Foto: Shutterstock

Lai tev nebūtu jātērē laiks Jāņu galda ēdienu un dzērienu recepšu meklēšanai un izvēlei, esam to izdarījuši tavā vietā – piedāvājam deviņas receptes, kas kalpos kā labs pamats svētku maltītei.

Neviens Līgo vakara un Jāņu dienas galds neiztiks bez pīrāgiem, grilētas gaļas un svaigiem salātiem. Tāpat neaizmirsti par pašgatavotām mērcēm un kādu īpašu desertu!

Vīnā marinēts šašliks

Foto: Shutterstock

Laiku pa laikam man uznāk nostalģija pēc sen pagājušiem laikiem, kad fotografēšanās bija Notikums (jā, jā, tieši ar lielo "N"), kad bija filmiņas attīstīšanas un bilžu gaidīšanas svētki - diez, vai bildes būs sanākušas un vai būs izdevušās. Un tādi paši gaidīšanas svētki bija šašlika cepšanai, jo savulaik to cepa tik vasarā - pa lieliem svētkiem. Šodien fotografē gandrīz visi un visu, pārsteiguma momenta praktiski nav. Tāpat zudusi arī šašlika "ekskluzivitāte" - grilē visi un visu, un praktiski jebkad. Līdzko parādās pirmās siltās un saulainās dienas, pat pilsētā gaisā virmo ceptas gaļas aromāts, jo grilēšanas sezona taču!

Lasīt vairāk

Ātrais - klasiskais šašliks

Foto: Shutterstock

Ātrais - klasiskais šašliks, jestrai Līgo naktij.

Lasīt vairāk

Jāņu siers ar ķimenēm

Foto: F64

Jāņu siers ar ķimenēm - Jāņu mātes cienastam.

Lasīt vairāk

Tomātu kečups

Foto: Shutterstock

Pašu gatavots tomātu kečups bez nevienas mākslīgās piedevas.

Lasīt vairāk

Jogurta mērce

Foto: Shutterstock

Jogurta mērce ar ķiplokiem un gurķiem.

Lasīt vairāk

Rabarberu un aveņu kārtainā plātsmaize

Vasara tā vien mudina uzturēties ārpus telpām, ikdienas rutīnas un pavadīt vairāk laika ar tuviem cilvēkiem – draugiem un ģimenes locekļiem. Dodoties ciemos vai gaidot viesus, vienmēr noderēs gardu un viegli pagatavojamu vasarīgu desertu receptes, ar kurām palutināt savus mīļos. Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis piedāvā sezonai aktuālu rabarberu un aveņu plātsmaizes recepti, kura iepriecinās ikvienu vasaras garšas baudītāju.

Lasīt vairāk

Speķa pīrādziņi

Foto: Shutterstock

Speķa pīrādziņi lielajām viesībām.

Lasīt vairāk

Rauga mīkla, kas rūgst tikai 30 minūtes

Foto: Shutterstock

Rauga mīkla, kas rūgst tikai 30 minūtes. Uzreiz saku, ka mana rauga mīkla ir vislabākā, jo, pirmkārt, nav ilgi jāmīca, otrkārt, jāraudzē tikai 30 minūtes un ledusskapī! Tātad nevajag ne cepeškrāsni, ne siltu virtuvi. Treškārt, tā ir brīnišķīgi garšīga, jo tai ir vairāk sviesta, līdz ar to līdzīga kārtainajai mīklai.

Lasīt vairāk

Siltie salāti ar bulguru un dārzeņiem Līgo vakaram

Lai gan ierasts, ka Jāņos ēd ķimeņu sieru un pīrāgus, klāt piedzerot putojošu alu, šis ir laiks, kad var izmēģināt arī citas garšas. Uztura speciāliste Liene Sondore iesaka izmēģināt silto salātu recepti ar bulguru un dārzeņiem, kas būs piemērota arī tiem, kuru ikdiena ir cukura diabēts.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!