Foto: LETA
Partijas "Vienotība" valdes priekšsēdētāja pienākumus partijas biedri sestdien atkārtoti uzticēja līdzšinējai vadītājai Solvitai Āboltiņai, savukārt partijas domi turpinās vadīt Sandra Kalniete.

Par Āboltiņu nobalsoja 371 no 483 klātesošiem partijas biedriem.

Partijas biedri ievēlējuši jaunu partijas valdi, kurā turpmāk darbosies Ministru prezidents Valdis Dombrovskis, Saeimas deputāti Andrejs Judins, Aleksejs Loskutovs, Lolita Čigāne, Jānis Reirs un Ina Druviete, aizsardzības ministrs Artis Pabriks, Finanšu ministrijas parlamentārā sekretāre Karīna Korna, labklājības ministre Ilze Viņķele, Eiropas Parlamenta deputāti Kārlis Šadurskis un Inese Vaidere, Kandavas novada domes deputāte, Kandavas novada nodaļas vadītāja Inga Priede, Saeimas deputāts, Zemkopības ministrijas parlamentārais sekretārs Edvards Smiltēns un Rīgas domes deputāts, Rīgas nodaļas vadītājs Olafs Pulks.

Valdē nav pārvēlēts partijas Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis, kurš balsojumā nesaņēma pietiekamu partijas biedru atbalstu.

Zaķis žurnālistiem sacīja, ka viņu šāds rezultāts nepārsteidz, šādu "noskaņojumu varēja nolasīt", taču viņš neesot centies kādu ietekmēt. Savu nepārvēlēšanu valdē Zaķi skaidroja ar "neveiksmēm sabiedriskajā telpā". Tāpat Zaķis norādīja, ka frakcijā varētu pārrunāt jautājumu par to, vai viņš turpinās to vadīt. Vienlaikus viņš pauda viedokli, ka šodienas lēmums ir "normāls demokrātisks process" un ir labi tas, ka valdē būs jaunas sejas.

Savukārt partijas valdes priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa žurnālistiem sacīja, ka Zaķa nepārvēlēšana valdē nevarētu būt par pamatu, lai pārskatītu viņa esamību frakcijas vadītāja amatā. Kad atklātībā nāca gadījums ar Zaķa automašīnas iegādi, frakcijā jau notikušas sarunas, un frakcija izteica atkārtotu uzticību Zaķim, kad viņš atvainojās un samaksāja nodokļus. "Nedomāju, ka frakcija atgriezīsies pie šī jautājuma atkārtotas izskatīšanas," piebilda partijas līdere. Tās kompetences, kuras vajadzīgas frakcijas vadītājam, tika atbalstītas jau iepriekš, pauda Āboltiņa.

Partijas valdes sēdes esot atklātas un Zaķis tajās varēs piedalīties.


Savukārt par domes priekšsēdētāja vietnieci kongresa dalībnieki ievēlējuši "Vienotības" Jaunatnes organizācijas vadītāju Lindu Medeni.

"Vienotība" arī sestdien nāca klajā ar jauniem risinājumiem ekonomiskās, sociālās un nacionālās saliedētības veicināšanai. Partijas mērķis ir "iespēju Latvija – sabiedrība, kurā ikvienam ir iespēja piepildīt savu sapni un nodzīvot cilvēka cienīgu mūžu".

"Mēs uzsveram ikviena cilvēka atbildību par savām izvēlēm - mācīties, strādāt, dzīvot veselīgi, veidot uzkrājumus vecumdienām, veidot un atbalstīt savu ģimeni. Mēs apzināmies savu pienākumu veidot Latviju par valsti, kurā cilvēki nenonāk nabadzībā un sociālā atstumtībā. Mēs apzināmies savu un valsts pienākumu nodrošināt visiem Latvijas cilvēkiem iespējas - iespēju saņemt labu izglītību, iespēju iemācīties jaunu arodu, iespēju savienot darba un ģimenes dzīvi, iespēju saņemt veselības aprūpi, iespēju uzsākt savu biznesu. Šīm iespējām ir jābūt vienlīdzīgām, neatkarīgi no cilvēku sociālā statusa, tautības, dzimuma vai vecuma," norāda "Vienotība", uzsverot nepieciešamību jau tuvākajā laikā pievērsties svarīgākajiem cilvēkdrošības jautājumiem.

Lai pārvarētu "nabadzības slazdu", "Vienotība" rosinās pilnveidot algu, iedzīvotāju ienākuma nodokļa un pabalstu politiku tā, lai ienākumu nevienlīdzība mazinātos un labāk atmaksātos strādāt, nevis saņemt pabalstus. Šai nolūkā, partija norāda, ik gadu būtiski jāpalielina minimālā alga, jāveic regulāra algu palielināšana sabiedriskajā sektorā, īpašu uzmanību pievēršot mazo algu celšanai, progresīvi jāpalielina ar nodokli neapliekamie ienākumi un sociālie pabalsti jāsaista ar cilvēku reālo ienākumu līmeni un konkrētajām vajadzībām.

Lai kāpinātu Latvijas ekonomikas konkurētspēju, produktivitāti un nodrošinātu labklājības pieaugumu, mēs atbalstīsim ekonomiski pamatotas un pārdomātas izglītības reformas ar mērķi celt izglītības kvalitāti un nodrošināt Latvijas izglītības stēmas piedāvājuma atbilstību darba tirgus prasībām, rezolūcijā norāda "Vienotība".

Tautas ataudzes nodrošināšanas nolūkā partija apņēmusies turpināt tādu bērnu un ģimenes atbalsta politiku, kuras centrā ir strādājošie vecāki, kas apvieno darbu ar bērnu audzināšanu, prioritāri minot nepieciešamību stimulēt pašvaldības gan stimulējot pašvaldības nodrošināt visiem bērniem vietu pirmsskolas izglītības iestādēs un pārveidot ģimenes valsts pabalstu par labu mājsaimniecībām ar zemiem ienākumiem.
Savukārt, lai panāktu cilvēka cienīgas un aktīvas vecumdienas, partija apņēmusies nodrošināt pensiju indeksāciju ne vēlāk kā 2014.gadā.

Vienlaikus partija aicina apzināties, ka palielināt pensijas un jebkuras citas sociālās drošības garantijas ir iespējams tikai tieši proporcionāli samaksāto nodokļu apjomam. "Ēnu ekonomika, aplokšņu algu izmaksāšana vistiešākajā veidā ietekmē gan pensiju lielumu šodien un nākotnē, gan godīgu konkurenci un ekonomikas attīstību," uzsver partija.

Tāpat kongresā pieņemtajā rezolūcijā "Vienotība" norāda, ka iespēju Latvijai nepieciešami labi ceļi, "Šis ir ļoti svarīgs un kapitālietilpīgs uzdevums, tāpēc nodrošināsim stabilu un prognozējamu ceļu finansējuma palielināšanu. Ir jāveido sistēma, kurā pensiju kapitāls tiek ieguldīts pārskatāmos un drošos valsts infrastruktūras attīstības ilgtermiņa projektos. Latvijas iedzīvotāju naudai jāstrādā Latvijā!" pauž rezolūcijas autori.

"Vienotība" latviskas Latvijas nākotni redz vienotas Eiropas virzošajā kodolā. Tajā mūsu valsts būs drošāka, bagātāka un ietekmīgāka. Ceļā uz eirozonu mēs esam daudz uzmanības pievērsuši lielajam valsts attīstības ietvaram, makroekonomiskajai stabilitātei, Eiropas fondu miljardiem. "Eirozona ir līdzeklis attīstības un drošības sasniegšanai. Tāpēc šobrīd ir laiks vairāk pievērsties iespējām, ko šis lielais ietvars var nodrošināt Latvijas cilvēkiem," kongresā pieņemtajā dokumentā uzsver partija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!