Foto: Shutterstock

Berlīne ir viena no lielākajām Eiropas galvaspilsētām, mutuļojošas dzīvības un dzīvesprieka pilna, tā ir viens no ceļotāju iemīļotākajiem galamērķiem.

Uz Berlīni dodas gan tie, kas vēlas baudīt piesātinātu nakts dzīvi, gan tie, kas grib baudīt mūsdienu mākslas scēnu, kā arī tie, kurus vilina Berlīnes nesenās nacistiskās pagātnes izzināšana. Berlīnei piemīt sava īpašā aura, taču, lai neapmaldītos plašajā piedāvājumā, jums noteikti noderēs portāla Likealocalguide.com eksperta Dominika ieteikumi par to, ko Berlīnē var apskatīt un baudīt bez maksas.

1. Dodies alternatīvajā Berlīnes ekskursijā


Alternatīvā Berlīne tūre, kas dod iespēju iepazīt pilsētu no berlīnieša skatpunkta, notiek katru dienu pulksten 12.30. Satikšanās vieta - Aleksandra laukumā blakus TV tornim. Pieteikties ekskursijai nepieciešams jau iepriekš, to var izdarīt šajā mājaslapā. Par ekskursiju gidam nav jāmaksā, bet, ja patiesi šī tūre tevi apbūrusi, vari viņam atstāt tējas naudu. Tiek piedāvātas arī citas ekskursijas, piemēram, kas veltītas 2. Pasaules kara tematikai vai labākajiem krogiem pilsētā, bet tās gan nav par brīvu.

2. Uzkāp Kreuzberg kalnā un izbaudi Berlīnes panorāmu


Kreuzberg ir augstākais punkts Berlīnē, kas atrodas 66 metrus virs jūras līmeņa un tieši šeit var izbaudīt visjaukāko panorāmas skatu uz Berlīni. Lieliska vieta, lai bildētu pilsētu, vai arī lai vienkārši relaksētos un izbaudītu skaisto ainavu. Te izvietots arī piemineklis kareivjiem, kas mira Prūsijas karā.

3. Iepazīsti 'Mazo Stambulu' orientālajā biotirgū


Ja jūs ilgojaties pēc īstas tirgus burzmas, dodieties uz orientālo biotirgu. Te jūs atradīsit antīkus priekšmetus, svaigus augļus un dārzeņus, garšaugus un garšvielas, apģērbu, ziedus un vēl daudz ko citu. Par izklaidējošu atmosfēru te rūpējas ielu muzikanti. Berlīnieši šurp nāk, lai iegādātos ekoloģiskos produktus un turku ēdienus. Neaizmirstiet par kaulēšanos!

4. Izmēģini urbāno dārzniecību Prinzessinegarten


Vai varat iztēloties dārzeņu laukus milzīgas pilsētas viducī? Tas ir tieši tas, ko berlīnieši ir paveikuši - sociālie aktīvisti, īstenojot projektu, ir sakopuši aizlaistu zemes gabalu Berlīnē un pārvērtuši to par urbāno dārzu, kam dots nosaukums Princešu dārzs. Vieta ir piemērota pastaigām vai īslaicīgai aizbēgšanai no pilsētas burzmas. Te ir arī jauka kafejnīca, kur varat nobaudīt ēdienus, kas gatavoti no dārzā iegūtās ražas.

5. Izbaudi mākslu Mākslas kvartālā - Bethanien


Galerija, kas izvietota kādreizējās slimnīcas ēkā, ir Berlīnes alternatīvās mākslas scēnas epicentrs. Daudzas no izstādēm ir bez maksas. Līdzās izstādēm te var vērot arī teātra un mākslas priekšnesumus, kā arī doties pastaigā pa gleznainu parku, kas ieskauj kvartālu. Tas ir atvērts katru dienu no pulksten 14.00 līdz 19.00 izņemot pirmdienas.

6. Dodies uz Nikolaja kvartālu


Berlīne ir visai moderna pilsēta, taču Nikolaja kvartālu savā ziņā var uzskatīt par "Vecpilsētu". Tieši šeit tika dibināta Berlīne 1200. gadā, tiesa, kvartāls pilnībā nopostīts II Pasaules kara laikā un no jauna izbūvēts 1987. gadā. Daži apgalvo, ka kvartāls nav autentisks. Tomēr šī patiešām ir skaista vieta ar daudzām mierīgām gājēju ielām un savdabīgu arhitektūru - ir tā vērts, lai te uzkavētos.

7. Uzkāp Reihstāga kupolā


Jā, jūs varat uzkāpt Berlīnes parlamenta ēkas virsotnē bez maksas. Turklāt no kupola paveras ne vien jauks panorāmas skats uz pilsētu, bet arī pats kupols ir sava veida arhitektūras brīnums. Tajā iestrādāti 360 spoguļi un katrs no tiem atstaro gaismu dažādos virzienos. Pirms ēkas apmeklējuma jums jāreģistrējas tiešsaistē vai arī jāpiesakās nelielajā ēkā pie Reihstāga dienvidu ieejas. Šajā adresē atradīsi gan Reihstāga darba laiku, gan tiešsaistes pieteikuma anketu.

8. Dodies pastaigā gar Landwehrkanal


Apkārtne, kas ieskauj šo 10 kilometru garo kanālu ir gleznaina, kā radīta mierīgām pastaigām. Saulainās dienās apkārtni iecienījuši arī berlīnieši, kas te sauļojas, bauda pikniku vai pastaigājas. Šķiet kārdinoši mesties atsvaidzinošā peldē upē, taču tas ir aizliegts, kā arī nav ieteicams, jo ūdens ir piesārņots.

9. Uzzini par nacisma režīmu muzejā 'Terora topogrāfija'


"Terora topogrāfija" ir bezmaksas muzejs par policijas un valsts teroru nacisma režīma laikā Vācijā. Apskates objekti ir gan iekštelpās, gan ārā, tāpat izvietotas pastāvīgās un īslaicīgās izstādes. Muzejs iekārtots ēkās, kas reiz kalpoja par gestapo un SS štābu. Teritorijā saglabāti fragmenti no oriģinālās Berlīnes mūra sienas.

10. Apskati pamesto Berlīnes izklaižu parku


'Spreepark Berlin' bija atvērts no 1969. līdz 2001. gadam, diemžēl, aizvien pieaugošo cenu dēļ un arī autostāvvietu trūkuma dēļ, apmeklētāju skaits strauji kritās un īpašnieki kļuva maksātnespējīgi. Parks ir pamests un drošības apsvērumu dēļ ieiet tajā aizliegts, tomēr drosminieki turpina to apmeklēt. Nesen parkā uzsāktas ekskursijas gida pavadībā, kas gan nav par brīvu - pieaugušajiem jāšķiras no pieciem eiro, bērniem līdz 14 gadu vecumam - trīs eiro. Tiešsaistes pieteikuma anketu atradīsi šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!