Foto: F64

Latvijas hokeja izlase piektdien 2014.gada Soču olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīra spēlē Rīgā ar rezultātu 3:2 (2:1, 0:1, 1:0) smagā cīņā pārspēja Kazahstānas valstsvienību, tādējādi sperot platu soli pretī Olimpiādei.

Latvijas izlases labā vārtus guva Juris Štāls, Miķelis Rēdlihs un Lauris Dārziņš, bet Kazahstānas vienības rindās izcēlās Dmitrijs Upers un Romāns Starčenko.

Šajā mačā pieredzējušais uzbrucējs Aleksandrs Ņiživijs kļuva par Latvijas izlases rekordistu aizvadīto spēļu ziņā. Viņa kontā tagad ir 216 spēles. Pēc ceturtdienas mača pret Lielbritāniju viņš šo rekordu dalīja ar Rodrigo Laviņu, bet tagad aizsargs ir apsteigts.


Pirmais periods

Jau spēles sākumā Latvijas izlase izveidoja momentu uzbrukumā, bet tas netika izmantots, tomēr nākamajā uzbrukumā Latvija guva pirmos vārtus spēlē. Pēc Arvīda Reķa metiena Kazahstānas vārtsargs Vitālijs Koļesņiks atvairīja ripu, bet pirmais pie tās bija Štāls, kurš bija precīzs. Uzreiz sekoja bīstams kazahu uzbrukums, tomēr Latvijas vārtsargs šajā mačā Edgars Masaļskis fantastiski tvēra ripu. Trešajā minūtē Latvijai izdevās izmantot apjukumu Kazahstānas zonā, un Roberts Jekimovs labi pacīnījās un piespēlēja Miķelim Rēdliham, un viņš meta precīzi, panākot 2:0.

Kazahstānas valstsvienībā uzreiz sekoja vārtsarga maiņa, Koļesņiku nomainot Vitālijam Jeremejevam. Nākamajās minūtēs Latvija turpināja savu ofensīvu, bet Kazahstāna lēnām sāka atgūties, apdraudot arī Masaļska vārtus. Astotajā minūtē Latvija ieguva vairākumu, un tajā, cenšoties gūt vārtus, pārkombinējās. Viens vairākums netika izmantots, tomēr Latvijai uzreiz sekoja vēl viens. Tajā labākais moments bija, kad Ņiživijs izlauzās uz vārtiem un atspēlēja Mikam Indrašim, kura metiens praktiski tukšos vārtos tika bloķēts.

16.minūtē kazahi vienus vārtus atguva. Masaļskis pirmo metienu atvairīja, bet burzmā vārtu priekšā ripa trāpīja Ņiživijam un ielidoja vārtos. Vārtu guvums ieskaitīts Uperam. Lai arī pēdējās minūtēs viena iespēja bija Latvijai, pārsvars piederēja Kazahstānai. Pēc 20 minūtēm rezultāts 2:1.

Otrais periods

Sākot otro trešdaļu, Kazahstāna turpināja spēlēt aktīvāk, bet Latvijai lēnām izdevās atgūt iniciatīvu. Vienā no uzbrukumiem lielisku piespēli izdarīja Gints Meija, bet Jāņa Sprukta piespēli vārtsargs atvairīja. Mača 26.minūtē Ņiživijs pieļāva kļūdu, un, cenšoties to labot, pārkāpa noteikumus. Latvijas mazākuma brigādei ar Masaļski priekšgalā izdevās nosargāt vārtus. Turpinājumā Ķēniņš un Cipulis izdarīja metienus pa vārtiem, tomēr tie bija nesekmīgi, bet 33.minūtē Ņiživijs vēlreiz tika noraidīts.

Mazākumā Latvijai neizdevās izmest ripu no zonas, to pie apmales paņēma Starčenko, viņš pietuvojās vārtiem, nomānīja un tad ar spēcīgu plaukstas metienu trāpīja "devītniekā" (2:2). Latvija nākamajās minūtēs turpināja spēlēt aktīvi, kas palīdzēja nopelnīt vairākumu. Tajā moments bija Spruktam, bet Krišjānis Rēdlihs neizdarīja metienu, izdarot piespēli Mārtiņam Karsumam, kurš to negaidīja. Šis vairākums netika izmantots, taču uzreiz bija vēl viena iespēja, jo Spruktu kavēja izgājienā uz vārtiem. Mazākumā kazahi apdraudēja Masaļska vārtus, bet Sprukts neizmantoja kārtējo labo iespēju. Otrajā periodā vairākumu neizdevās izmantot.

Trešais periods

Latvija labi iesāka beidzamās 20 minūtes, un Sprukts pretinieku zonas vidū atņēma ripu naturalizētajam Kazahstānas spēlētājam Kevinam Dalmenam, Karsums piespēlēja Dārziņam, kurš raidīja ripu tukšajā vārtu stūrī. Turpinājumā neprecīzus metienus izdarīja Ņiživijs un Sprukts, savukārt Jekimovs iegāja zonā, apgriezās ap savu asi un negaidīti uzmeta, tomēr Jeremejevs ripu atsita. 45.minūtē Latvijai bija vairākums, kurā latvieši bija aktīvi, bet nekas pārāk bīstams netika izveidots.

Pēc vairākuma labi pa vārtiem uzmeta Oskars Bārtulis, bet tūlīt pie Latvijas vārtiem Masaļskis apturēja pretinieka centienus gūt vārtus. Laukumā ritēja saspringta un emocionāla cīņa, un Masaļskim bija vairākas reizes jātver ripa. Tikmēr Cipulis no savas zonas aizskrēja uz vārtiem, un pats izdarīja metienu no neērtās puses, vārtsargs tvēra. Masaļskis vēlreiz tvēra sarežģītu metienu, tomēr pēdējās minūtēs iniciatīva piederēja kazahiem. Minūti pirms pamatlaika beigām Kazahstāna vārtsargu nomainīja pret sesto laukuma spēlētāju, un viņiem izdevās ripu raidīt vārtos, tomēr tiesnesis devās skatīties video atkārtojumu, jo izskatījās, ka vārti gūti ar kāju. Pēc atkārtojuma noskatīšanās tas apstiprinājās. Atlikušajās sekundēs Latvija nosargāja savus vārtus un izcīnīja smagu uzvaru.

Ceturtdien Latvijas hokejisti ar rezultātu 6:2 pārspēja Lielbritāniju, bet Kazahstāna ar 3:2 tika galā ar Franciju. Savukārt piektdienas pirmajā spēlē Francija ar rezultātu 4:2 uzvarēja Lielbritāniju.

Svētdien izšķirošajā spēlē Latvija tiksies ar Francijas izlasi.

Latvijas hokeja izlase līdz šim piedalījusies četrās olimpiskajās spēlēs 1936., 2002., 2006. un 2010.gadā. Pirmskara Olimpiādē Latvijas hokejisti izcīnīja 13.vietu, 2002.gadā Latvijas izlase izcīnīja devīto vietu, bet pēdējās divās reizēs tā palikusi pēdējā, 12.pozīcijā.

Latvijas sastāvs mačam ar Kazahstānu:
uzbrukuma maiņas:
Jānis Sprukts – Lauris Dārziņš – Mārtiņš Karsums; Ronalds Kēniņš - Miķelis Rēdlihs-Roberts Jekimovs; Aleksandrs Ņiživijs – Armands Bērziņš- Miks Indrašis; Mārtiņš CipulisJuris Štāls – Gints Meija, Vitālijs Pavlovs.
Aizsargu pāri:Oskars Bārtulis – Georgijs Pujacs; Krišjānis Rēdlihs - Artūrs Kulda, Arvīds Reķis-Sandis Ozoliņš, Kristaps Sotnieks.

Atgādinām, ka Sandim Ozoliņam un Ņiživijam šī ir atgriešanās  Latvijas izlasē. Ozoliņš valstsvienībā nav spēlējis kopš 2006.gada, kad Latvijas izlase spēlēja Turīnas olimpiskajās spēlēs. Kopumā valstsvienībā Ozoliņš aizvadījis 32 spēles, guvis deviņus vārtus un izdarījis 26 rezultatīvas piespēles. Savukārt Ņiživijs par karjeras beigšanu valstsvienībā paziņoja pēc 2011.gada pasaules čempionāta. 36 gadus vecais uzbrucējs valstsvienības rindās olimpiskajās spēlēs un pasaules čempionātos aizvadījis 95 spēles, guvis 42 vārtus un izdarījis 49 rezultatīvas piespēles.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!