Foto: LETA

Apvienības "Saskaņas centrs" (SC) frakcijas deputāti neparakstīties par referenduma procedūras rosināšanu saistībā ar Eiro ieviešanas likumu, pirmdien sacīja SC Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Valērijs Agešins.

Arī SC frakcijas vadītājs Jānis Urbanovičs šodien izplatījis paziņojumu, kurā cita starpā norāda, ka SC apzinās - eiro ieviešanu ir atbalstījuši deputāti, par kuriem kopumā ir nobalsojis Latvijas balsstiesīgo iedzīvotāju vairākums. Līdz ar to "SC uzskata par bezatbildīgu rīcību bremzēt "Euro ieviešanas kārtības likuma" stāšanos spēkā".

Urbanovičs arī uzsver, ka valdošās koalīcijas pienākums ir nodot jautājumu par eiro ieviešanu tautas nobalsošanai, atklāti izskaidrojot sabiedrībai visus plusus un mīnusus. Vairāki argumenti liecina, ka 2014.gada 1.janvāris noteikti nav labākais termiņš Latvijas pievienošanai eiro zonai.

Savukārt Agešins jokojot pieļāva iespēju, ka Grigule, iepriekš runājot par to, ka ir ieguvusi 34 deputātu atbalstu, domājusi atbalstu no nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK un "Vienotības" deputātiem.

SC frakcijas priekšsēdētāja vietnieks arī atzīmēja, ka Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (V) un valdošajiem jāsaprot, ka nav tik svarīgi, vai ir lats vai eiro, bet gan "latu un eiro skaits maciņos un kabatās".

Vaicāts, vai neviens no SC deputātiem neparakstīsies par referenduma procedūras rosināšanu saistībā ar minēto likumu, Agešins atbildēja, ka Urbanovičs savā paziņojumā runā visas frakcijas vārdā.

Arī Latvijas Zaļā partija (LZP) saviem deputātiem iesaka neatbalstīt Grigules iniciatīvu pieprasīt valsts prezidentam neizsludināt "Euro ieviešanas kārtības likumu" un nodot to tautas nobalsošanai, pirmdien pēc LZP valdes sēdes paziņoja valdes priekšsēdētājs Edgars Tavars.

Latvijas Zaļā partija nav pret eiro kā tādu, un ir pārliecināta, ka eiro Latvijā kaut kad noteikti būs, taču neuzskata, ka tieši 2014.gada 1.janvāris ir piemērotākais tā ieviešanas laiks. Taču likums, kuru Iveta Grigule, bez skaidra ZZS ietilpstošo partiju atbalsta solījusies nodot tautas nobalsošanai, ir tehnisks likums, kurš regulē eiro ieviešanas procesa norisi gadījumā, kad valsts pāriet uz šo valūtu. Referendumā par "Euro ieviešanas kārtības likumu" sabiedrībai nemaz netiktu dota iespēja paust viedokli par eiro ieviešanu pēc būtības, tikai apstrīdēt ieviešanas kārtību un norisi, skaidro LZP.

"Tā kā šis likums nenosaka eiro ieviešanas laiku Latvijā, mēģinājums torpedēt šo likumu, nav uzskatāma nedz par cīņu pret eiro ieviešanu no 2014. gada, nedz arī nacionālo interešu aizstāvību. Vēl jo vairāk tāpēc, ka šāds tehnisks likums nemaz nevar būt par referenduma objektu un, sekojoši, šī iniciatīva jau sākotnēji lemta neveiksmei, ko nevar neapzināties," pausts partijas paziņojumā.

Saeimas deputāte Iveta Grigule (ZZS) piektdien bija "par 99,9% pārliecināta", ka šodien izdosies apkopot 34 parakstus, lai rosinātu referenduma procedūru par Eiro ieviešanas likumu. Tā pagājušajā nedēļā paziņoja politiķe.

Grigule apgalvoja, ka Urbanovičs esot apsolījis 31 deputāta parakstus, ja viņa nodrošinās trīs līdz četru citu frakciju deputātu parakstus, skaidroja deputāte.

Grigule esot risinājusi sarunas ne tikai ar Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), bet arī ar koalīcijas partiju trīs deputātiem.

Pēc parakstu savākšanas tie tiktu iesniegti Valsts prezidentam Andrim Bērziņam, lai prasītu sākt referenduma procedūru par pieņemto likumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!