Foto: LETA

Latvijas hokeja izlase svētdien 2014.gada Soču olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīra izšķirošajā spēlē nodrošināja sev vietu Olimpiādē.

Izšķirošajā mačā Latvija ar rezultātu 2:3 (0:2, 1:0, 1:0, 0:1) pagarinājumā piekāpās Francijas valstsvienībai, bet ar to pietika, lai iegūtu ceļazīmi uz ceturto Olimpiādi pēc kārtas.

Latvijas izlases labā ar vārtu guvumiem izcēlās Lauris Dārziņš un Mārtiņš Karsums, kamēr Francijas vienībā precīzi meta Damjēns Flerī, Lorāns Menjē un Pjērs Eduārs Balemārs.



Pirmais periods

Francūži aktīvi iesāka maču, pāris reizes izdarot metienus pa Latvijas vārtsarga Edgara Masaļska vārtiem, tomēr minūti vēlāk Miks Indrašis veica labu raidījumu, bet Armandam Bērziņam neizdevās iegūt atlekušo ripu. Otrajā minūtē Arvīds Reķis saņēma noraidījumu, un vairākumā Francija izvirzījās vadībā, kad Damjēns Flerī bija precīzs no šaura leņķa. Ceturtajā minūtē Latvijas hokejisti ieguva vairākumu, kurā reāli vārtu gūšanas momenti netika izveidoti. Latvija pēc vairākuma ieguva iniciatīvu, izveidojot ofensīvu uz pretinieku vārtiem, bet pretuzbrukumā Masaļskim vajadzēja atvairīt metienu.

Francija nekautrējās uzbrukt pa vārtiem, tāpēc Masaļskim darba netrūka. Savukārt desmitajā minūtē Latvija hokejistiem bija otrā iespēja vairākumā. Tajā hokejisti labi saspēlējās, bet metienus neizdarīja. Francūži mazākumā arī aizskrēja bīstamā pretuzbrukumā, bet latviešu vārtsargs tvēra ripu. Turpinājumā Ronalds Ķēniņš devās izciest divu minūšu sodu, un Francija uzbruka ļoti bīstami. Tomēr uzreiz, kad Ķēniņš atgriezās laukumā, tad Latvija zaudēja otros vārtus. Monjēram izdevās labs, spēcīgs un precīzs metiens no kreisās malas - 0:2.

Latvija metās uzbrukumā, un ar savu aktivitāti izprovocēja pretiniekus uz noteikumu pārkāpumu. Tika izveidots bīstams moments, bet tad francūži saņēma vēl vienu noraidījumu. Lielajā vairākumā Latvija uzbruka vētraini, bet Francijas vārtsargs Kristobals Uē spēlēja lieliski un vārti netika gūti.

Otrais periods

Otrā perioda pirmajās sekundēs Francija atsāka spēlēt pilnā sastāvā, un uzreiz izveidoja ļoti bīstamu uzbrukumu, kurā ripa trāpīja pa vārtu stabiņu. Nākamajās minūtēs laukumā labāk izskatījās franču hokejisti, un Masaļskim vajadzēja atvairīt vairākus bīstamus metienus. Veiksme Latvijas izlasei palīdzēja arī vēl vienā epizodē, kad ripa pa gaisu pārlidoja pāri Masaļskim, bet aizsargi briesmas novērsa. Latvijai nebija nekādu cerību spēlēt uz pretuzbrukumiem, jo trīs francūži visu laiku atgriezās atpakaļ.

Tikmēr Karsums pa labo malu izlauzās uz pretinieku vārtiem, bet Uē bija savā vietā. Latvijas uzbrukums visu laiku apstājās pret Francijas disciplinēto aizsardzību, bet 31.minūtē Latvija ieguva vairākumu. Tajā labs metiens izdevās Miķelim Rēdliham, vēlāk arī Meijam bija divas iespējas. Spēlējot jau vienādos sastāvos, Dārziņš Latvijas izlasei vienus vārtus atguva. 35.minūtē Dārziņš savā zonā ieguva ripu, iegāja pretinieku zonā, nomānīja aizsargu ar plaukstas metienu ripu iemeta vārtu "devītniekā".

Tomēr Francija pēc zaudētajiem vārtiem neapjuka, un izspēlēja bīstamu uzbrukumu, ripai noslīdot gar pašiem vārtiem. Savukārt brīdi pēc tam pretuzbrukumā Aleksandrs Ņiživijs izdarīja piespēli vārtu priekšā Oskaram Bārtulim, kurš nespēja ripu ievirzīt vārtos. Vēl pie metiena tika Dārziņš, bet pirms pēdējā perioda rezultāts bija 1:2.

Trešais periods

Spēles noslēdzošo trešdaļu latviešu hokejisti iesāka teicami un panāca rezultātu 2:2. Dārziņš izlauzās uz vārtiem, viņam ripu izsita, bet pirmais pie tās bija Karsums, kurš gandrīz atmuguriski trāpīja vārtos, izlīdzinot rezultātu. Francija uzreiz metās uz priekšu, jo viņiem vairs nebija, ko zaudēt, tomēr pirmos uzbrukumus mājinieki apturēja. Nākamās minūtes aizritēja nervozā gaisotnē ar franču iniciatīvu, tomēr labā pretuzbrukumā aizskrēja Latvija, kurā Ķēniņš netika pie ripas un uzleca virsū Uē. Sākās nelieli asumi, tomēr nekas nopietns nesekoja.

Pieredzējušais Ņiživijs 46.minūtē izprovocēja pretinieku uz noteikumu pārkāpumu, un Latvija uzbrukumā pāris reizes apdraudēja pretinieku vārtus, tomēr Francija aizskrēja arī pretuzbrukumā. Būdami vienādos sastāvos, Karsums izlauzās uz vārtiem, bet viņam ripu izsita, bet uzreiz sekoja ļoti bīstams Francijas uzbrukums, kurā Masaļskis glāba. 51.minūtē Sandis Ozoliņš Latvijas izlasi atstāja smagā situācijā, jo nopelnīja noraidījumu. Francijai vairākumā bija milzīga ofensīva, bet Masaļskis vairākas reizes glāba. Kad laukumā atgriezās Ozoliņš, Latvija devās pretuzbrukumā, kurā Ķēniņš piespēlēja Jekimovam, bet viņš meta garām vārtiem.

Pēc kārtējā bīstamā franču uzbrukuma, kurā ripa trāpīja pa vārtu pārliktni, izcēlās neliels kautiņš, un komandas saņēma abpusējo noraidījumu. Sodus trīs minūtes pirms pamatlaika beigām izcieta Bērziņš un Menjē. Francijai šajā mačā vajadzēja svinēt uzvaru ar divu vārtu pārsvaru, lai tiktu uz Soču Olimpiādi, un tā nomainīja vārtsargu pret sesto laukuma spēlētāju. Latvija ar lielām pūlēm nosargāja savus vārtus, bet septiņas sekundes pirms pamatlaika beigām tika piešķirts vēl viens abpusējais noraidījums. Tajā rezultāts nemainījās un pamatlaiks noslēdzās neizšķirti 2:2. Ar to pietika, lai Latvija brauktu uz Sočiem.

Pagarinājums

Pagarinājuma sākumā Latvijas izlasei bija labas izdevības gūt vārtus, taču tad sekoja vairāki franču uzbrukumi, tomēr Masaļskis tvēra pretinieku mestās ripas. Tomēr Balemārs pēdējā pagarinājuma minūtē prata raidīt ripu vārtos, tomēr olimpiskās ceļazīmes liktenis bija jau izlemts.

Pēc gada gaidāmajās Soču olimpiskajās spēlēs Latvijas izlase spēlēs vienā grupā ar Čehiju, Zviedriju un Šveici.

Kā ziņots, pirmajā kārtā ceturtdien Kazahstāna ar 3:2 uzvarēja Franciju, bet  Latvija ar 6:2 pārliecinoši pieveica Lielbritāniju. Savukārt otrajā kārtā piektdien Latvija smagā un saistošā cīņā guva svarīgu panākumu pār Kazahstānu ar 3:2,  kamēr Francija uzvarēja Lielbritāniju ar 4:2. Savukārt svētdien Kazahstāna ar 6:0 sagrāva Lielbritāniju.

Latvijas  izlasē pirms šī turnīra piekrita atgriezties Sandis Ozoliņš un Aleksandrs Ņiživijs, kuri valstsvienībā nebija spēlējuši attiecīgi septiņus un divus gadus. Daudzi šo izlases sastāvu nosaukuši par spēcīgāko pēdējo gadu laikā, bet Ņiživijs mačā pret Kazahstānu sasniedza rekordu  izlasē aizvadīto spēļu skaita ziņā - 216.

Vēl divi Soču Olimpiādes kvalifikācijas turnīri paralēli risinās Vācijā un Dānijā. Vācijā bez mājiniekiem par vienīgo ceļazīmi uz Olimpiādi sacenšas Austrija, Itālija un Nīderlande, bet Dānijā vietējās izlases konkurenti ir Baltkrievija, Slovēnija un Ukraina. Dānijā notiekošajā turnīrā vienīgo ceļazīmi jau nodrošinājuši Slovēnijas hokejisti, kas olimpiskajās spēlēs piedalīsies pirmo reizi vēsturē.

Latvijas hokeja izlase līdz šim piedalījusies četrās olimpiskajās spēlēs 1936., 2002., 2006. un 2010.gadā. Pirmskara Olimpiādē Latvijas hokejisti izcīnīja 13.vietu, 2002.gadā Latvijas izlase izcīnīja devīto vietu, bet pēdējās divās reizēs tā palikusi pēdējā, 12.pozīcijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!