Foto: LETA
Trešdienas rīts trauksmaini ir iesācies Ogresgala pagasta Dārziņu iedzīvotājiem – ap mājām strauji ceļas ūdens līmenis, un glābēji palīdzēja dažiem iedzīvotājiem evakuēties un glābt mantas, liecina Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) informācija. Trešdien pēcpusdienā ūdens līmenis ir krities un situācija vairs nav kritiska, ziņo "Ogrenet.lv".

"Protams, daļa ir ūdenī, bet tuvākajā laikā viss norims Taču, kamēr situācija neatrisināsies līdz galam, atbildīgie dienesti kontrolēs apkārtni," tā portālam "Ogrenet" pavēstījis Ogres novada pašvaldības policijas priekšnieks Uģis Ulmanis.

Ap plkst.11 applūduši 77 īpašumi, bet ūdens līmenis gan krities par 10 centimetriem, un vēlāk – vēl par 45 centimetriem.

Ogres hidroelektrostacijai ir atvērtas trīs no sešām slūžām. "Vairāk arī nav nepieciešams. Ūdens līmenis pašreiz ir zem pieļaujamās normas," norādījis Ulmanis.

Ogres HES sastaptais Ogres novada domes priekšsēdētājs Edvīns Bartkevičs portālam "Ogrenet" atzinis, ka cīņa ar HES jau sākusies aizvadītā gada nogalē. "Ir jau sastādīti vairāki protokoli par noteikumu neievērošanu."

Dārziņu iedzīvotāji trešdienas rītā pamanīja, ka ap mājām strauji sāk celties ūdens līmeni. Līdz plkst. 09:30 ugunsdzēsēji jau ir evakuējuši divas sievietes no divām mājām, savukārt no vēl vienas mājas iedzīvotāji evakuējās pašu spēkiem.

No kāda pagalma ugunsdzēsēji glābēji palīdzēja evakuēt mantas.

Pašvaldības un Ogres HES apsaimniekotāju vienošanās paredz, ka šādā situācijā Ogres HES ir jāpaceļ aizvari. "Ar HES pārstāvjiem jau runājām decembra beigās, lai ver vaļā slūžas," piebildis Ulmanis.

Pieļaujamā ūdens līmeņa atzīme jau pārsniegta 29.decembrī. Tagad jau nepieciešams izņemt visus aizvērtņus, taču daļa no tiem ir iesaluši. Tomēr atbildīgie dienesti dara visu, lai novērstu šo problēmu, vēsta "Ogrenet.lv".

"Būtiskas izmaiņas notika šodien, kad ap plkst.7 Ogres upes dārziņu rajonā ūdens līmenis sāka strauji celties," klāstījis Ulmanis. Uzreiz tika dots signāls operatīvajiem dienestiem. Ap plkst.7:30 jau bija applūdušas divas mājas, bet, līmenim turpinot kāpt, ap plkst.9:15 ūdenī mirka aptuveni 50 īpašumu.

Pieci cilvēki no teritorijas tika evakuēti uz sauszemi. "Šie ir tie cilvēki, kuriem ir iespēja nogaidīt ūdens atkāpšanos pie radiem vai draugiem," norādījis Ulmanis.
Pašvaldības policijas priekšnieks piebildis, ka situācija nav kritiska un panikai nav iemesla.

Savukārt portālam "Ogresfakti" Ulmanis norādījis, ka notiekošā vainot tikai Ogres HES nebūtu pareizi, jo augšpus HES izveidojies viznis, taču tas nav atdūries pret HES. Šobrīd atvērti 3 no 6 aizvariem, bet ūdens līmenis upei tuvākajos īpašumos sniedzas līdz ceļgalam.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!