Foto: AP/Scanpix
Lemānas 24 stundu sacīkstes, kas norisinās Francijā, ir pasaulē visprestižākās izturības sacensības automobiļiem. Kopš 1923. gada tā ir lielākā pilotu meistarības un inženiertehnikas sasniegumu pārbaude.

Šāgada Lemānas 90. gadu jubilejas sacīkstes diemžēl aizsākās traģiski,– avarējot dzīvību zaudēja Alans Simonsens. Tās bija pirmās sacīkstes kopš 1997. gada, kad kāds iet bojā Lemānas trasē. Traģēdijas skartajās sacensībās šogad triumfēja "Audi" komanda.

Portāls "Delfi" piedāvā 10 video ar iespaidīgākajiem un vērā ņemamākajiem momentiem Lemānas sacīkšu vēsturē.

2010. gadā 'Peugeot' zaudē savu pēdējo auto


Ar milzīgām liesmām izplēnēja viss "Peugeot" smagais darbs 2010. gadā. Tikmēr laurus plūca "Audi". Divus gadus vēlāk "Peugeot" nolēma pamest Lemānu, ļaujot jaunpienācējam "Toyota" cīnīties ar vāciešiem.

1983. gadā 'Porsche 956' sasniedz 400 km/h


Saistībā ar 1000 ZS jaudīgo superauto "Bugatti Veyron" daudz tiek melsts, ka ar to nav kur īsti sasniegt 407 km/h maksimālo braukšanas ātrumu. Lemānas sacīkstēs tas ir iespējams – šajā video vēl 1983. gadā Dereks Bells ar 635 ZS jaudīgu "Porsche 956" sasniedz 400 km/h ātrumu "Mulsanne" taisnē.

'Mercedes-Benz' aizlido kā papīra lidmašīna


1999. gadā "Mercedes-Benz CLR-GT1" sacīkšu bolīdam bija nopietnas problēmas ar aerodinamiku. Šo auto gaisa plūsma pacēla gaisā kā kvalifikācijas braucienā, tā arī sacīkstēs. "Mercedes-Benz" sacīkšu auto aerodinamiku nespēja uzlabot arī pieaicinātias "McLaren". Rezultātā vācu autoražotājs pameta Lemānu un motorsporta aktivitātes pārcēla uz DTM čempionātu.

'Audi R18' pilots pašrocīgi izārda avarējušo auto


2012. gada sacīkstēs "Audi R18" pilots Romains Dumas nenovaldīja sava spēkrata vadību un ietriecās trases nožogojumā. Sadursme it kā bija spēcīga, tāpēc pilots vēlējās turpināt sacīkstes. Izkāpis no auto, viņš sāka plēst nost "Audi R18" virsbūves priekšdaļas aerodinamiskos elementus. Tomēr trieciens izrādījās spēcīgāks, nekā domāts – automobilim bija nolauzts arī ritenis.

1967. gadā 'Ford' pārspēj 'Ferrari'


Kaut arī 1966. gadā "Ford GT" izcīnīja visas pirmās trīs vietas Lemānas sacīkstēs, vēl iespaidīgākas bija nākamā gada sacensības, kad šis septiņu litru motora amerikāņu bolīds, ko bija pārveidojis Karols Šelbijs, trasē pārspēja itāliešu "Ferrari".

Pilots vairākas stundas trasē remontē auto


2012. gadā avarēja "Deltawing" hibrīda sacīkšu auto. Pilots Satoši Motojama vairākas stundas centās spēkratu saremontēt, pieņemot instrumentus un uzklausot konsultācijas no komandas inženieriem aiz žoga. Pēc Lemānas sacensību noteikumiem, pilots, lai saglabātu tiesības turpināt sacīkstes, nedrīkst pamest savu spēkratu vai pieņemt tehnisko palīdzību trasē. Diemžēl "Deltawing" pilotam vairāku stundu pūliņi saremontēt auto bija nesekmīgi, un viņš no sacensībām izstājās, pametot trasi.

Vistraģiskākās Lemānas sacensības – 1955. gadā


Par vistraģiskākajām Lemānas 24 stundu sacīkstēm izvērtās 1955. gadā notikušās. Šī traģēdija, kurā no avārijā lidojošajām daļām bojā gāja 84 cilvēki, pilnībā izmainīja sacīkstes, un "Mercedes-Benz" pameta Lemānu uz pusi gadsimta.

Japāņu uzvara ar rotormotora 'Mazda' 1991. gadā


1991. gadā "Mazda 787B" ar rotormotoru pārspēja visus favorītus. Tā bija pirmā un līdz šim vienīgā japāņu uzvara ar rotormotoru, jo drīz pēc tam izmainīja Lemānas sacensību nolikumu un šādas konfigurācijas dzinēja spēkratiem izredzes vairs netika dotas.

'McLaren F1 GTR' uzvara pār prototipiem 1995. gadā


"McLaren F1" savulaik bija visātrākais sērijveida superauto. "GTR" bija tā sacīkšu versija, kas 1995. gadā uzvarēja Lemānas sacensībās un daudziem par pārsteigumu pārspēja speciāli šīm sacīkstēm izgatavotos prototipus, kuri teorētiski ir ātrāki.

Visaizraujošākās Lemānas sacensības – 1969. gadā


Par visaizraujošākajām Lemānas 24 stundu sacensībām tiek uzskatītas 1969. gadā notikušās. Tās bija pēdējās Lemānas sacīkstes, kurās starts tika dots tradicionālajā veidā – ar pilotu skrējienu uz viņu spēkratiem, kuros līdz tam netika izmantotas drošības jostas, kuras pirms starta nostiprina mehāniķi. Dramatiskā cīņā uzvarēja "Ford GT40", pārspējot "Porsche 908".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!