Foto: Publicitātes foto

Šogad uz Latvijas autoceļiem dzīvību zaudējušu jau 54 gājēji, kas ir par 10% vairāk, nekā šajā pašā laikā pērn, piektdien žurnālistus informēja Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieks Guntars Marķitāns.

Policijas apkopotā drūmās statistika liecina, ka pērn līdz 13.decembrim uz ceļiem bija miruši 49 gājēji, šogad - jau 54. Savukārt kopumā avārijās uz ceļiem šogad gājuši bojā jau 166 cilvēki, bet pērn analogā laika posmā tie bija 165. Kopumā avārijās cietuši 4035 cilvēki, kas ir par 29 vairāk nekā pērn.

Šī drūmā statistika satrauc ne tikai policiju, bet arī sabiedrību, tāpēc Marķitāns vērsās pie visiem satiksmes dalībniekiem - gan autovadītājiem, gan gājējiem - mudinot nebūt pārgalvīgiem uz ceļa un vienmēr ievērot ceļu satiksmes noteikumus. Tieši ātruma pārsniegšana ir viens no biežākajiem negadījumu iemesliem, tāpēc "spiest pedāli grīdā" ir neapdomīgi, sevišķi ziemā, kad ceļus klāj sniegs un ledus.

Nereti avārijās iekļūst nepieredzējuši šoferi, vai cilvēki, kuri mācījušies spēkratu stūrēt vasarā un uz ceļiem kā autovadītāji piedzīvo pirmo ziemu. Tāpēc policijā mudina nepārvērtēt savas vadītāja spējas un iemaņas.

Policija vērsās arī pie gājējiem, kuri ziemā, kad sniegs aizputinājis gar šosejā esošās taciņas, pārvietojas pa brauktuvi. Ejot pa šosejas malu, vienmēr ir jāatceras par atstarotājiem un, kā bilda Marķitāns, šogad policija to iz izdalījusi vairāk kā vispār ir iedzīvotāju. Arī šķērsojot gājēju pārejas, cilvēkiem sākumā jāpārliecinās, vai tuvumā nav auto, jo spēkrats ziemas apstākļos tik ātri nobremzēt nevar.

Viņš atgādināja, ka 16.decembris būs pēdējā diena, kad uz Latvijas ceļiem vēl darbosies fotoradari, kā arī tad pastiprināti sāks strādāt policijas ekipāžas. Policisti sekos ne tikai braukšanas ātrumam, bet arī tam, kā kopumā autovadītāji un gājēji ievēro satiksmes noteikumus. Tas, ka autovadītāji, redzot ceļmalā policistus, par to paziņos citiem braucējiem, ir pat labi, jo šāds brīdinājums liks paskatīties spirtometrā, pārbaudīt drošības jostu, pārliecināts Marķitāns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!