Foto: DELFI Aculiecinieks
Pēc elektroapgādes atjaunošanas Latvijā VAS ”Latvenergo” grupā esošais AS ”Sadales tīkls” palīdzēs atjaunot spēcīgajā vērtā sabojāto elektrības padevi Lietuvā, kur bez elektrības ir aptuveni 140 000 mājsaimniecību, portālu ”Delfi” informēja ”Latvenergo” pārstāve Ivita Bidere.

Spēcīgā vētra, kas kaimiņvalstī un arī Latvijas dienvidaustrumu daļā plosījās naktī uz sestdienu, radījusi ievērojamus postījumus Lietuvas elektroapgādes sistēmai. Lai palīdzētu kaimiņiem atjaunot elektroapgādi, AS ”Sadales tīkls” vadība ir nolēmusi, ka, pabeidzot darbus pie elektroapgādes atjaunošanas Latgalē, tiks sniegta tehniskā palīdzība Lietuvas sadales sistēmas operatoram ”Lesto”, skaidro Bidere.

”Šobrīd visi mūsu spēki ir koncentrēti elektroapgādes atjaunošanai mūsu valstī, lai pabeidzot novērst šīs nakts postījumus. Pēc paveiktā nodrošināsim savu palīdzību tuvākajos kaimiņvalsts reģionos, kuros situācija ir kritiska. Sazināmies ar Lietuvas kolēģiem, lai apzinātu palīdzības iespējas, taču jau tagad ir skaidrs, ka šādos gadījumos ir nepieciešama ir speciālā darba tehnika, līdz ar to mūsu puses ieguldījums varētu būt Remonta un celtniecības dienesta iespējas, tehnika un darbs,” sacījis AS ”Sadales tīkls” valdes loceklis Signis Rīns.

Starpvalstu palīdzība elektroapgādes atjaunošanā notikusi arī iepriekš – gan ar Lietuvu, gan arī atbalstot Igaunijas kolēģus krīzes situācijā, piebilst ”Latvenergo” pārstāve.

Jau vēstīts, ka stiprākās brāzmas Latvijas teritorijā šonakt reģistrētas Daugavpilī, kur vēja ātrums no plkst.3 līdz 6 sasniedzis 24 metrus sekundē. Latgales pusē sākotnēji reģistrēti ap 700 elektroenerģijas avārijas atslēgumu, atstājot bez elektrības aptuveni 10 000 mājsaimniecību. Daļai elektrības padeve ir atjaunota un līdz sestdienas vakarpusei bez elektrības bija ap 6000 ”Latvenergo” klientu.

Savukārt Lietuvā vējš traucies ar ātrumu līdz pat 35 metriem sekundē. Aizvadītās nakts vētra tiek uzskatīta par pēdējo gadu postošāko kaimiņvalstī. Orkāns Lietuvā nolauzis desmitiem koku, sagāžot tos arī uz ceļu braucamās daļas. Tāpat spēcīgajās vēja brāzmās norauts jumts kādam autoservisam, sabojāta kādas bankas ēka, pa gaisu lidojuši atkritumu konteineri, kas sabojājuši vairākus auto un citi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!