Foto: AP/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) valstu ārlietu ministri ceturtdien oficiāli vienojās izveidot militāru misiju Mali armijas apmācīšanai un pārstrukturēšanai, kā arī finansēt Āfrikas valstu intervences spēkus cīņai pret Mali islāmistiem, paziņoja ES.

ES nāca klajā ar šo paziņojumu neilgi pēc tam, kad 27 ārlietu ministri sanāca kopā uz krīzes sarunām par Mali.

"ES nosoda teroristu grupējumu darbības pret Mali bruņotajiem spēkiem, kuras apdraud valsts teritoriālo integritāti," paziņoja ES šajās sarunās.

Dažas minūtes pēc krīzes sarunu sākuma ministri un delegāti nolēma iespējami ātri nosūtīt uz Mali 450 līdz 500 karavīru, kas nepiedalītos kaujās un no kuriem puse būtu karavīru apmācītāji.

Neliela ES grupa jaunās misijas EUTM komandiera Francijas ģenerāļa Fransuā Lekuentra vadībā šajā nedēļas nogalē dosies uz Mali, lai sagatavotu pirmo karavīru apmācītāju ierašanos februāra vidū.

Ministri arī solīja "ātru finansiālu atbalstu" un loģistisku atbalstu ANO akceptētiem Āfrikas valstu intervences spēkiem AFISMA, kuri pašlaik tiek veidoti Nigērijas vadībā. Šiem 3300 karavīru lielajiem spēkiem ir nepieciešami līdz 200 miljoniem eiro (140 miljoniem latu). Ievērojamu daļu šīs summas segs ASV, Kanāda un citas valstis, bet ES varētu segt apmēram ceturtdaļu šīs summas.

Jau ziņots, ka pagājušo piektdien Francija sāka militāru intervenci Mali, lai palīdzētu apturēt islāmistu nemiernieku virzīšanos no viņu ieņemtajiem valsts ziemeļiem uz dienvidiem.

Tuaregu nemiernieki un islāmistu grupējumi, izmantojot pērn 22.martā Mali notikuša militāra apvērsuma radīto krīzi, triecienuzbrukumā iekaroja valsts ziemeļus. Tuaregu izveidotā Azavadas Nacionālās atbrīvošanas kustība (MNLA) iekarotajā teritorijā 6.aprīlī proklamēja neatkarīgu valsti Azavadu, kuru neviens nav atzinis.

Pēc Mali ziemeļu iekarošanas islāmistu un tuaregu alianse izjuka. Islāmisti ieņēma šīs teritorijas galvenās pilsētas, ieviesa brutālu šariata versiju un iznīcināja senas svētnīcas Timbuktu pilsētā, 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!