Foto: AFP/Scanpix

Vairākas organizācijas un eksperti nolēmuši pamest Saeimas deputāta Imanta Parādnieka (NA) vadīto darba grupu "Par valsts atbalsta programmu krīzes grūtniecības gadījumos, aizsargājot nedzimuša bērna tiesības uz dzīvību", jo iebilst pret grupas vadītāja darba metodēm.

Par turpmākās dalības pārtraukšanu šajā darba grupā paziņojušas nevalstiskās organizācijas "Papardes zieds", "Providus", resursu centrs sievietēm "Marta" un vairāki eksperti ‒ tiesību zinātņu doktore Solvita Olsena, kura darba grupas sēdes laikā nolasīja paziņojumu par šo lēmumu, kā arī sociālo zinātņu doktore Signe Mežinska un dzimumlīdztiesības eksperte Dace Kavase.

Olsena norādīja, ka šis solis sperts kā protests pret darba grupas vadītāja darba metodēm, jo grupā izpalikusi kvalitatīvu, zinātniski pamatotu un Latvijas iedzīvotājiem piemērotu priekšlikumu sagatavošana.

"Darba grupā izstrādātie un atbalstītie priekšlikumi maz ir saistīti ar tās izveidošanas mērķi - valsts atbalstu krīzes grūtniecības gadījumos. Šāda rīcība pakļauj nopietnam riskam sieviešu tiesības patstāvīgi pieņemt lēmumus par savu rīcību, tiek apdraudēta sabiedrības veselība, kā arī tiek pārkāpts Satversmes 99.pants, kurā noteikts, ka baznīca ir atdalīta no valsts," klāstīja Olsena.

Organizācijām turklāt ir bažas, ka šīs darba grupas izveidošanas mērķis ir iegūt "ideoloģisku un finansiālu valsts atbalstu radikāli noskaņotu tā saucamo "pro-life" kustības organizāciju darbībai Latvijā", sacīja tiesību zinātņu doktore.

Tāpat, ņemot vērā, ka sanāksmju norise nav reglamentēta, tās notikušas vienīgi atbilstoši grupas vadītāja vēlmēm – daļa no priekšlikumiem nav tikuši iekļauti darba kārtībā, par vadītāja atlasītajiem priekšlikumiem balsojušas viņa izvēlētas personas, bet vairākiem atzītiem un zinošiem speciālistiem netiek dotas tiesības balsot.

Daļa no iesniegtajiem priekšlikumiem neesot zinātniski pamatoti, turklāt daļa ir absurdi, piemēram, piedāvāta audžuģimene pieaugušai sievietei vai "izstrādāt priekšlikumus, kā praktiski izslēgt medicīnisko abortu fiktīvu uzrādījumu", uzskata eksperti.

"Kopumā darba grupas darbs tiek organizēts tā, lai tālāk tiktu virzītas kustības "Par dzīvību" pārstāvju un atbalstītāju idejas, savukārt nozares ekspertu priekšlikumi un ierosinājumi tiek ignorēti vai sagrozīti," darba grupu pametušo organizāciju viedokli skaidroja Olsena.

Parādnieks pēc paziņojuma nolasīšanas sacīja, ka "katram ir tiesības strādāt konstruktīvi un destruktīvi”. ”Līdz šim man ir šķitis, ka strādājam gana konstruktīvi. Palikuši ir tie, kas grib strādāt," secināja deputāts.

Jau ziņots, ka Saeimā šovasar izveidoja darba grupa abortu skaita samazināšanai, kuras vadītājs ir Saeimas Demogrāfijas lietu apakškomisijas priekšsēdētājs Parādnieks.

Darba grupā iesaistījās daudz nevalstisko organizāciju pārstāvju, bet tajā darbojas tikai divi Saeimas deputāti - Parādnieks un Inga Bite (RP). Lai samazinātu abortu skaitu Latvijā, Parādnieks nāca klajā ar priekšlikumu Bērnu tiesību aizsardzības likumā noteikt, ka katram bērnam no "ieņemšanas brīža" ir tiesības uz dzīvību un attīstību. Tomēr šī ideja neguva vienprātīgu atbalstu, un pēc diezgan karstām debatēm apakškomisija nolēma veidot darba grupu.

2011. gadā Latvijā uzskaitīti 7089 mākslīgie aborti, bet vēl vairāki tūkstoši ir bijuši spontānie aborti. To skaits gan ilgākā laika periodā ir būtiski samazinājies - 1991.gadā Latvijā bijuši 38,8 tūkstoši mākslīgo abortu. Tomēr vienlaikus amatpersonas atzinušas, ka abortu prevencijas jautājums joprojām ir aktuāls.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!