Foto: PantherMedia/Scanpix
Iespējams, ka pats pirmais ieraksts jūsu mazuļa dienasgrāmatā ir grūtniecības tests, kas ir kā pirmais sveiciens, sak' "Esmu klāt, lūk mans paraksts!". Uzziniet, kā darbojas grūtniecības testi un kā visdrošāk pārliecināties par grūtniecības iestāšanos.

Lielākā daļa sieviešu zina to nervus kutinošo sajūtu, gaidot vai negaidot mēnešreizes, dienu skaitīšanu un skatīšanos kalendārā – būs vai nebūs? Pirmais vienkāršākais veids to noskaidrot ir grūtniecības tests.

Urīna un asins analīzes grūtniecības testi

Visvienkāršākais – ar urīnu veicamais tests, nopērkams aptiekās un lielveikalos. Visi šie testi funkcionē pēc viena principa - tie nosaka, vai urīna sastāvā ir grūtniecības hormons HCG - cilvēka horionais gonadotropīns (human chorionic gonadothropin). Šo hormonu izdala placenta. Normālas grutniecības attīstības gadījumā HCG parādās asins serumā un urīnā drīz vien pēc implantācijas, bet ne agrāk.

Hormons asinīs pirmo reizi parādās 6 līdz 9 dienas pēc apaugļošanas. Hormona koncentrācija pieaug ļoti strauji, tāpēc šo iezīmi var lietot, diagnosticējot grūtniecību. Grūtniecības pirmajās nedēļas tā koncentrācija palielinās ik pēc divām dienām. Strip testu sastāvā ir antivielas, kas reaģē, saskaroties ar šo hormonu.

Arī ar asins analīžu palīdzību laboratoriski var noteikt HCG līmeni asinīs. Šīs analīzes jau parāda cik liels varētu būt grūtniecības laiks.
Sievietēm, kuras nav grūtnieces un vīriešiem HCG ir mazāks par 5.0.

Digitālie grūtniecības testi darbojas tāpat kā pārējie testi. Atšķiras tikai ekrāns, kurā tiek parādīts, kas tieši tagad notiek. Digitālos tests var veikt 4 dienas pirms mēnešreizēm, bet rezultāts būs ticamāks, ja tests tiks veikts pirmajā dienā pēc mēnešreižu kavēšanās.

Kad labāk veikt grūtniecības testu

Grūtniecības testi, kurus var nopirkt aptiekās un veikalos, reaģē tikai 2 nedēļa jeb 14 dienas pēc apaugļošanās dienas. Tieši tad urīna sastāvā parādās grūtniecības hormons HCG. Lai rezultāti būtu ticamāki, ieteicams testu veikt vēl mazliet vēlāk, jo mēnešreizes kavēties var ne tikai iestājušas grūtniecības dēļ.

Tomēr arī tad, ja grūtniecība ir iestājusies, tests var to neuzrādīt, ja HCG līmenis ir zems. Pastāv arī tā saucamie agrīnie grūtniecības testi, kurus var izmantot pat 4 dienas pirms gaidāmajām mēnešreizēm. Tests veidots tā, lai reaģētu arī uz zemu HCG koncentrāciju urīnā.

Labākais laiks, kad veikt grūtniecības testus, ir no rīta, jo tad urīnam ir lielāka koncentrācija, un grūtniecības hormons HCG ir vieglāk nosakāms.

Kas ir HCG

Apaugļotas olšūnas ieligzdošanās laikā tā sadalās divās daļās. Iekšā veidojas embrijs, bet no ārējās kārtas veidojas placenta.
HCG hormons sākumā izdalās no embrija šūnām, pēc tam rodas arī placentas daļā. Šis hormons ir tas, kas dod signālu olšūnām un hipofīzei, ka nākamajos deviņos mēnešos ovulācija nenotiks.

Grūtniecības hormona daudzums topošās māmiņas organismā pieaug ik pēc 2-3 dienām. Laika posmā starp 7. un 12. grūtniecības nedēļu hormons sasniedz savu visaugstāko koncentrāciju. Tiek uzskatīts, ka nepārtraukti augošais HCG hormona koncentrācijas līmenis ir iemesls grūtniecības toksikozei.

Ja grūtniecības 3. nedēļā HCH koncentrācija ir 10 līdz 50, tad jau 9. grūtniecības nedēļā tas var sasniegt 205 000 mērvienības.

Ja testu veic nepareizi

Testa ir dažas sekundes jāpatur zem urīna strūklas vai arī testa nūjiņa jāieliek tīrā trauciņā ar urīnu.
Lielākajai daļai grūtniecības testu ir kontroles lauciņš un testa lauciņš. Apmēram pēc vienas minūtes kontroles lauciņā parādās viena svītra, kas norāda, vai grūtniecības tests ir izmantots pareizi. Pēc trijām līdz piecām minūtēm svītriņa testa lauciņā norāda vai jūs esat vai arī neesat stāvoklī.

Ja tests traukā tika ielikts nepareizi vai arī urīns ir uzpilējis uz rezultāta lauka, rezultāts var būt nepareizs. Ja testā ir ļoti vāja grūtniecību apliecinoša svītriņa, arī tas nozīmē, ka grūtniecība ir iestājusies, vienkārši HCG hormons pagaidām ir ļoti mazā koncentrācijā.
Šis hormons izdalās tikai grūtniecības laikā. HCG asinīs ir konstatējams jau 6 - 9 dienas pēc apaugļošanās, bet urīnā - 14 dienas pēc apaugļošanās.

Cik uzticami ir grūtniecības testi

Parasti urīna grūtniecības testi ir gandrīz nekļūdīgi jeb par 99% uzticami. Mazliet mazāk uzticami ir agrīnie testi. Taču nepareizi veicot testu, rezultāti var maldīgs.
Hormonālā līdzsvara izjukšana vai atsevišķi medikamenti, piemēram, antidepresanti, var uzrādīt, ka grūtniecība nav iestājusies un ... samelot. Pirms testa veikšanas nevajadzētu daudz dzert, jo tā var tikt atšķaidīts urīns un samazināta HCG koncentrācija.

Var būt arī tā, ka grūtniecības tests uzrāda pozitīvu rezultātu, bet grūtniecība "izput", jo olšūna tika apaugļota, taču tā nespēja pilnvērtīgi ieligzdoties dzemdes sieniņā.

Kad doties pie ārsta

Ja esat veikusi grūtniecības testu un rezultāts ir pozitīvs, tad līdz 8. grūtniecības nedēļai vajadzētu apmeklēt ārstu. Pirmā nopietnākā izmeklēšana notiek laikā starp 8. un 10.grūtniecības nedēļu.
Pie ārsta vajadzētu doties arī tad, ja mēnešreizes kavējas, bet iemesls nav skaidrs.

Sākot ar 5. nedēļu grūtniecību jau var redzēt ultrasonogrāfijas izmeklēšanā.
Ja ir sākušās mēnešreizes, kaut arī grūtniecības tests uzrādīja pozitīvu rezultātu, ar ārstu ir jāsazinās nekavējoties.

Ja turpinās mēnešreizes

Dažām sievietēm grūtniecības sākumā turpinās mēnešreizes. Ir statistika, ka mēnešreizes novērotas vienai no 200 grūtniecēm. Ir divi skaidrojumi, kāpēc tas notiek.

Iespējams, ka asiņošana notiek mazu dzemdes ievainojumu dēļ, kas radušies olšūnas ieligzdošanās laikā.

Citi ārsti šo paradoksu skaidro ar organisma atmiņu. Proti, organisms ir tik ļoti pieradis pie mēnešreizēm, ka pat hormonālo izmaiņu laikā mēnešreizes notiek saskaņā ar ciklu.

Katra piektā grūtniece piedzīvo tā saucamo smērēšanos, kas rodas no sīkiem asinsvadu plīsumiem dzemdes dobuma gļotādā. Lai arī tas nav bīstami, situāciju var izvērtēt tikai ārsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!