Piektdien Kurzemē startēs Eiropas rallija čempionāta otrais posms "Rally Liepāja-Ventspils", kurā startēs vairāki augsta līmeņa pasaules sportisti.

Dabūt uz Latviju pasaules rallija zvaigznes ir vēl grūtāk nekā mūzikas spīdekļus - Rīgā ir koncertējušas dažādas slavenības, kamēr rallija ātrumposmus iemēģinājuši tikai daži piloti, kam ir vārds pasaules autosportā.

Ideja jau ir tieši tā pati - kas pasūta mūziku, tas maksā. Šovbizness izskaitļo savu izdevību, un arī profesionālie sportisti nebrauks uz Latviju vienkārši tāpat. Pirmkārt, viņiem visiem ir saplānots sezonas kalendārs - sacensības, testi, PR pasākumi. Otrkārt, rallijs ir viņu darbs, un par darbu pienākas samaksāt. Tad cik nu sacensību organizatori var atļauties šai lietai veltīt, tik arī skaļi vārdi ir dalībnieku sarakstā. Atteikumus var saprast - pasaules čempionāta dalībnieki ir prom no mājām 10 mēnešus gadā, un viņiem, iespējams, nauda nebūs arguments, lai vēl vienu nedēļas nogali atrautu ģimenei.

"Pirmā bezdelīga" - no Somijas


Pirmais starptautiski zināmais vārds, kas rotāja šodienas Latvijas ralliju dalībnieku sarakstu, bija Jari Ketomā. Somijas rallija čempions, ar pasaules čempionāta (WRC) pieredzi. Viņš atbrauca uz 2007. gada ralliju "Latvija" un uzvarēja tajā.

Iespējams, šis panākums un Latvijas rallija organizācijas līmenis, ko, starp citu, slavē itin visi uz šejieni atbraukušie sportisti, mudināja Ketomā vēl vairākas reizes atgriezties sacensībās pie mums, taču atkārtot 2007. gada panākumu viņam neizdevās.



"MML" "faktors"

Vislielākais nopelns zināmu rallija braucēju "atvešanā" uz Latviju noteikti ir savulaik Latvijas uzņēmēja Valda Spredža iegādātajai "MML Motorsport" komandai. Rallija automašīnu būvētāji labprāt izmantoja pieredzējušu braucēju padomus un par izmēģinājuma "poligonu", protams, izvēlējās Latviju. Tieši "MML Motorsport" uz Latviju atveda bijušo junioru pasaules vicečempionu, Lielbritānijas čempionu Gaju Vilksu, pieredzējušo britu pilotu, Džeimsa Bonda filmu dalībnieku Marku Higinsu, "Mitsubishi", "Suzuki", "Škoda" un "Ford" rūpnīcas komandu pilotu Toniju Gārdemeistaru, arī Jari Ketomā.



Čempionu rallijs Talsos


Unikālu un interesantu pieeju Talsu rallijam izdomāja Raimonds Strokšs, kurš no rallista pārkvalificējās par sacensību rīkotāju. Cenšoties piešķirt šim četras desmitgades zināmajam rallijam jaunus vaibstus, Strokša komanda izdomāja rīkot Čempionu ralliju", uzaicinot vairāku valstu esošos čempionus un noskaidrojot, kur tad dzīvo ātrākie braucēji. Tā Latvijas rallija faniem bija unikālā iespēja redzēt mūsu ātrumposmos tādas slavenības kā Andresu Mikelsenu un Madsu Ostbergu. Tiesa, pavisam slaveni šie piloti kļuva vēlāk, kad pa īstam iesaistījās pasaules rallijā - Mikelsens pievienojās "Škoda" rūpnīcas komandai un 2012. gadā kļuva par "Intercontinental Rally Challenge" uzvarētāju, bet Ostbergs vairāku sezonu garumā pierādīja sevi WRC un šogad pārstāv "Qatar M-Sport" komandu.



Igauņu zvaigznes


Ar mūsu kaimiņu, igauņu, spēcīgākajiem braucējiem gan ir citādi - pateicoties tam, ka vismaz viens no Latvijas rallijiem katru gadu tiek iekļauts Igaunijas čempionāta kalendārā, viņu labākie braucēji pie mums tomēr parādās. Taču arī lielākoties pirms tam, kad viņi ir izauguši un aizgājuši uz pasaules čempionātu. Tā bija ar Marko Martinu, kurš 90. gadu vidū startēja Latvijas rallijā, tā bija ar Otu Tanaku, Martinu Kanguru, Karlu Krūdu.



Kurzemes otrais iznāciens jeb ko vērot nedēļas nogalē


Foto: Publicitātes foto

Eiropas rallija čempionātu Kurzeme kā reģions uzņem otro reizi - laikā no 2001. līdz 2003. gadam rallijs "Kurzeme" tika iekļauts Eiropas meistarsacīkšu kalendārā, taču tā kā toreiz darbojās visai sarežģītā un mums nelabvēlīgā koeficientu sistēma, zināmākie vārdi starta sarakstā bija pašmāju braucēji un tuvākie kaimiņi no Lietuvas, Igaunijas un Krievijas.

Šogad Kurzeme mēģinās vēlreiz, un tagad mums ir daudz labāki noteikumi - ERČ ir palikuši tikai 13 posmi, koeficientu vairs nav un rallijs "Liepāja-Ventspils" ir tikpat pilnvērtīgs posms kā Korsikas rallijs Francijā vai slavenais "Barum Czech Rally Zlin". Un tāpēc dalībnieku sarakstā ir tādi vārdi kā Kreigs Brīns, Fransuā Delekūrs, Jans Černijs, Antonins Tlustaks, Marko Tempestīni - pasaulē un Eiropā pazīstami rallisti.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!