Foto: LETA
"Gada balvas sportā 2012" svinīgajā ceremonijā, kas piektdien notika kino "Splendid Palace", par Latvijas labākajiem sportistiem atzina BMX riteņbraucēju Māri Štrombergu un vieglatlēti Inetu Radeviču.

Māris Štrombergs šogad kļuva par divkārtēju olimpisko čempionu BMX riteņbraukšanā. Līdz šim viņš ir vienīgais Olimpiskais čempions BMX riteņbraukšanas vēsturē.

Vēl uz gada labākā sportista balvu pretendēja orientēšanās sporta pārstāvis Edgars Bertuks, skeletonisti Martins un Tomass Dukuri un futbolists Kaspars Gorkšs.

Tikmēr Radeviča, kura šajā ceremonijā paziņoja par karjeras beigām, Londonas olimpiskajās spēlēs palika ceturtajā vietā, tikai vienu centimetru zaudējot trešajai vietai, kā arī Eiropas čempionātā izcīnīja sesto vietu. Radeviča par Latvijas labāko sportisti tika atzīta trešo reizi pēc kārtas.

Šajā nominācijā bija arī septiņcīņniece Laura Ikauniece, garo distanču skrējēja Poļina Jeļizarova, šķēpmetēja Madara Palameika un modernās pieccīņās pārstāve Jeļena Rubļevska.


Līdzjutēju balsojumā Māris Štrombergs no portāla "Delfi" direktora Arņa Ozola saņēma gada populārākā sportista balvu. Vēl pretendenti bija pludmales volejbolists Mārtiņš Pļaviņš un Martins Dukurs.

Apbalvošanas ceremonijā balvu saņēma arī labākais pedagogs. To ieguva Iveta Daude no Rīgas Valsts vācu ģimnāzijas.

Savukārt Latvijas Paralimpiskās komitejas speciālbalvu pasniedza lodes grūdējam un diska metējam Aigaram Apinim, kurš Londonas paralimpiskajās spēlēs izcīnīja zelta un sudraba medaļu.

Sporta veterāna balvu saņēma bijusī vieglatlēte Austra Reinberga, bet apbalvojumu par paraugu Latvijas sportā saņēma Latvijas volejbola izlases galvenais treneris Raimonds Vilde.

Par šī gada Latvijas labāko treneri atzina Ivo Lakuču, kurš palīdzēja Štrombergam tikt pie otrā olimpiskā zelta, kā arī kaldināja Edžus Treimaņa un Riharda Veides dubultuzvaras Eiropas Čempionāta kopvērtējumā. Kandidāti uz labākā trenera balvu bija Eduards Andruškevičs (svarcelšana), Andis Austrups (vieglatlētika-daudzcīņa), Aigars Birzulis (pludmales volejbols) un Dainis Dukurs (skeletons).

Par gada Latvijas labāko tehnisko sporta veidu sportistu nosauca motokrosistu Matīsu Karro, kurš bija vienīgais Latvijas motokrosa sportists, kurš MX 1 klasē spēja iebraukt desmitniekā un 2012. gadā izcīnīja 17. vietu, nobraucot tikai sacensībās pirms guva nopietnu traumu. Karro bija pārāks par diviem citiem nominētajiem motosportistiem – Paulu Jonasu un Kasparu Stupeli.

Latvijas uzlecošās zvaigznes balvu hokejistu Zemgus Girgensona un Mika Indraša, bobslejista Oskara Melbārža un svarcēlāja Artūra Plēsnieka konkurencē saņēma Laura Ikauniece, kura 20 gadu vecumā izcīnīja 3.vietu Eiropas čempionātā un ar atkārtotu Latvijas rekordu daudzcīņā izcīnīja 9.vietu Londonas olimpiskajās spēlēs

Par Latvijas gada notikumu sportā nosauca Latvijas III olimpiādi, kas notika Liepājā. 26 sporta veidos, piedalījās teju 3000 sportisti no 81 Latvijas pašvaldības - deviņām pilsētām un 72 novadiem.

Balvu par cīņas gribu saņēma BMX riteņbraucējs Edžus Treimanis, kurš olimpisko spēļu priekšsacīkstēs kritienā lauza degunu, guva citas traumas, tomēr nākamajā dienā sacensības turpināja un izcīnīja augsto devīto vietu.

Turpinājumā tika apbalvota Latvijas labākā komanda individuālajos sporta veidos, un uz to pretendēja bobsleja ekipāža Oskars Melbārdis, Helvijs Lūsis, Jānis Strenga, Arvis Vilkaste un Olga Šislova/Pāvels Švecovs no modernās pieccīņas, kā arī pludmales volejbolisti Mārtiņš Pļaviņš un Jānis Šmēdiņš.

Apbalvojumu saņēma Londonas Olimpiādes "bronzas duets" Pļaviņš/Šmēdiņš.

Latvijas Televīzijas (LTV) speciālbalvu ieguva Ineta Radeviča, kamēr balvu par mūža ieguldījumu piešķīra Latvijas Šķēpmetēju kluba dibinātājai un ilggadējai vadītājai Valijai Draugai.

Tikmēr par Latvijas labāko sporta spēļu komandu atzina Latvijas volejbola izlasi, kas kvalificējās pēdējām pārspēlēm un ir ļoti tuvu tam, lai pēc 17 gadu pārtraukuma iekļūtu Eiropas čempionāta finālturnīrā. Nominēti bija arī KHL komanda Rīgas "Dinamo", Latvijas sieviešu basketbola izlase, Latvijas U-18 hokeja izlase, Latvijas U-20 vīriešu basketbola izlase un Latvijas vīriešu florbola izlase.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!