Foto: PantherMedia/Scanpix

Ieviešot eiro preču un pakalpojumu cenas apaļos uz augšu līdz eiro centiem, arī latu konvertēšanā uz eiro saskaņā ar Latvijas Bankas noteikto valūtas kursu summu apaļos uz augšu līdz centam, ņemot vērā trešo zīmi aiz komata, paredz Eiro ieviešanas likuma projekts, kuru otrdien atbalstīja valdība.

Likums paredzēs, ka naudas summas pēc latu konvertācijas uz eiro apaļo līdz tuvākajam centam, ņemot vērā trešo zīmi aiz komata - ja trešā zīme aiz komata ir no 0 līdz 4, tad centa vērtība nemainās, ja trešā zīme aiz komata ir no 5 līdz 9, tad cents tiek apaļots par vienu vērtību uz augšu.

Tāpat konvertēs arī preču un pakalpojumu cenu, vērtībai eiro aiz komata norādot tikpat zīmes, cik bija cenai latos. Apaļojot cenas, būs jāņem vērā nākamo zīmi aiz pēdējās atstājamās zīmes aiz komata - ja nākamā zīme ir no 0 līdz 4, tad pēdējās atstājamās zīmes vērtība nemainās, ja nākamā zīme aiz komata ir no 5 līdz 9, tad pēdējā atstājamā zīme tiek apaļota par vienu vērtību uz augšu. Preču un pakalpojumu cenu konvertēšanas un apaļošanas ievērošanu atbilstoši savai kompetencei kontrolēs Patērētāju tiesību aizsardzības centrs.

Preču un pakalpojumu cenas gan latos, gan eiro būs jānorāda jau trīs mēnešus pirms eiro ieviešanas dienas un pēc tam sešus mēnešus pēc eiro ieviešanas dienas. Savukārt gan latus, gan eiro kā maksāšanas līdzekļus varēs izmantot divas nedēļas pēc eiro ieviešanas dienas. Pēc eiro ieviešanas, saņemot maksājumu latos, atlikumu izdos eiro un arī bankomātos vairs nevarēs saņemt latus.

Likumprojektā noteikts, ka budžeta iestādēm eiro ieviešanas izmaksas segs no budžeta, bet privātpersonas segs šīs izmaksas no saviem līdzekļiem, izņemot Latvijas Pastu, kuram skaidrās naudas nomaiņas izmaksas kompensēs no valsts budžeta.

FM valsts sekretāre Sanita Bajāre preses konferencē pirms valdības sēdes sacīja, ka saskaņā ar sākotnējiem plāniem bija paredzēts, ka abas valūtas apgrozībā būs ilgāk – mēnesi, taču šo periodu nolemts saīsināt par divām nedēļām. Konstatēts, ka lielākā skaidras naudas apjoma ”apmaiņas periods” ir līdz 11-12 dienām. Tāpat tirgotājiem ir labāk, kad šis divu valūtu periods ir īsāks. ”Visu interesēs ir pēc iespējas operatīvāk pāriet uz jauno valūtu,” piebilda FM valsts sekretāre.

Vēl deviņus mēnešus paredzēts obligātais cenu atspoguļošanas periods – no 2013.gada 1.oktobra līdz 2014.gada 1.jūlijam, kad cenas tirdzniecības vietās būs jānorāda gan latos, gan eiro. Tāpat pusgadu jebkurā kredītiestādē bez komisijas maksas varēs samainīt latus pret eiro. Savukārt pēc tam neierobežotā laikā latus pret eiro pēc noteiktā kursa bez komisijas būs iespējams samainīt Latvijas Bankā.

Bezskaidras naudas norēķinos cilvēki pāreju no latiem uz eiro izjutīs vismazāk. Lati kontos 2014.gada 1.janvārī automātiski pēc noteiktā kursa tiks konvertēti uz eiro.

Vēl plānota akcija ”Godīgs tirgotājs”, kam būs aicināts pievienoties ikviens tirgotājs, apņemoties godīgi noapaļot cenas no latiem uz eiro. ”Tas būs labas gribas žests,” klāstīja FM valsts sekretāre, nosakot, ka tam, vai akcijā iesaistījušies tirgotāji ievēros godīgos cenu noapaļošanas principus, sekos līdzi gan Patērētāju tiesību aizsardzības centrs, gan arī iedzīvotāji.

Tāpat plānota liela informatīvā kampaņa, lai nepieciešamā informācija par pāreju uz eiro sasniegtu maksimāli plašu iedzīvotāju loku. Informatīvajā kampaņā plānots izdot gan informatīvos materiālus, gan arī stāstīt par valūtas maiņas praktiskajām pusēm reklāmās televīzijā un radio, piebilda FM pārstāvis Aleksis Jarockis.

Kredītiestādēs latus pret eiro varēs apmainīt pusgada laikā, kredītiestādēs un Latvijas Pastā latus varēs apmainīt pret eiro neierobežotā apjomā un bez maksas, tiesa pasts un bankas varēs noteikt trīs darba dienu iepriekšējo pieteikšanos skaidras naudas apmaiņai, ja skaidras naudas summa vienā apmaiņas reizē pārsniedz 3000 latu.

Latvijas Bankā latus pret eiro varēs apmainīt neierobežotajā laikā un apjoma. Latvijas Banka arī nodrošinās no apgrozības izņemto latu banknošu un monētu iznīcināšanu. Latvijas Banka eiro ieviešanas dienā arī aktualizē informāciju Kredītu reģistrā par klienta vai klienta galvinieka saistībām latos, ja tās nav izbeigušās vai ja no klienta līguma vai klienta galvinieka līguma izrietošās tiesības un saistības vai prasījuma tiesības nav nodotas citai personai.

Likums arī norāda, ka ir jākonvertē finanšu instrumenti, pensiju fondi, kapitāldaļas uzņēmumos un nosaka konvertēšanu arī citās jomās. Likums arī paredz, ka tiesiskiem instrumentiem ar mainīgo procentu likmi, kas piesaistīta ”Rigibor” indeksam, šo indeksu aizstāj ar attiecīgā termiņa ”Euribor” indeksu. Tāpat Latu naudas tirgus indeksu var aizstāt ar citu līdzvērtīgu naudas tirgus indeksu, līdzējiem par to vienojoties. Pašlaik ”Eiribor” indekss ir ievērojami zemāks par ”Rigibor”. Indeksu nomaina nākamajā plānotajā mainīgās procentu likmes pārskatīšanas datumā, sākot ar eiro ieviešanas dienu.

Jau ziņots, ka Latvija kļuva par Eiropas Savienības (ES) dalībvalsti 2004.gada 1.maijā, pamatojoties uz sabiedrības balsojumu referendumā. Iestāšanās līgums ES paredz arī to, ka Latvijā tiks ieviests eiro. Taču, lai eiro ieviestu, Latvijai ir jāatbilst vairākiem ekonomiskiem kritērijiem, ko 1992.gadā Māstrihtā noslēgtajā līgumā noteikušas ES dalībvalstis.

Māstrihtas kritēriji paredz, ka valsts budžeta deficīts nedrīkst pārsniegt 3% no iekšzemes kopprodukta (Latvijā 2011.gadā tas bija 3,5% no IKP), valdības kopējais parāds nedrīkst pārsniegt 60% no IKP (Latvijā pērn - 44,7% no IKP), ilgtermiņa procentu likmes nedrīkst vairāk nekā par diviem procentpunktiem pārsniegt vidējo rādītāju trijās ES valstīs, kurās procentu likmes ir viszemākās, un inflācijas līmenis nedrīkst vairāk nekā par 1,5 procentpunktiem pārsniegt vidējo rādītāju trijās ES valstīs, kurās inflācija ir viszemākā.

Eiro ieviešanas mērķa datums Latvijā pašlaik ir 2014.gada 1.janvāris.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!