Foto: PantherMedia/Scanpix

Cilvēkiem parasti patīk smaržīgi ziedi un ir ļoti daudzi telpaugi, kuru ziedi smaržo. Šos augus istabā jācenšas novietot tā, lai vislabāk varētu izbaudīt to aromātu.

Augus ar smaržīgiem ziediem labāk novietot atsevišķi no citiem telpaugiem, jo dažādu ziedu aromāts sajaucoties var radīt nevēlamu efektu.

Mazā, pārāk siltā telpā ziedu aromāts var kļūt traucējošs un nomācošs.


Hiacinte

Hiacinšu (hyacinthus orientalis) izcili bagātīgais aromāts ziemas izskaņā un pavasara sākumā ir nepārspējams! Pēc noziedēšanas hiacintes var izstādīt dārzā.

Hiacintēm patīk spilgta gaisma un vēsa, līdz mēreni silta gaisa temperatūra. Reizi trijās nedēļās augs jāmēslo. Laistīt nedaudz, kad hiacinte aug, laistīšanas biežums jāpalielina.


Lilija

Lilijas lielie, baltie, trompetei līdzīgie ziedi ir ļoti smaržīgi. Parasti gan šo augu audzē grieztajiem ziediem, tomēr tas ļoti labi aug arī podiņā un rotā ziemas dārzu.

Liliju jāsargā no tiešiem saules stariem, tomēr tai patīk spilgta gaisma. Laistīt mēreni, augšanas laikā augsnei jābūt mitrai.


Stefanote jeb vaska puķe

Strauji augošs, mūžzaļš, vijīgs krūms, kura augšanu vēlams ierobežot, galotņojot un veidojot krūmu. Vaskapuķes (stephanotis floribunda) baltie, ļoti smaržīgie ziedi izplaukst laikā no pavasara līdz rudenim.

Stefanotei patīk spilgta gaisma, tomēr to jāsarga no saules. Puķei nepatīk temperatūras svārstības un caurvējš. Jālaista, kad zeme podiņā ir sausa.


Narcise

Foto: PantherMedia/Scanpix

Daudzas smaržīgas narcišu šķirnes zied no vēla rudens līdz pavasarim, tās var agri uzziedināt. Novietojiet podus ar uzplaukušām narcisēm ziemas dārzā vai izstādiet siltā vietā.


Ziemas jasmīns

Spēcīgs krūms ar vijīgiem stumbriem un skaistām, mūžzaļām lapām. Ziemas otrajā pusē un pavasarī jasmīns (jasminum polyanthum) no sārtiem pumpuriem izplaucē baltus, ļoti smaržīgus ziedus.


Gardēnija

Tikai dažiem augiem ir vēl eksotiskāka smarža kā gardēnijām (gardenia augusta). Tās veido mūžzaļu krūmu ar lieliem, pildītiem, baltiem līdz krēmkrāsas ziediem, kas zied vasarā un rudenī.

Gardēnijai patīk spilgta saule, bet to jāsargā no vasaras saules.


Eksakums

Patīkams, viengadīgs gencianu dzimtas augs, kas veido nelielu, blīvu krūmu ar gludām lapām un ziliem, baltiem vai rozā smaržīgiem, vasarā plaukstošiem ziediem.

Eksakumam (exacum affine) patīk spilgta gaisma, to jāsargā no vasaras saules. Laistīt, kad augsne kļuvusi sausa, ziemā jālaista retāk.


Brūnā boronija

Vertikāli augošs, blīvi zarots Austrālijas krūms ar šaurām, aromātiskām lapām un ieapaļiem, zvanveida, smaržīgiem, sarkanīgi brūniem ziediem ar dzelteniem vidiņiem.


Frēzija

Daudzgadīgajam Dienvidāfrikas augam ir garenas, smailas lapas. Ziedu ķekaros ir smaržīgi, balti, gaišsārti violeti ziedi, kas zied no ziemas otrās puses līdz agram pavasarim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!