Foto: LETA
Valsts kontrolieres amata kandidāte – kādreizējā auditorfirmas "Rodl&Partner" partnere Iveta Rutkovska – šim amatam izvirzīta, ņemot vērā viņas profesionalitāti un ilggadējo pieredzi atbilstoši uzstādījumam uz šo amatu virzīt profesionālu auditoru ar starptautisku pieredzi, uzsver "Vienotība". Tomēr vienošanās koalīcijā par konkrētu kandidātu vēl nav panākta un sarunas turpināsies otrdien.

Rutkovska žurnālistiem teica, ka pirmdienas pirmajā pusē tikusies ar premjeru Valdi Dombrovski (V), kurš piekritis izvirzīt viņas kandidatūru, ņemot vērā viņas profesionālo kapacitāti un pieredzi.
Rutkovska norādīja – ja politiskās partijas vienosies par viņas kandidatūras virzīšanu apstiprināšanai valsts kontrolieres amatā, tad viņa jau tuvākajā laikā vēlētos tikties ar pašreizējo valsts kontrolieri Ingūnu Sudrabu, lai sīkāk apzinātu šīs iestādes specifiku, "iesāktos darbus un vadības principus".

Savukārt "Vienotības" frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis žurnālistiem pirmdien teica, ka kopumā vērtētas četras kandidatūras un uzklausīts arī auditoru viedoklis par šīm kandidatūrām. Rutkovska atzīta par piemērotāko kandidāti.

Dombrovskis ( V) pēc koalīcijas sadarbības padomes sēdes žurnālistiem sacīja, ka pašlaik Rutkovska ir vienīgā izvirzītā kandidāte uz Valsts kontroliera amatu, taču vēl iespējamas arī citu koalīcijas partiju izvirzītās kandidatūras uz šo amatu. Frakcijas par šo tēmu diskusijas turpinās otrdien.

Koalīcijas partneri esot vienisprātis, ka būs jāspēj vienoties par vienu Valsts kontroliera kandidātu, kuru virzīt apstiprināšanai Saeimā, taču pašlaik nevar paredzēt, kurš tas būs, norādīja Reformu partijas (RP) frakcijas vadītāja vietnieks Vjačeslavs Dombrovskis. RP esot konkrēts kandidāts un sarunas turpināšoties otrdien un RP sagaida, ka savu kandidātu nosauks arī Nacionālās apvienības (NA) frakcija, kura pašlaik tādu nenosauc.

RP uzskatot, ka primārā nozīme Valsts kontroliera amata kandidātam ir pieredze audita un revīzijas darbā tieši valsts sektorā, tāpat viņam vajadzētu saņemt Valsts kontroles atzinumu par piemērotību šim amatam. Tomēr premjers un NA pārstāvis Dzintars Rasnačs atgādināja, ka jau pirms vairākām nedēļām koalīcijā nolemtie kritēriji paredz, ka Valsts kontroliera amata kandidātiem jābūt profesionāliem auditoriem neatkarīgi no tā, vai valsts, vai privātajā sektorā, taču bez politiskas aizmugures.

Rutkovska iepriekš astoņus gadus strādājusi starptautiskajā audita kompānijā "Rodl & Partner", kur ieņēma rīkotājdirektores un valdes locekles amatu. Rutkovskai ir 14 gadu ilga konsultantes un biznesa pasniedzējas pieredze finanšu un grāmatvedības jomā. Viņa kopš 1995.gada ir zvērināta revidente, sertificēta nodokļu konsultante. Pašlaik strādā apdrošināšanas kompānija "RSA Balta AAS" par vecāko iekšējo auditoru Centrālajā un Austrumu Eiropā.

Kopš 1996.gada Rutkovska sadarbojas ar "Komercizglītības centru", kur konsultē, izstrādā un vada finanšu vadības kursus Latvijas uzņēmumu vadītājiem un banku speciālistiem. Viņas klientu vidū ir tādi uzņēmumi kā LMT, "Latvijas dzelzceļš", "Latvenergo", "Latvijas Finieris", kā arī vairākas bankas - SEB, "Hansabanka", "Rietumu banka" un "Parex banka". Viņa arī ir vairāku publikāciju autore, ir Latvijas Zvērināto Revidentu Asociācijas un Latvijas nodokļu konsultantu asociācijas biedre.

Saeimas deputātiem kandidatūras kontroliera amatam jāiesniedz līdz otrdienai, bet 17.janvārī plānots Saeimas balsojums par nākamo valsts kontrolieri. Koalīcijas partijas iepriekš vienojās, ka valsts kontrolieri jāmeklē profesionāļu vidū.

Esošās valsts kontrolieres Sudrabas pilnvaru termiņš beigsies 21.janvārī, taču viņai darba pienākumi jāturpina tik ilgi, kamēr būs ievēlēts viņas amata pēctecis. Valsts kontrolieres amatā viņa ir kopš 2004.gada 22.decembra un pavadījusi tur maksimāli pieļaujamo laiku – divus termiņus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!