Eiropas rallija čempionāta (ERČ) otrajā posmā, rallijā "Liepāja-Ventspils", kas notiks šajā nedēļas nogalē, startēs pilots ar iespaidīgu panākumu sarakstu un diviem pasaules čempiona tituliem - 2011. gada pasaules junioru čempions un 2012. gada SWRC čempions, īrs Kreigs Brīns. Šogad viņš pievienojies "Peugeot" autoražotāju komandai un startēs ERČ, un pilnīgi iespējams, ka šosezon Brīnam izdosies pievienot savai kolekcijai vēl vienu titulu.

Pirms rallija "Liepāja-Ventspils" 22 gadus vecais īrs portālam "Delfi" sniedza ekskluzīvu interviju.

Vai SWRC tituls ir devis tev kādas priekšrocības?
- Tas man bija liels sasniegums, jo pagājušais gads bija ļoti smags (sacīkšu avārijā bojā gāja Kreiga Brīna stūrmanis - aut.), un personiski man šis ir liels panākums. Tas bija mans sapnis - kļūt par pasaules čempionu šai ieskaitē. Tas turklāt deva iespēju virzīties tālāk, pēc uzvaras SWRC un dažos citos rallijos mani kā autoražotāju komanda ievēroja "Peugeot". Tā kā var teikt, ka šis tituls man atvēra daudzas durvis.

Par kuru titulu bija grūtāk un interesantāk cīnīties - SWRC vai junioru?
- Tie ir absolūti atšķirīgi. SWRC galvenais bija finišēt, braukt gudri un inteliģenti, katrā rallijā tiekot līdz finišam. FIA Junioru akadēmijā bija pavisam citādi - mēs cīnījāmies līdz pēdējam rallijam, kurā man visu laiku bija jābrauc ar pilnu jaudu un atdevi, lai uzvarētu šajā čempionātā. Abi tituli ir atšķiīgi, un es esmu lepns, ka esmu tos abus izcīnījis.

Vai starts Eiropas čempionātā tagad nebūs solis atpakaļ?
- Noteikti nē, jo tagad es strādāju ar autoražotāju komandu, tāpēc tas ir ļoti liels solis uz priekšu. Lai arī ko komanda gribēs, lai es daru, tas tik un tā būs solis uz priekšu. 


Vai nejūties kā vecākais un gudrākais brālis saviem komandas biedriem, kuri ir ļoti jauni?
- Man gan šķiet, ka viens no viņiem ir vecāks par mani... Arī es ar ralliju sāku nodarboties tikai pirms trim gadiem, 2009. gadā, tā kā diez vai mani var uzskatīt par veterānu vai "klasiķi". Arī es vēl mācos. Jā, FIA Junioru akadēmija bija lielisks seriāls, kurā iegūt pieredzi, un ir labi, ka man ir divi komandas biedri, ar kuriem es varu dalīties tajā.

Cik liela ir tava ziemas grants ralliju pieredze?
- Divreiz esmu piedalījies WRC Zviedrijas rallijā, 2011. un 2012. gadā, kur uzrādījām diezgan labus rezultātus. Man patiešām patīk ziemas ralliji, es parasti katru gadu cenšos piedalīties sacensībās Norvēģijā, tā kā šī lieta man nav sveša.

Vai kaut ko jau zini par Latviju un ralliju šeit?
- Godīgi sakot, nē. Neko daudz par Latviju nezinu, esmu dzirdējis par Igauniju, nezinu, kādi pie jums būs ātrumposmi. Man šķiet, ka esmu iepriekš redzējis rallija "Kurzeme" posmus, skatījos videoierakstus no rallija mašīnām. Man ir maz zināšanu par ralliju Latvijā, taču esmu daudz veltījis laika, lai ko uzzinātu. Gan jau būs labi!

Esat iesūtījuši spiegus?
- Nē, vēl ne (smejas).

Kāds būs tavs galvenais uzdevums rallijā "Liepāja-Ventspils"?
- Iegūt pēc iespējas lielāku pieredzi, jo mēs plānojam nākamgad te atgriezties - es ceru, ka šis rallijs tiks iekļauts 2014. gaad ERČ kalendārā. Un tad jau mēs pacīnīsimies par uzvaru. Šosezon galvenais man ir sasniegt labu ātrumu. No mums netiek prasīti augsti rezultāti, mums tikai ir pēc iespējas labāk jāizdara savs darbs, jābūt koncentrētiem, pārliecinātiem, aizrautīgiem, un tad ikviens būs apmierināts, neskatoties uz [kopvērtējuma] rezultātiem.

Vai ir kādas bažas attiecībā uz šo ralliju?
- Nē, nekādu. Es vienkārši priecājos par iespēju braukt, kāda man tiek dota!

Vai sekoji līdz pirmajam ERČ posmam Austrijā?
Jā, tas, izskatās, ir lielisks rallijs, ar mainīgiem laika apstākļiem - brīžiem snieg, brīžiem jābrauc pa slapju asfaltu. Ļoti interesanta bija cīņa Janam Kopeckim ar Braienu Bufjē, es vēroju to pa televizoru - TV pārraides bija ļoti labas, "Eurosport" ir izdarījuši lielu darbu. Sēdēju mājās pie televizora, skatījos un nevarēju vien sagaidīt Latvijas ralliju! Bija ļoti aizraujoši domāt par to, ka jau nākamajā ERČ posmā es pats piedalīšos.

Tavā kalendārā šogad ir astoņi ERČ posmi - vai apsver iespēju cīnīties par titulu, ņemot vērā punktu skaitīšanas sistēmu ERČ?
- Šobrīd es domāju tikai par katru atsevišķo nākamo ralliju, es gribu pēc iespējas profesionālāk un labāk tiem sagatavoties. Bet ja pirms pēdējā posma izrādīses, ka mēs vaarm pacīnīties par titulu, es būtu ļoti laimīgs. Mans uzdevums ir vienkārši darīt pēc iespējas labāk savu darbu un nodrošināt labus rezultātus.

Īrs franču komandā - kā jūties?
- Tas neglaimo manai valstij (smejas). Patiesībā esmu ļoti priecīgs, ka esmu nonācis šajā komandā. Pagaidām vēl ne pārāk labi zinu savus komandas biedrus, taču esmu gatavs sadarboties. Būs forši strādāt arī ar pārējiem, jo esmu redzējis komandu Francijas čempionātā un IRC sacensībās.

Vizītkarte
Kreigs Brīns
Dzimis: 1990. gada 20. februārī
Tautība: īrs
Debija autosportā: 1999. gadā (kartings)
Debija rallijā: 2009. gadā
Debija WRC: 2010. gadā

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!