Foto: AP/Scanpix

Ķirurgi Kubā ir veiksmīgi izoperējuši vēža audus Venecuēlas prezidentam Ugo Čavesam, paziņoja viceprezidents Nikolass Maduro. Par to vēsta raidsabiedrība BBC.

Operācija bija "sarežģīta" un "pilnībā veiksmīga", televīzijas pārraidē paziņoja Maduro, kuru Čavess ir izraudzījies par savu pēcteci. "Mēs piedzīvojām sarežģītus spriedzes brīžus," BBC citē viceprezidentu. Maduro atklāja, ka operācija ilgusi vairāk nekā sešas stundas.

Čavesam šī bija jau ceturtā vēža operācija kopš 2011. gada jūnija.

Kopā ar prezidentu operācijas laikā Havanā atradās arī Čavesa bērni un mazbērni, kā arī politiskie sabiedrotie - Nacionālās Asamblejas prezidents Diosdado Kabello un naftas ministrs Rafaels Ramiress.

Viceprezidents ar Čavesa atbalstītājiem Venecuēlas galvaspilsētā Karakasā sarīkoja āra akciju, kuras dalībnieki dziedāja valsts himnu, pievienojoties ierakstam, kurā dziesmu izpildīja Čavess.

"Delfi", atsaucoties uz aģentūru BNS, jau vēstīja, ka pirmdien Čavesam Kubā bija operācija ļaundabīga audzēja izņemšanai. Venecuēlas ārsts Hosē Rafaels Markina pirms tam intervijā Kolumbijas radiostacijai RSN paziņoja, ka Čavesam esot atlicis dzīvot ne vairāk par diviem vai trim mēnešiem. Ārsts sacīja, ka ir nepieciešama steidzama ķirurģiska iejaukšanās, jo Čavesa veselības stāvoklis krasi pasliktinājies, viņš zaudējis samaņu un jutis asas sāpes. 

Čavess sestdienas vakarā atzina, ka viņam ir atgriezies vēzis, un izraudzījās viceprezidentu Nikolasu Maduro par savu iespējamo pēcteci gadījumā, ja veselības stāvokļa dēļ kļūtu nespējīgs pildīt prezidenta pienākumus.

Čavess uzrunā valsts televīzijā sacīja, ka viņa pēdējā medicīniskajā pārbaudē Kubā atkal ir konstatētas vēža šūnas, tāpēc viņam jau svētdien jāatgriežas Kubā uz jaunu vēža operāciju.

Prezidents savā uzrunā sacīja, ka viņš cieš "samērā stipras" sāpes un lieto trankvilizatorus, gatavojoties gaidāmajai operācijai. Viņš atzina, ka šī operācija ir "absolūti nepieciešama" un Kubas mediķi ieteikuši to veikt iespējami drīz.

58 gadus vecais  Čavess sacīja, ka gadījumā, ja "kaut kas notiktu" un viņš kļūtu darbnespējīgs, tad līdz viņa jaunā prezidentūras termiņa beigām 2019.gadā prezidenta pienākumus pildītu tagadējais viceprezidents Nikolass Maduro.  Čavess arī aicināja balsot par Maduro nākamajās prezidenta vēlēšanās.

Šī bija pirmā reize, kad  Čavess, kurš ir Venecuēlas prezidents kopš 1999.gada, izraudzījies savu pēcteci prezidenta amatā.

Čavess, kas jūlijā nosauca sevi par "pilnīgi" izveseļojušos no vēža, 7.oktobrī tika ievēlēts prezidenta amatā uz jaunu termiņu no 2013. līdz 2019.gadam. Maduro, kurš pēdējos sešus gadus bijis ārlietu ministra amatā, pēc šīm vēlēšanām tika iecelts par viceprezidentu un pašlaik pilda abus amatus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!