas celšana, kā arī neapliekamais minimums par apgādāmajiem –, šie būtiskākie bloki, varētu tikt nerisināti budžetā. Tas ir mums izšķirošs jautājums,” sacījis NA līderis.

Jau vēstīts, ka NA jau pirms budžeta pieņemšanas valdībā norādīja, ka neatbalstīs to bez finansējuma demogrāfijai.

Piektdien no rīta finanšu ministrs Andris Vilks (V) no Finanšu ministrijas uz Saeimu nogādāja tradicionālo budžeta portfeli ar 2013.gada valsts budžeta projektu. 2013.gada valsts kopbudžeta projekts paredz 4,657 miljardu latu ieņēmumiem un 4,792 miljardu latu izdevumus. Valdība arī noteica, ka vispārējās valdības budžeta deficīts nākamgad būs 221,1 miljons latu, kas atbilstoši EKS'95 (Eiropas Kontu sistēmas) metodoloģijai ir 1,4% no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Budžeta pieņemšanai Saeimā nepieciešams vairāk nekā puses no 100 deputātu atbalsts. Pašreizējai koalīcijai – "Vienotībai", NA, Reformu partijai un neatkarīgo deputātu grupai – ir 56 balsis, bet NA parlamentā ir 14 deputāti, bez kuru atbalsta koalīcijai vairs nepietiktu balsu budžeta pieņemšanai.
Savukārt Saeimas Kārtības rullis paredz – ja Saeima, balsojot par Ministru kabineta iesniegto gadskārtējo valsts budžeta projektu pirmajā vai otrajā lasījumā, to noraida, uzskatāms, ka izteikta neuzticība valdībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!