Austrijas galvaspilsēta Vīne ir elegances, tradīciju un cēluma iemiesojums. "Delfi Ceļojumi" piedāvā pirmās nepieciešamības ceļvedi brīvdienām Vīnē.

Kaffeehaus

Austrijas galvaspilsētas neatņemama sastāvdaļa ir tās kafejnīcas, ko sauc par "Kaffeehaus". No 2011. gada Vīnes kafejnīcu kultūra ir atzīta par nemateriālā kultūras mantojuma daļu. Viena no pilsētas slavenākajām kafejnīcām ir "Demel", kuras pirmsākumi meklējami jau 1786. gadā. Tradīcijām bagātajā kafejnīcā var nogaršot izsmalcinātas kūkas un citus kulinārijas izstrādājumus.

Vēl viena ievērojama kafejnīca ir "Sacher Café", kur var nobaudīt pasaulslaveno Vīnes šokolādes kūku sachertorte, kuras recepte joprojām tiek turēta noslēpumā. Citas iecienītas kafejnīcas ir "Hawelka", "Sperl" un "Rüdigerhof".

Würstelstand

Viena no lietām, kas ikvienam tūristam ir obligāti jāizmēģina, ir maltītes ieturēšana desiņu stendā "Würstelstand". Tos atradīsiet visā pilsētā, tomēr vienas no pašām gardākajām desiņām nopērkamas iepretim Albertīnes muzejam.

Šo tradicionālo ēdienu iespējams nobaudīt dažādās versijās – maigāku, pikantāku, ar dažādām piedevām, ar maizi vai bez tās, un klāt var uzdzert alu vai atspirdzinošu baltvīna dzērienu.

Iepirkšanās

Foto: AFP/Scanpix

Ja plānojat iepirkties, tad dodieties uz Vīnes galveno iepirkšanās ielu Mariahilfer Straße, kur atradīsiet visus zināmākos lielveikalu zīmolus.

Smalkākas preces meklējiet tā saucamajā "zelta kvartālā", kas atrodas vecpilsētas centrā netālu no Kohlmarkt un kur var atrast tādu zīmolu veikalus kā Louis Vuitton, Miu Miu un Roberto Cavalli.

Naschmarkt

Viena no labākajām pilsētu vizītkartēm ir to tirgi. Vīnes gadījumā tas ir Naschmarkt, kas atrodas blakus vecpilsētai un ir atvērts no pirmdienas līdz sestdienai. 

Darba dienās šajā tirgū var iegādāties visu - sākot no tulpēm līdz vīnam un vīģēm. Savukārt sestdienās Naschmarkt tirgū jau no agra rīta atveras arī krāmu tirgus, kur var atrast dažādus dārgumus.

Svētā Stefana katedrāle

Mākslas un arhitektūras cienītājiem ir jāapmeklē viens no Vīnes atpazīstamākajiem simboliem – Svētā Stefana katedrāle. Baznīca šajā vietā atradās jau 12. gadsimtā, tomēr mūsdienās redzamās ēkas celtniecība sākās 14. gadsimtā. Greznā katedrāle ir veidota gotikas un romānikas stilā, un tās jumts ir noklāts ar 230 000 krāsainu flīžu, kas veido milzīgu mozaīku.

Šēnbrunnas pils

Īstu greznību var baudīt Šēnbrunnas pilī un tās dārzos. Pils celtniecība sākās 16. gadsimtā un tā bija karaliskās ģimenes vasaras rezidence. Šēnbrunnas pils ir celta rokoko stilā un tā ir iekļauta UNESCO Pasaules mantojuma sarakstā. 

Pils dārzā ir apskatāms arī pasaulē vecākais zoodārzs un burvīgas skulptūras.

Hofburgas pils

Ekskursiju pa Vīnes iespaidīgākajiem vēsturiskajiem pieminekļiem var turpināt ar Hofburgas pils apskati. Tās celtniecība sākās 13. gadsimtā un vēl līdz pat 20. gadsimta sākumam Hofburgas pils bija varenās Hābsburgu impērijas centrs, turklāt šī ir arī slavenās Francijas karalienes Marijas Antuanetes dzimšanas vieta. 

Pilī un tās teritorijā ir apskatāmi vairāki muzeji, spāņu jāšanas skola, baznīca, bibliotēka un tauriņu māja.

Ringstraße

Viens no labākajiem pastaigu maršrutiem ir Riņķa iela (Ringstraße), kas atrodas seno pilsētas mūru vietā un aizvedīs jūs apkārt visai vecpilsētai. Pa ceļam var apskatīt vienus no Vīnes izcilākajiem arhitektūras un vēstures pieminekļiem, to skaitā parlamenta ēku, rātsnamu un slaveno Vīnes operu. Šis ir tik populārs pastaigu maršruts, ka pa Riņķa ielu kursē arī īpašs tramvajs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!